Banner 980x90

Rēzeknē darbu sāk gremošanas slimību profilakses pētījums "Gistar"

Daugavpils, 3.apr., LETA. Rēzeknes pašvaldības telpās Zemnieku ielā 16A darbu sācis gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījums "Gistar", aģentūru LETA informēja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Vairākas gremošanas sistēmas problēmas (kuņģa un zarnu saslimšanas) vai to priekšvēstnešus iespējams noteikt ar vienkāršu testu palīdzību, izmeklējot vai nu asins, vai arī fēču (vēdera izejas) paraugus. Šo stāvokļu skaitā ir arī kuņģa un zarnu ļaundabīgie audzēju priekšvēstneši.

Latvijas Universitātes pētniekiem sadarbojoties ar daudzām starptautiskām organizācijām, t.sk. Vesela Kuņģa iniciatīvu un Starptautisko Vēža pētniecības aģentūru, Latvijā kļuvis iespējams realizēt gremošanas slimību profilakses pētījumu "Gistar", kuram atbalstu paudusi arī Latvijas Veselības ministrija. Līdz šim pētījums ir veikts Cēsīs, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Saldū un Tukumā.

Visiem pētījuma dalībniekiem pēc aptaujas veikšanas tiks veikti testi riska izvērtēšanai. Tiesa, veicamie testi atšķirsies pētījuma dalībnieku starpā, kas tiks iedalīti vienā no divām grupām, un šo grupu starpā izmeklējumu taktika būs atšķirīga. Sekot pētījumā iekļauto cilvēku saslimšanām paredzēts pat 15 gadu periodā pēc visu paredzēto dalībnieku iekļaušanas. Pētījumā paredzēts iekļaut daudzus tūkstošus 40-64 gadus vecus veselus cilvēkus.

Situācijās, ja sākotnējie sijājošie (skrīninga) izmeklējumi parādīs rezultātu, kas atšķiras no normas, dalībnieki tiks aicināti veikt kuņģa vai zarnu endoskopiskos izmeklējumus. Svarīgi saprast, ka pozitīvs sijājošā izmeklējuma rezultāts nebūt nenozīmē, ka dalībniekam ir bīstama slimība. Savukārt, ja tiks atklāta kuņģa bakteriāla infekcija (helikobaktērija), dalībniekiem tiks piedāvāta bezmaksas ārstēšana.

Uzaicinājumus piedalīties pētījumā attiecīgā mērķa grupa saņems, pētniekiem sadarbojoties ar ģimenes ārstiem. Pētījuma protokols nosaka, ka tajā vienlīdzīgās proporcijās jāiekļauj abu dzimumu pārstāvji. Jāatzīmē, ka lielākais ieguvums no plānotajiem ieguvumiem paredzams vīriešiem. Tāpēc īpaši pasākumi paredzēti tieši vīriešu iesaistei.

Ieceri par projekta īstenošanu Rēzeknē atbalstījusi Rēzeknes pilsētas dome. Pētījums Rēzeknē tiek plānots līdz 2018.gada 17.janvārim, taču iedzīvotāju lielākas aktivitātes un pašvaldības atbalsta gadījumā tiks izvērtēta iespēja tā realizāciju turpināt ilgāk.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)