Banner 980x90

LNT un LTV strīdu par rīta raidījuma formāta atdarināšanu Latgales apgabaltiesa skatīs novembrī

Daugavpils, 27.maijs, LETA. "Latvijas Neatkarīgās Televīzijas" (LNT) strīdu ar "Latvijas Televīziju" (LTV) par autortiesību un negodīgas konkurences aizlieguma pārkāpumu Latgales apgabaltiesa sāks skatīt 15.novembrī, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Latgales apgabaltiesai minētā lieta nodota ātrākai tās izskatīšanai.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Rīgas apgabaltiesā, tiesa nolēma pārsūtīt lietu Latgales apgabaltiesai, un pagājušajā nedēļā Augstākās tiesas priekšsēdētājs parakstīja šādu rezolūciju.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa noraidīja LNT prasību. No LNT piedzīti arī tiesāšanās izdevumi, kas radušies LTV.

LNT spriedumu pārsūdzēja.

LTV valdes loceklis satura attīstības jautājumos Sergejs Ņesterovs norādīja, ka "ziņas ir informatīvās telpas gaiss un ūdens", tādēļ tiesības uz to pasniegšanas veidu nevar piederēt vienai personai, jo ziņas ir pastāvējušas jau kopš televīzijas industrijas pirmsākumiem. "LTV (..) nav nepieciešams atdarināt citas televīzijas Latvijā. Mūsu paraugs ir pasaules vadošie ziņu kanāli, tādi kā BBC vai CNN," uzsvēra Ņesterovs.

Savukārt "MTG TV Latvia" pārstāve Laima Kristapsone pēc sprieduma aģentūrai LETA norādīja, ka lieta tika skatīta slēgtā tiesas sēdē, un toreiz publiski bija pasludināta tikai sprieduma rezolutīvā daļa, tādēļ no LNT puses nav pieļaujama publisku komentāru paušana par sprieduma motīviem un būtību.

LNT vadība 2015.gadā vērsās tiesā, apgalvojot, ka LTV1 noskatījusies no LNT rīta ziņu raidījuma formātu. LNTuzskata, ka LTV, veidojot raidījumu "Rīta panorāma", ir pārkāpusi LNT autortiesības un pārkāpusi negodīgas konkurences aizliegumu. LNT tolaik lūdza tiesu nodrošināt "Rīta panorāmas" raidījuma formāta pārtraukšanu un zaudējumu atlīdzības piedzīšanu par negodīgu konkurenci.

MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena aģentūrai LETA toreiz skaidroja, ka lieta tiesā iesniegta, jo uzņēmums saskata autortiesību pārkāpumu un negodīgas konkurences aizlieguma neievērošanu. "Ir izmantots LNT rīta ziņu raidījuma "900 sekundes" formāts, lai izveidotu LTV rīta ziņu raidījuma konceptu "Rīta panorāma". Pēc LTV darbībām skatītājam rodas iespaids, ka LNT un LTV ir viens un tas pats rīta ziņu raidījums, jo notikusi klaja raidījuma formāta pārņemšana," uzsvēra Zūzena.

Tiesai bija jāizlemj jautājums par raidījuma formāta aizsardzību no autortiesību viedokļa un par to, vai konkrētie faktiskie apstākļi un LTV darbības liecina par negodīgu konkurenci.

"Ar šādu prasību LNT var izraisīt publisku diskusiju par to, vai viņu pašu raidījumi nav starptautiski pieņemtu un plaši zināmu formātu kopijas," tolaik pauda LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte. Ja tiktu atzīts LNT uzskats, ka aktuālo rīta ziņu raidījuma formāts ir aizsargāts ar autortiesībām, tad pašai LNT būtu bijis jāiegūst formāta tiesības uz šādu rīta ziņu raidījumu, jo pasaulē pirmais tā dēvētais nacionālais brokastu/rīta raidījums ir ASV kanāla NBC raidījums "Today", kas ēterā pirmoreiz tika pārraidīts 1952.gada 14.janvārī. Tā formāts tika atdarināts daudzās citās televīzijās visā pasaulē, skaidroja LTV pārstāvji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)