Banner 980x90

Ledusskapis – kā to izvēlēties un kopt?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Padomā, kad Tu pēdējo reizi dzirdēji kādu sakām, ka ledusskapis nav nepieciešams, jo visa gaļa tiek sasālīta, savukārt zivis glabājas pagrabā uz ledus? Iedomāties dzīvi bez ledusskapja mūsdienās ir praktiski neiespējami. Kā izvēlēties energoefektīvu ledusskapi (un vai tas tiešām ir svarīgi) un kā uzturēt to tīru? Lasi tālāk!

Kādas priekšrocības sniedz jaunie ledusskapji?
Tehnoloģiju attīstība nestāv uz vietas. Kaut arī no malas varētu šķist, ka ledusskapju pasaulē jau nu gan pēdējo 30 gadu laikā nekas nav mainījies, varbūt tikai saldētava beidzot tiek likta apakšdaļā, jāatzīst, ka tā nebūt nav. Jā, tas joprojām ir skapis, kurā dzīvo vēsums, taču pārmaiņas skar citus svarīgus aspektus. Moderno ledusskapju priekšrocības ir:
• mazāks elektroenerģijas patēriņš;
• klusāka darbība;
• labāka ergonomika;
• plašāks pieejamo funkciju klāsts.

Elektroenerģijas patēriņš
Dažiem varētu šķist, ka taupīt elektrību, izvēloties ledusskapi, tāda centu skaitīšana vien ir, taču patiesībā mājsaimniecībās ir daudz šādu sīkumu, kas, kopā salikti, var veidot visai iespaidīgu elektrības rēķina pieaugumu (vai samazinājumu). 

Internetā ir atrodams marķējuma Energy Star kalkulators, kas pēc pašreizējiem elektroenerģijas tirgus tarifiem ļauj aprēķināt, kāds ir ietaupījums, lietojot jaunu A klases ierīci salīdzinājumā ar ledusskapi, kas ražots deviņdesmito gadu sākumā.

Par eksperimenta trusīti izvēlēsimies deviņdesmito gadu sākumā ražotu ledusskapi ar saldētavu apakšpusē un 400 litru tilpumu (mazākais, ko piedāvā šis kalkulators). Ņemot vērā, ka elektrības cena ir 0,1391 € par kW/h, izmaksas gadā vecajam modelim sasniedz 211 €. Nomainot šo ledusskapi uz līdzvērtīgu mūsdienu modeli ar Energy Star marķējumu, ietaupījums piecu gadu laikā būs 679 €. Iespaidīgi, vai ne? Domājot par iespējamajiem ietaupījumiem, jāatceras arī tas, ka elektrības cenas var mainīties (ticamākais scenārijs – elektrība var kļūt dārgāka), līdz ar to katrs ietaupītais kilovats kļūst vērtīgāks. Tādējādi jauns ledusskapis ātri vien ne tikai atmaksāsies, bet arī labvēlīgi ietekmēs ģimenes budžetu turpmāk.

Trokšņu līmenis
Šis ir svarīgs faktors, ja virtuve atrodas tuvu guļamistabai. Protams, pie visa var pierast, bet patīkamāk, ja mājoklī nevalda lieka rūkoņa. Parasti jaunajiem ledusskapjiem trokšņa līmenis jau ir norādīts uz marķējuma uzlīmes līdzās energopatēriņa klasei. Jo mazāk decibelu, jo klusāks tas ir.

Ergonomika
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Arī izvēloties ledusskapi, līdzīgi kā ar citām lietām, svarīgi ņemt vērā lietošanas ērtumu un funkcionalitāti. Lielāks ne vienmēr nozīmē ietilpīgāks, un vienāds izmērs ne vienmēr nozīmē vienādu lietošanas ērtumu. 

Piemēram, mini ledusskapji ir aprīkoti ar dārzeņu kastēm. Divas dārzeņu kastes izskatās mīlīgi, taču jāņem vērā, ka divās mazās atsevišķās tomēr varēs ielikt nedaudz mazāk nekā vienā lielā kopējā, kā arī – divās mazās nekādi neielīdīs gari dārzeņi (gurķi, baltie redīsi). Tas it kā ir sīkums, bet – ja katrs vietas centimetrs ir svarīgs, tad tam ir vērts pievērst uzmanību.

Līdzīgi arī ar durvīm – daži ledusskapji ir bez apakšējā durvju plaukta. Ja patīk glabāt produktus tur, tad ņem vērā arī šo parametru.

Pieejamās funkcijas
Moderni ledusskapji ļauj regulēt temperatūru, neaizsalst, kā arī paši zina, kurā daļā vajag vairāk vēsuma. Tāpat dažos no tiem būs padomāts par īpašiem pudeļu statīviem, lai dzērieni dzesētos vienmērīgi un lieli neaizņemtu vietu. Sīkums, bet patīkami.

