Banner 980x90

Rēzeknē atklās ceļojošo izstādi "Vēsturiskie Šveices ziemas kūrortu plakāti"

Ventspils24.lv
Ventspils24.lv
Otrdien, 6.septembrī, plkst.15.00 Rēzeknē, Latgales kultūrvēstures muzejā, tiks atklāta ceļojošā izstāde "Vēsturiskie Šveices ziemas kūrortu plakāti", aģentūru LETA informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Vēsturisko plakātu izstāde, kas tapusi par godu faktam, ka pirms 150 gadiem pirmie ziemas sezonas tūristi atklāja Šveices vienreizējās kalnu ainavas, ceļu pie skatītājiem sāka pagājušajā gadā. Vecākais no izstādes plakātiem tapis 1921.gadā, bet jaunākais, 2014.gadā tapušais, ir veltīts pieminētajai jubilejai.

Izstādē aplūkojamie plakāti lieliski atklāj sava laika vizuālās mākslas izpausmju, stilistikas, grafisko un glezniecisko kvalitāti un katrs ir augstvērtīgs mākslas darbs.

Nostāsts vēsta, ka ziemas tūrisma tradīcija Šveices Alpos esot sākusies ar derībām 1864.gadā, kad viesnīcas īpašnieks Johanness Badruts Sanktmoricā saviem angļu vasaras viesiem esot ieteicis atgriezties šeit arī ziemā un baudīt Alpu sauli vienā kreklā. Ja ne, tad viņš apsola atmaksāt viesiem ceļojuma izdevumus. Tā kā angļu atpūtnieki par Alpiem ir bijuši sajūsmā, tad atgriezušies decembrī un, brūni nosauļojušies, pēc Lieldienām savos zirgu pajūgos aizbraukuši mājās, nenojaušot, ka aizsākuši tradīciju - ziemas brīvdienas Alpos. 1865.gadā vācu ārsts Aleksandrs Špenglers atveda uz Davosu pirmos ziemas tūristus.

Vēsturisko Šveices ziemas kūrortu plakātu izstāde Rēzeknē tiek atklāta festivāla "Baroka mūzikas dienas Rēzeknē 2016" laikā sadarbībā ar Šveices vēstniecību Latvijā un būs apskatāma līdz 8.oktobrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)