Banner 980x90

Gleznotāja Diāna Īve personālizstādē Rēzeknē atklās Latgales un Provansas ainavu līdzību

Daugavpils, 12.jūl., LETA. Nākamnedēļ, 22.jūlijā, plkst.17 Rēzeknē, Latgales vēstniecības "Gors" Mākslas galerijā, tiks atklāta mākslinieces, komponista Jāņa Ivanova mazmeitas Diānas Īves personālizstāde "Saulainie nostūrīši. Provansas un Latgales ainavas", parādot abu košo, temperamentīgo un tradīcijām bagāto reģionu līdzību arī koloristikā, aģentūru LETA informēja "Gora" Mārketinga nodaļas vadītāja Edīte Husare.

Māksliniece Īve glezno ainavas, ar otu mēģinot notvert dabas būtību. Māksliniece apgalvo, ka katrā vietā, katrā laikā un ikvienas būtnes redzeslokā šī būtība ir atšķirīga, tomēr dažkārt pārsteidz ar negaidītām līdzībām. Izstādē "Saulainie nostūrīši. Provansas un Latgales ainavas" gleznotāja atklāj to, ka Provansai un Latgalei ir velkamas ne tikai vēsturiskas, sociālas un ģeogrāfiskas paralēles, bet ir saskatāmas arī tīri koloristiskas līdzības. Šajās ainavās dominē zilie un okerīgie toņi, ir daudz spilgtu gaismēnu kontrastu.

Īves vectēvs, ievērojamais komponists Ivanovs, kurš savulaik bija mācījies arī pie Vilhelma Purvīša, rakstot mūziku, mēdza iedvesmoties no Latgales dabas gleznieciskuma un folkloras smeldzīgā melodisma. Diāna savās gleznās rīkojas līdzīgi, turklāt labprāt atsaucas uz vectēva skaņu ainavām motīvu izvēlē, emocionālajā noskaņā vai darbu nosaukumos. Izstādē aplūkojams arī koku ieskauts skats uz komponista dzimto māju Preiļu novadā.

Kā sacīja Husare, patlaban Latvijā strauji izzūd viensētu ainavas, jo mainās tradicionālā saimniekošana un laukos valda miers un pamestība. Līdzīgas tendences māksliniece novērojusi arī Provansā, kur izstaigājusi slaveno franču postimpresionistu takas. Viņas gleznās redzams, ka mūsdienās ainavas atkal konstruē daba pati, un tās labākie palīgi ir koki.

Īves izstāde "Saulainie nostūrīši. Provansas un Latgales ainavas" Rēzeknē būs skatāma līdz 3.septembrim.

1987.gadā dzimusī Diāna Īve absolvējusi Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūstot maģistra grādus tēlniecībā un glezniecībā Naumova un Zariņa meistardarbnīcā. Viņa pievērsusies ainavu glezniecībai, īpašu interesi veltot koku atainojumam. Māksliniece daudz gleznojusi Francijā, strādājot rezidencē "Cité internationale des arts" Parīzē, un ik vasaru glezno plenērā Latgalē. Izstādēs viņa piedalās kopš 2003.gada. Īve sarīkojusi vairāk nekā 20 personālizstādes Latvijā un Francijā. Īves diplomdarbs glezniecībā triptihs "Atlantīda" kā mākslinieces dāvinājums koncertzālei skatāms tieši Latgales vēstniecībā "Gors", darbs veltīts vectēvam un tā tapšanu iedvesmojusi komponista 4.simfonija "Atlantīda". Mākslinieces darbi izmantoti arī Ivanova jubilejas koncerta scenogrāfijā pērn "Gora" Lielajā zālē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)