Kā pagarināt ledusskapja mūžu?
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Ikviena ierīce, pat vismodernākā, ir pareizi jākopj, lai tā kalpotu ilgi un nemainīgi labi. Tā kā ledusskapis glabā pārtikas produktus, ir īpaši svarīgi, lai tas vienmēr būtu tīrs un svaigs. Savlaicīga potenciālo pelējuma perēkļu izskaušana arī palīdzēs pagarināt tā mūžu. Tālāk lasi 10 vienkāršus padomus, kā uzturēt savu ledusskapi higiēniski tīru un vienmēr gatavu saņemt jaunus produktus.
Smaku kontrole. Ledusskapji mēdz sasmakt  – dažādu aromātisku produktu smaržas tajā ātri izplatās un veikli iesūcas citos produktos. Ja pēkšņi parādās kāda negaidīta smaka, svarīgi nekavējoties atrast cēloni un novērst to (stūrītī aizmirsts sapuvis tomāts, jēla vistas fileja no pērnā mēneša, zilais siers…). Ledusskapis ir regulāri jāiztīra. Pēc tam, lai likvidētu smaku, kas šķietami iesūkusies ledusskapja sienās, vienkārši ievieto ledusskapī trauciņu ar vielu, kas uzsūks visus aromātus un prom tos vairs nelaidīs. Šādam uzdevumam der:
     • malta kafija;
     • šķīvītis ar ūdenī izšķīdinātu sodu;
     • šķīvītis ar ūdenī izšķīdinātu sāli;
     • baltais etiķis;
     • nededzinātu kokogļu gabaliņi;
     • nevārītas auzu pārslas.

 Rūpīga tīrīšana. Lai ātri un efektīvi iztīrītu ledusskapi, nekādas īpašas pūles nav jāpieliek, atliek vien rīkoties sistemātiski un ātri (pirms nodarbe ir paspējusi sākt garlaikot): 
     • izņem pilnīgi visu no ledusskapja;
     • izmet visu, kas sabojājies vai glabājas kopš neatminamiem laikiem;
     • noliec visu pārtiku, kas vēlāk tiks likta atpakaļ tīrajā ledusskapī, uz ledus (te noderēs ledus kubiņi no saldētavas) vai vēsā vietā;
     • atslēdz ledusskapi no strāvas padeves;
     • izņem plauktus un kastes;
     • izmazgā ledusskapi ar siltu ūdeni, mīkstu lupatiņu un nelielu daudzumu mazgāšanas līdzekļa;
     • plauktus un kastes visvienkāršāk mazgāt vannā – tur ir vairāk vietas, visu var ērti noskalot ar dušas uzgali;
     • noslauki visas virsmas ar sausu dvielīti vai papīra dvieli.

 Pārtikas glabāšana. Glabā visus gatavos ēdienus cieši noslēgtos traukos. Tā novērsīsi plauktu smērēšanos un smaržu izplatīšanos.

• Nosaki aptuvenu vietu visām biežāk lietotajām pārtikas kategorijām. Piemēram, dārzeņus – kastē, mērces – durvīs, uzkodas – vienā plauktiņā, gaļas produktus – citā. Tā ledusskapis kļūs pārskatāmāks un attiecīgi samazināsies iespēja, ka kaut kur tiks aizmirsts kāds vientuļš citrons, kas sāks bojāties.

• Nekavējoties notīri visu, kas izšļakstījies. Tas ir vienkāršs padoms, kuru daudzi aizmirst ievērot. Bet – tiklīdz kaut kas ir izlijis, nekavējoties to saslauki.

• Ievies plauktos mazus groziņus. Ja parasti ledusskapī mētājas daudz mazu iepakojumu, ievies tiem groziņus, tā ietaupīsi vietu un ātri varēsi atrast meklēto.

 Izklāj plauktus ar plēvi vai papīru. Tas ir vienkāršākais triks, kā paātrināt tīrīšanu. Ja produkti nepieskaras plauktam, tie arī nevar to sasmērēt.

 Izkārto pārtiku pārskatāmi. Produktus, kuri ātri bojājās vai jāapēd pirmie, noliec labi saskatāmā vietā. Tādējādi tā būs pirmā izvēle, kad gatavosi vai meklēsi uzkodu, kā arī – šādi var samazināt izmestās pārtikas daudzumu, jo pastāv mazāka iespēja kaut ko aizmirst ledusskapja dzīlēs.

• Nekad neliec ledusskapī netīrus iepakojumus. Ja ēdiena trauka vai kādas pudeles apakša ir netīra, noslauki, pirms to liec ledusskapī. Tas ir pašsaprotami, taču nereti slinkums ņem virsroku.

• Izklāj dārzeņu kasti ar saņurcītu brūno iesaiņojuma papīru. Tas palīdzēs atdalīt augļus un dārzeņus, lai tie ilgāk saglabātos svaigi, kā arī novērsīs smaku rašanos.

Ledusskapis, kaut arī auksts, ir ikvienas virtuves sirds. Padomā, vai Tavs jau nav savu laiku godam nokalpojis? Ja meklē jaunu, taupīgu ierīci, ielūkojies Xnet.lv – tur atradīsi dažādu ražotāju un modeļu ledusskapjus par lieliskām cenām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)