Banner 980x90

Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tiks godināts mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks

Rīga, 15.febr., LETA. Pēc nedēļas vienpadsmito reizi tiks pasniegtas Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks", kur līdzās pērnā gada svarīgākajiem latgaliešu kultūras notikumiem, personām un aktivitātēm ar balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tiks godināts mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, aģentūru LETA informēja Latgales vēstniecības "Gors" Mārketinga nodaļas vadītāja Edīte Husare.

Zvejsalnieks dzimis 1944.gada 21.martā Varakļānos, audzis Rēzeknes novada Zvejsalās, bet jau vairāk nekā 50 gadus par savām mājām sauc Rēzekni. 1971.gadā viņš beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA), kopš 1976.gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Kopš 1970.gada Zvejsalnieks strādā Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolā, pašlaik ir Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktors, LMA profesors.

Osvalds Zvejsalnieks izstādēs piedalās kopš 1971.gada, sarīkojis ap 20 personālizstāžu, regulāri piedalās plenēros un grupu izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Pateicoties Zvejsalnieka darbam, Rēzeknē ir viena no labākajām mākslas vidusskolām Latvijā, nodibināta vienīgā Latvijas Mākslas akadēmijas filiāle ārpus Rīgas, kas ir pamats veselai mākslinieku paaudzei Latgalē, izveidots Rēzeknes mākslas nams ar vienīgo pastāvīgo Latgales mākslinieku darbu ekspozīciju pasaulē, uzsvēra Husare. Zvejsalnieks ir pieminekļa "Vienoti Latvijai" atjaunošanas darbu vadītājs, Latvijas atmodas virzītājs Rēzeknē, Latgalē.

Jau vēstīts, ka Latgaliešu kultūras gada balvai "Boņuks 2018" šogad ir 30 nominanti, bet ceremonijā tiks paziņoti desmit balvas saņēmēji un godināts arī balvas "Par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā" saņēmējs. Balvu pasniegšanas ceremonija notiks svētdien, 24.februārī, plkst.16 Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē, Rēzeknē.

Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks" mērķis ir apkopot labāko, spilgtāko un svarīgāko padarīto un notikumus pērnajā gadā latgaliskajā kultūrā, godinot aktīvākos latgaliešu kultūras pārstāvjus, popularizētājus, kā arī veicinot jaunrades un kultūras daudzveidības attīstību nākotnē. "Boņuks 2018" tiks godinātas tās personības, notikumi un aktivitātes, bez kurām visvairāk nebūtu iedomājama latgaliskā kultūra 2018.gadā.

Līdz ar šo gadu mainīts balvas pretendentu iesniegšanas un nominantu noskaidrošanas process, neizdalot atsevišķas nominācijas, bet vērtējot visa gada veikumu kopā. Balvai tika saņemtas 150 pieteikuma anketas kategorijās "Valoda. Literatūra. Publicistika", "Audio. Video" un "Aktivitātes. Notikumi. Personības", kopējais balvas pretendentu skaits sasniedza 117 dažādus notikumus, personības, darbus, projektus un citas aktivitātes.

Kā pretendentu vērtēšanas kritēriji tika izvirzīti gan pretendenta snieguma kvalitāte, aktivitāte visa gada laikā, reģionā, valstī vai plašākā mērogā raisītā rezonanse, latgaliskums un/vai Latgales kultūras vērtību nešana, pretendenta ilgtspēja - ietekme uz latgaliskās kultūras procesiem nākotnē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)