Banner 980x90

Krimināllietu par cigarešu kontrabandu lielā apmērā organizētā grupā nosūta atpakaļ pirmās instances tiesai

Daugavpils, 12.marts, LETA. Krimināllieta par cigarešu kontrabandu lielā apmērā organizētā grupā, kurā apsūdzētas astoņas personas, tostarp trīs bijušie Valsts policijas (VP) darbinieki, nosūtīta atpakaļ pirmās instances tiesai trūkumu novēršanai, aģentūra LETA noskaidroja Latgales apgabaltiesā.

Minētajā lietā saņemtas vairākas apelācijas sūdzības.

Rēzeknes tiesa lietā par vainīgiem atzinusi un notiesājusi tikai divus no astoņiem apsūdzētajiem. Jurijam Dmitrijevam piemērots sods ar brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un desmit dienām ar mantas konfiskāciju, bet Kasparam Ansveram - uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem ar mantas konfiskāciju. No abiem apsūdzētajiem solidāri par labu Valsts kasei nolemts piedzīt arī 786 526 eiro.

Tāpat tiesa sagatavojusi blakuslēmumu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes pieļautajām kļūdām izmeklēšanas gaitā.

Prokurors minētajā lietā visiem apsūdzētajiem bija pieprasījis piemērot reālu brīvības atņemšanu no trim līdz astoņiem gadiem ar mantas konfiskāciju.

Trim personām minētajā lietā uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas - par kontrabandu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tā izdarīta lielā apmērā, piecām personām - pēc Krimināllikuma 191.panta par neatļautām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm un citām vērtībām.

Latgales tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai minēto kriminālprocesu nosūtīja VID Muitas kriminālpārvalde.

Kā aģentūra LETA iepriekš uzzināja VID Sabiedrisko attiecību nodaļā, kontrabandu lielā apmērā organizētā grupā izdevās apturēt 2013.gada jūnijā Latgalē. Kriminālprocesā tika izņemti 6,9 miljoni cigarešu "Premjer", tādējādi novēršot kaitējumu valsts budžetam aptuveni 722 400 latu (1 027 882 eiro) apmērā. Piecas personas sākotnēji tika apcietinātas, bet vēl četrām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, veicot ilgstošas operatīvās darbības un pārbaudot operatīvo informāciju par cigarešu kontrabandas regulāru organizēšanu, 2013.gada 11.jūnijā veica kādai Latvijā reģistrētai komercsabiedrībai piederošas teritorijas pārbaudi Varakļānos. Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka teritorijā notiek valstī nelegāli ievestu cigarešu "Premjer" pārkraušana no automašīnas DAF uz citu transportlīdzekli.

Minētās cigaretes Latvijā tika ievestas no Baltkrievijas caur Pāternieku muitas kontroles punktu. Pārbaudes rezultātā tika pārtraukta 6 880 000 kontrabandas ceļā ievestu cigarešu "Premjer" ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām pārkraušana un tālāka realizācija, tādējādi novēršot kaitējumu valsts budžetam aptuveni 722 400 latu apmērā.

Veicot teritorijā atrodošos personu aizturēšanu, krāvēji un kontrabandas organizētāji no notikuma vietas mēģināja aizbēgt. Tika sākta pakaļdzīšanās, sešas personas un automašīnas DAF vadītājs tika aizturēti. Vienai personai izdevās aizbēgt.

2013.gada 11.jūnijā VID Muitas kriminālpārvaldē tika sākts kriminālprocess par muitošanai pakļauto preču - 6 880 000 cigarešu "Premjer" - kontrabandu lielā apmērā, ko īstenoja organizēta personu grupa ar automašīnu DAF, noslēpjot cigaretes no muitas kontroles automašīnas piekabē zem koka skaidām.

Kriminālprocesā tika veiktas 11 kratīšanas Rēzeknē, Varakļānos, Jaunaglonā, Viļānu un Daugavpils novadā aizturēto personu dzīvesvietās un komercdarbības telpās. Kratīšanu laikā tika izņemti pieci transportlīdzekļi, tajā skaitā viena piekabe, liels apjoms lietisko pierādījumu, tostarp priekšmeti, kas varētu tikt izmantoti slēpņu izveidošanai kravas automašīnās.

Tāpat kriminālprocesā tika aizturētas astoņas personas, trīs no tām - bijušie VP darbinieki. Par aizdomās turētajiem tika atzītas deviņas personas, no kurām piecām sākotnēji tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, bet četrām - ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Patlaban visām personām piemēroti dažādi ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Viena persona, kurai no notikuma vietas izdevās aizbēgt, tika izsludināta meklēšanā, taču pēc pusotra mēneša viņa pati pieteicās likumsargiem, jo saprata, ka atrodas aktīvā meklēšanā un tās personība ir noskaidrota.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)