Banner 980x90

Rēzeknes novada domes vadītājs Ziemeļu dambja pārraušanas iespējamību vērtē kā nelielu

Valmiera, 15.sept., LETA. Iespējamība, ka Lubāna ezera Ziemeļu dambis varētu tikt pārrauts, ir neliela, aģentūrai LETA pavēstīja Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (Latgales partija, VL-TB/LNNK, "Vienotība").

Ja dambis tiktu pārrauts, celtos ūdens līmenis Salas purvā, tomēr lielu postu vietējiem iedzīvotājiem Švarcs neprognozē, jo teritorija ir mazapdzīvota. Priekšsēdētājs neuzskata, ka pastāvētu tādi draudi, ka būtu nepieciešams evakuēt tuvējos iedzīvotājus, kurus varētu skart plūdi.

Tiesa, pašvaldību bažīgu dara nākamās nedēļas sākumā solītie nokrišņi un vējš.

Jau ziņots, ka SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" (ZMNĪ) patlaban operatīvi nostiprina Lubāna ezera Ziemeļu dambi un darbus turpinās, lai ierobežotu viļņu postošo iedarbību uz dambi.

Zemkopības ministrija (ZM) informēja, ka pēc ilgstošām lietavām ar palielinātu nokrišņu daudzumu Latgales reģionā ir būtiski pieaudzis ūdens noteces apjoms, no kura liela daļa notek Lubāna ezerā. Saistībā ar ierobežotu caurplūdumu Aiviekstes upē un Meirānu kanālā šobrīd ir apgrūtināta ūdens līmeņa pazemināšana Lubāna ezerā. Lubāna ezerā ūdens līmenis ir būtiski paaugstinājies, un par 1,7 metriem pārsniedz ezera vidējo ekspluatācijas līmeni. Tāpēc ZMNĪ šobrīd operatīvi nostiprina Lubāna ezera Ziemeļu dambi.

Ministrijā arī prognozēja, ka, palielinoties dienvidu un dienvidaustrumu vēja ātrumam, Lubāna ezera Ziemeļu dambja noturība viļņošanās dēļ ir apdraudēta un var draudēt ar tā pārraušanu. Tāpēc ZMNĪ turpinās dambi nostiprināt, lai ierobežotu viļņu postošo iedarbību uz to.

ZMNĪ aģentūra LETA uzzināja - ja Lubāna ezera Ziemeļu dambis tomēr tiktu pārrauts, sekas būtu būtiskas. Tomēr tā kā šajā situācijā sekojusi operatīva un intensīva rīcība, ZMNĪ šādu scenāriju nepieļauj.

Kā vēstīts, jaunākā "Global Forecast System" prognoze liecina, ka naktī uz pirmdienu un pirmdien, 18.septembrī, Latvijas austrumu daļu atkal skars stiprs lietus. Saskaņā ar šo prognozi jaunās lietavas var atnest 30-60 milimetru nokrišņu, kas ir tuvu mēneša klimatiskajai normai. Tomēr prognozes par lietus zonas virzību un nokrišņu intensitāti pagaidām ir neskaidras, un pastāv cerība, ka stiprais lietus ies garām.

Tāpat ziņots, diennaktī no 12. līdz 13.septembrim daudzviet Latvijas austrumu daļā bija vairāk nekā 20-30 milimetru nokrišņu. Tostarp Jēkabpilī lietus daudzums diennaktī sasniedza 21 milimetru, Rēzeknē - 24, Gulbenē - 26, Alūksnē - 33 milimetrus. Visstiprāk lija Lubānā, kur 12 stundās nolija 37 milimetri nokrišņu jeb vairāk nekā puse no mēneša normas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)