Banner 980x90

Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā aplūkojama izstāde "Vēstījums uz bērza tāss"

Daugavpils, 17.marts, LETA. Pieminot 1949.gada 25.marta deportācijas, Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā atklāta izstāde "Vēstījums uz bērza tāss", aģentūru LETA informēja Rēzeknes Kultūras un tūrisma centra reklāmas speciāliste Maija Upeniece.

Izstādi ir veidojuši Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas 9. un 10.klases skolēni latviešu valodas un literatūras skolotājas Birutas Vaivodes vadībā. Izstādes apmeklējuma gaitā ikviens tiek aicināts piedalīties nelielā radošā izpausmē - uz bērza tāss uzrakstīt novēlējumu vai stiprinājuma vārdus represēto piemiņai.

Pēdējos gados sarakstītas vairākas grāmatas par izsūtīšanas notikumiem, dzīvi Sibīrijā un atgriešanos Latvijā. Piemēram, 2017.gadā iznākušās Birutas Eglītes grāmatas "Ceturtais bauslis" nodaļā "Debesīs nav naida" spilgti aprakstītas Spridzānu dzimtas represētās ģimenes pārdzīvojumi, atgriežoties no Sibīrijas Latvijā. Savukārt viena no patriotiskākajām grāmatām ir Māras Zālītes romāns "Pieci pirksti", pārliecināta Upeniece.

Skolotāja Vaivode pastāstīja, ka Rēzeknes Valsts poļu ģimnāzijas skolēni labprāt lasa Zālītes autobiogrāfisko romānu "Pieci pirksti", pārdzīvo par mazās Lauras iejušanos Latvijā, par viņas likteni, sveic meiteni, stāsta atbraucējai par Latvijas brīnišķīgo dabu, svētkiem, cilvēkiem. Lai iejustos Lauras dzīves pārbaudījumos, skolēni rakstīja vēstuli Laurai uz bērza tāsīm. Skolēnu vēstulēs uz bērza tāsīm izskan jauniešu vēstījums Laurai par Latviju.

"Lasot šīs vēstules, sapratu, ka mūsu jaunieši ir patiesi Latvijas patrioti, dzimtā zeme viņiem nav tikai ģeogrāfisks objekts kartē," teica skolotāja Vaivode.

Izstāde "Vēstījums uz bērza tāss" Rēzeknes Centrālās bibliotēkas lasītavā būs aplūkojama līdz 31.martam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)