Banner 980x90

Latgales Kultūrvēstures muzejā notiks Latviešu folkloras krātuves izbraukuma seminārs

Rīga, 23.okt., LETA. Latgales Kultūrvēstures muzejā šodien plkst.14 notiks Latviešu folkloras krātuves (LFK) izbraukuma seminārs, kurā iedzīvotāji tiks informēti par arhīva "garamantas.lv" izmantošanas un papildināšanas iespējām, aģentūru LETA informēja LFK pārstāve Kristīne Pokratniece.

LFK ir Latvijā lielākais folkloras vākšanas, izpētes un uzglabāšanas centrs, kurā atrodams ap 3 miljoniem folkloras vienību - tostarp rokraksti, zīmējumi, fotomateriāli, skaņu un video ieraksti. Tie dokumentē mūsu tautas dzīvesveidu, vēsturi un valodu vairāku gadsimtu garumā, ļauj iepazīt dažādu sociālo slāņu un novadu folkloru, ko pierakstījuši, apkopojuši un LFK iesūtījuši gan novadpētnieki - entuziasti, gan citas Latvijas kultūrvēsturē nozīmīgas personas, kā arī Latvijas skolas, augstskolas un citas organizācijas.

Līdzās latviešu folkloras vākumiem LFK atrodamas arī citu Latvijā dzīvojošo tautu - lībiešu, krievu, vācu, ebreju, igauņu, čigānu un baltkrievu folkloras kolekcijas.

Arhīvs "garamantas.lv" publiski un bez maksas iedzīvotājiem pieejams kopš 2014.gada nogales. Pokratniece norādīja, ka šobrīd digitalizēti jau apmēram 490 440 manuskriptu faili, ap 14 000 ilustrāciju, kā arī ap 5000 vēsturisku audio failu - tautasdziesmas, ziņģes, nostāsti u.c.

Arhīva speciālistu izstrādātā metadatu sistēma, materiālu kārtojuma principi un teksta atlases rīki nodrošina tā ātru un ērtu izmantošanu. Materiālus var meklēt pēc pagasta, žanra, valodas, organizācijas, personas un citiem kritērijiem.

LKF izbraukumu seminārus Latvijas novados atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)