Banner 980x90

Rēzeknē veic sarežģītas operācijas onkoloģijas pacientiem

Daugavpils24.lv
Daugavpils24.lv
Rēzeknes slimnīcā ķirurgi sākuši veikt sarežģītas mugurkaula operācijas divos posmos onkoloģijas pacientiem ar patoloģiskiem mugurkaula skriemeļu lūzumiem, aģentūru LETA informēja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Sondore-Strode.

Līdz ar to Rēzeknes slimnīca ir kļuvusi par vienu no nedaudzajām ārstniecības iestādēm Latvijā, kur tiek veiktas šāda veida operācijas pacientiem ar onkoloģiskiem procesiem mugurkaulā.

Patlaban ir veiktas mugurkaula operācijas pieciem pacientiem no Rēzeknes un tuvākās apkārtnes. Kā stāsta slimnīcas Neiroķirurģijas nodaļas vadītājs, ārstējošais ārsts Imants Oļševskis, onkoloģiskiem pacientiem nereti ir metastātiskas izmaiņas mugurkaula skriemeļos un, lai pacients varētu pilnvērtīgi kustēties, nepieciešams veikt sarežģītu neiroķirurģisku operāciju. "Operācijas tiek veiktas pacientiem, kuriem ir nestabili mugurkaula lūzumi ar spinālā kanāla stenozi (sašaurināšanos) un kā komplikācijas ir osteoporoze (irdens kauls)," norāda Oļševskis.

Slimnīcas ārsti - Oļševskis un neiroķirurgs Kavšanta Malinka Rambadagalla, kā konsultantu piesaistot traumatologu ortopēdu Viktoru Vestermani, operācijas pirmajā posmā mugurkaula skriemeļus sastiprina ar metāla konstrukciju - skrūvēm un stieņiem. Nākamajā posmā sabrukušais/nestabilais mugurkaula skriemelis tiek izņemts, tā vietā tiek likts implants un notiek cementēšana. Tādā veidā tiek rekonstruēts mugurkaula skriemelis. Operācijas ilgst četras līdz sešas stundas.

"Šādos gadījumos mugurkaula fiksācija ir vitāli nepieciešama, jo mugurkaula skriemeļi ir destruēti (padarīti mīksti apkārtējie audi) un mugurkaulam ir samazināta izturība. Lai novērstu mugurkaula sabrukšanu un to nostiprinātu, ir nepieciešama fiksācija ar titāna skrūvēm un stieņiem. Tā mēs pacientiem nodrošinām stabilitāti mugurkaulā pēcoperācijas periodā. Darām visu, lai uzlabotu mūsu pacientu dzīves kvalitāti, lai viņi varētu staigāt," norāda Oļševskis un uzsver, ka visas operācijas noritējušas veiksmīgi un pacienti atveseļojas.

Neiroķirurgs norāda, ka ne vienmēr var veikt radikālas operācijas, jo pacientu ar metastāzēm mugurkaulā iespējas ir ierobežotas. Galvenais uzdevums, fiksējot mugurkaulu, ir nodrošināt pacientam dzīves kvalitāti, lai viņš pēc operācijas varētu staigāt.

Pamazām staigāt sāk arī tikko sarežģīto mugurkaula operāciju pārcietušais rēzeknietis Jeraslavs, kurš ir pateicīgs Rēzeknes slimnīcas ārstiem par veikumu: "Bija liela varbūtība, ka nestaigāšu, palikšu guļošs. Man mugurkauls bija salūzis, divu skriemeļu vispār nebija. Ārsti sešās stundās paveica brīnumu - neskatoties uz to, ka operācija bija smaga, šodien jau piecēlos un pamazām sāku staigāt. Priecē, ka operācijas veikšanai nebija jābrauc uz Rīgu, viss notika tepat uz vietas, mājās."

Pieaugot Rēzeknes slimnīcas ķirurgu teorētiskajām un praktiskajām zināšanām sarežģītu operāciju veikšanā, slimnīcas ārsti šāda tipa operācijas var veikt pacientiem ne tikai ar onkoloģiskām saslimšanām, bet arī slimniekiem ar cita veida mugurkaula skriemeļu bojājumiem, kas var izraisīt muguras smadzeņu bojājumus. Arī sarežģītos gadījumos Rēzeknes slimnīcas ārsti var palīdzēt tepat uz vietas, tādējādi aiztaupot ar pacienta transportēšanu uz citām ārstniecības iestādēm saistītās rūpes.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)