Banner 980x90

LAD pārbaudīs lopkopības uzņēmuma "Sprūževa M" saņemtās kompensācijas pamatotību

Rīga, 5.apr., LETA. Lauku atbalsta dienests (LAD) pārbaudīs, vai Rēzeknes novada domes deputāta Pāvela Meļņa (ZZS) lopkopības uzņēmums "Sprūževa M" pamatoti saņēmis kompensāciju par pērn rudenī plūdos bojā gājušajiem kukurūzas sējumiem, aģentūrai LETA sacīja LAD.

"Ikvienā gadījumā, ja ir bažas, ka kāds pretendents atbalstu saņēmis nepamatoti, LAD reaģē uz radušos situāciju un izvērtē to. Arī šajā gadījumā dienests atkārtoti pārbaudīs konkrēto saimniecību un tai piešķirtās kompensācijas pamatotību. Pēc pārbaudes tiks lemts par tālāku rīcību," norādīja dienestā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka pēc pagājušā gada rudenī piedzīvotajiem plūdiem "Sprūževa M" saņēmis 256 000 eiro kompensāciju par bojā gājušajiem kukurūzas sējumiem, lai gan zemnieks īsti nespēj uzrādīt, kur palikusi nenovāktā raža.

Pagājušajā rudenī "Sprūževa M" pieteica 805 hektārus plūdos bojā gājušas ražas. Tomēr skatītāji raidījumam "Nekā personīga" ziņojuši, ka vēlāk, oktobra beigās un novembrī, lauki apžuvuši un lopbarībai paredzētā kukurūza tomēr novākta, bet no kompensācijas zemnieks nav atteicies.

Raidījums sazvanījis Melni, kurš sākotnēji solījies parādīt nenovāktos laukus, tomēr galu galā neesot atradis tam laiku. Vēlāk zemnieks skaidrojis, ka lauki novākti, lai varētu sagatavoties pavasara sējai. Pēc viņa teiktā, kukurūzas lakstus bez nopļaušanas nevar ieart zemē. Nopļautie laksti gan neesot pārstrādāti lopbarībā, bet gan sasmalcināti, lai tos izmantotu kūtīs kā pakaišus lopiem.

LAD "Nekā personīga" noskaidrojis, ka "Sprūževas M" kukurūzas lauki pārbaudīti septembra vidū, kad zemnieks tos pieteicis kompensācijai. Vēlāk LAD neesot veicis pēcpārbaudes, lai pārliecinātos, ka raža tiešām palikusi uz lauka un aizgājusi bojā.

Jau ziņots, ka LAD 2017.gada nogalē saņēma sūdzības par negodprātīgu rīcību astoņās saimniecībās un divos pagastos, piesakoties plūdu seku novēršanai paredzētajām kompensācijām. Tāpēc LAD izlases veidā veica atkārtotas kontroles, lai pārliecinātos, vai pieteiktās platības, kas cieta plūdos un lietavās 2017.gadā augustā un septembrī, ir bijušas atbilstošas kompensācijas saņemšanai.

Kopumā LAD atkāroti apsekoja 49 saimniecības (5475 hektāru platībā). Kontroļu rezultātā četrās saimniecībās (169 hektāros) tika konstatēts, ka pēc kompensāciju saņemšanas tomēr ir novākta raža, kas nebija ļauts. Šīm saimniecībām kompensācijās saņemtos finanšu līdzekļus - kopumā 37,3 tūkstošus eiro - LAD pieprasījis atmaksāt.

"Sprūževa M" ir reģistrēts 1992.gadā un 95% tā kapitāla daļu pieder Melnim, kurš vienlaikus ir ne tikai vietējās domes deputāts, bet piestrādā arī par parlamentārieša Gunta Kalniņa (ZZS) palīgu. Pārējās kompānijas kapitāldaļas pieder 12 citām privātpersonām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)