Banner 980x90

Rēzeknē nākamnedēļ norisināsies klasiskās mūzikas festivāls "LNSO vasarnīca"

Rīga, 15.aug., LETA. Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", no 24.augusta līdz 26.augustam norisināsies klasiskās mūzikas festivāls "LNSO vasarnīca", kura atklāšanā izskanēs koncertprogramma "Bahs un Mocarts", aģentūru LETA informēja festivāla rīkotāju pārstāve Anna Babre.

Piektdien, 24.augustā, plkst.19 festivāla atklāšanas koncertā piedalīsies viena no pašmāju klavesīnistēm Ieva Saliete, kura vairāk nekā 15 gadus dzīvojusi un strādājusi Vācijā, bet pēdējos gados kopā ar savu vīru, podnieku Andri Ušpeli, dzīvo Pocelujevkā, Rēzeknes novadā, joprojām turpinot koncertēt ar dažādiem pasaulslaveniem ansambļiem. Kopā ar Salieti koncertā uzstāsies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertmeistars Georgs Sarkisjans, kurš pērn par solokoncertu tika nominēts "Lielajās mūzikas balvas" kategorijā "Par izcilu sasniegumu kamermūzikā".

Vakara gaitā Baha mūziku ģitāras skaņās izpildīs Matīss Čudars, kurš aktīvi koncertē visā Eiropā un ir vairāku prestižu konkursu laureāts. Koncertā piedalīsies arī LNSO pirmā oboja Egils Upatnieks un LNSO Pirmās vijoļu grupas koncertmeistara vietniece Darja Smirnova, kura regulāri piedalās jauniešu projektos kā pasniedzēja un orķestra koncertmeistare. Vakara diriģents būs Guntis Kuzma.

Pēc festivāla atklāšanas koncerta plkst.21 uz koncertzāles "Jumta terases" interesenti tiks aicināti uz Čudara soloprogrammu un šogad Kannu kinofestivālā ievērību guvušās režisora Rolanda Kalniņa filmas "Četri balti krekli" seansu.

Sestdien, 25.augustā, plkst.18 koncertzāles Lielajā zālē maestro Andra Pogas vadībā tiks svinēta amerikāņu diriģenta un komponista Bernsteina 100.jubileja. Bernsteins ir autors mūziklam "Vestsaidas stāsts", komiskajai operetei "Kandids", vairākām simfonijām, baletam, dziesmām u.c. Kopš 1954.gada viņš pirmais pasaulē televīzijas ēterā sāka lasīt lekcijas par klasisko mūziku un turpināja to darīt gandrīz līdz savai nāves dienai 1990.gadā. Bernsteins saņēmis neskaitāmus apbalvojumus, to skaitā "Grammy" balvu par mūža ieguldījumu.

Festivālā Bernsteina jubileja tiks atzīmēta, atskaņojot dziesmas un dejas no viņa slavenajiem mūzikliem, bet koncerta godaviešņa būs amerikāņu dziedātāja un aktrise Kima Krisvela, kura savu karjeru aizsāka Ņujorkas Brodvejā un turpināja Londonā, Berlīnē un citviet, atskaņojot Bernsteina mūziku maestro Saimona Retla vadībā. Koncerta pirmajā daļā skanēs Sergeja Rahmaņinova Ceturtais klavierkoncerts, kurā solo spēlēs latviešu pianists Andrejs Osokins. Koncerts notiks sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā.

Festivāla programmā ir iekļauti pasākumi arī jaunākajiem apmeklētājiem. Sestdien plkst.16 koncertzāles Mazajā zālē būs iespēja noskatīties muzikālu izrādi bērniem "Vējš vītolos". Mūziku iestudējumam komponējis "Spēlmaņu nakts" balvas ieguvējs Edgars Mākens. Izrādes režisors - Latvijas Leļļu teātra mākslinieciskais vadītājs Ģirts Šolis. Izrādē piedalīsies aktieri Mārtiņš Brūveris un Valdis Vanags. Savukārt pirms izrādes plkst.11 būs iespēja doties Meža ekspedīcijā, kas veidota sadarbībā ar AS "Latvijas Valsts meži".

Svētdien, 26.augustā, plkst.14 Mazajā zālē festivālu noslēgs muzikāla izrāde pusaudžiem "Zenīts", kuras mūzikas autors ir Jānis Šipkēvics, bet dzejas autors - Marts Pujāts. Izrādē piedalīsies Rīgas Doma kora skolas audzēkņi un "LNSO zenītansamblis" Gunta Kuzmas vadībā.

"Izrāde vēsta par skolas gadiem kā maģisku pasauli, kurā spēlē rotaļīgs un aizkustinošs iztēles orķestris un divi dziedoši puikas atceras 90.gadu Domskolas gaiteņus, futbolu ar dzēšgumiju, picu pārtikas plēvē, skolotāju kurpju papēdīšu klikstoņu, Černi etīdes, "Air Jordan" un supervaroni Mario," gaidāmo iestudējumu aprakstīja Babre.

Izrādes režisors ir Viesturs Meikšāns, scenogrāfe un tērpu māksliniece - Rūta Briede.

Festivāla "LNSO vasarnīca 2018" programmā iekļautas arī meistarklases ar Vari Klausītāju un "Muzikālā joga bērniem".

Pirms abiem vakara koncertiem notiks "Pirmskoncerta sarunas" - piektdien plkst.18 Ieva Saliete un Orests Silabriedis runās par Mocarta bērnību, savukārt sestdien plkst.17 dzejnieks Raibīs jeb Oskars Orlovs iepazīstinās apmeklētājus ar latgaliešu valodas īpatnībām.

Vakara koncertu gaitā koncertzālē darbosies arī radošā bērnistaba.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)