Banner 980x90

Rēzeknes iedzīvotājus aicina iesaistīties gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījumā "Gistar"

Daugavpils, 27.sept., LETA. Rēzeknes un tuvākās apkārtnes iedzīvotāji tiek aicināti iesaistīties gremošanas sistēmas slimību profilakses pētījumā "Gistar", kurā ir iespēja veikt Latvijas apstākļiem unikālus izmeklējumus.

Kā aģentūru LETA informēja "Gistar" pētījuma administratore Inese Veckagane, gremošanas slimību profilakses pētījumā "Gistar" tiek izmantotas tādas unikālas diagnostikas metodes, kas nav pieejamas nekur citur Latvijā.

Pētījums Rēzeknē norisinās jau kopš šī gada pavasara, tā iniciators un zinātniskais vadītājs ir Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors un vadošais pētnieks, profesors, gastroenterologs Mārcis Leja. Uz pētījumu centru tiek aicināti praktiski veseli cilvēki, kuriem nav nekādu sūdzību par kuņģa vai zarnu trakta darbību, vecumā no 40 līdz 64 gadiem. Pētījums notiek sadarbībā ar ģimenes ārstiem.

Uz pētījumu centru cilvēkam jāierodas tukšā dūšā, procedūra ilgst apmēram stundu. Vispirms reģistratore izstāsta dalībniekam par pētījumu, tiek veikta anketēšanu, lai uzzinātu par dalībnieku dzīvesveidu, saslimšanām un ēšanas paradumiem, tiek veikti dažādi mērījumi un paņemtas analīzes.

Līdz šim pētījums ir veikts Cēsīs, Alūksnē, Ludzā, Dobelē, Saldū un Tukumā. Šobrīd pētījuma centri darbojas Rēzeknē un Madonā. Rēzeknē pētījumu tiek plānots veikt līdz nākamā gada janvārim.

Latvijā gremošanas slimību profilakses pētījumu "Gistar" ir kļuvis iespējams realizēt LU pētniekiem sadarbojoties ar daudzām starptautiskām organizācijām, tai skaitā Vesela Kuņģa iniciatīvu un Starptautisko Vēža pētniecības aģentūru (IARC).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)