Banner 980x90

Rēzekni apmeklē piemiņas tūres dalībnieki no Izraēlas 

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Iepriekšējās nedēļas nogalē, sestdien, 20.augustā un svētdie, 21.augustā, Rēzekni apmeklēja Latvijas un Igaunijas ebreju asociācijas Izraēlā organizētās piemiņas tūres dalībnieki, pilsētas informācijas portāls Rezekne24.lv uzzināja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Tie ir cilvēki, kuru tuvinieki vai viņi paši kādreiz dzīvojuši Rēzeknē un kuri vēlējās ieraudzīt mājas (ja tās ir saglabājušās) un savu senču kapus.

Tieši viņiem tika izstrādāta īpaša programma: ekskursija pa ebreju Rēzekni, ebreju kapu apmeklēšana un tikšanās sinagogā.

Pēc Rēzeknes ebreju kopienas priekšsēdētāja Ļeva Suhobokova teiktā, ideja par grupas no Izraēlas atbraukšanu uz savu senču zemi radās jau pirms gada, tiekoties ar Latvijas un Igaunijas ebreju asociācijas Izraēlā priekšsēdētāju Eli Valku (kura vecāki arī dzīvojuši Rēzeknē).

Vairāki piemiņas tūres dalībnieki iepriekš atsūtīja adreses, kur kādreiz atradās viņu tuvinieku mājas, un, pēc iespējas, šīs adreses tika iekļautas maršrutā. Rēzekne bija ļoti izpostīta Otrā pasaules kara laikā un pēc tam manāmi pārbūvēta, tādēļ diemžēl reizēm nācās tikai aptuveni  parādīt vietu, kur pirms kara atradās tā vai cita māja. Ekskursijas laikā viesi apmeklēja divas piemiņas vietas, kas bija saistītas ar Holokaustu Rēzeknē, un nolika ziedus pie pieminekļa 120 nogalinātajiem ebrejiem Leščinska dārzā un skulptūras "Māte-ābele" pakājē Ančupānu memoriālā. Jāmin, ka tieši ziedu nolikšanas ceremonija Ančupānos bija īpaši aizkustinoša. Šeit nebija ilgstoša stāstījuma, tikai kādu laiku skanēja klusa mūzika dažu grupas dalībnieku izpildījumā un katrs no klātesošajiem bija iegrimis domās, pieminot savus tuviniekus, kuri tika nogalināti vairākās vietās Rēzeknē no 1941. līdz 1943. gadam. Ekskursijas nobeigumā viesi apmeklēja zaļo sinagogu, kur viņus ar savu erudīciju un zināšanu dziļumu sajūsmināja Voldemārs Ivdris, stāstot par sinagogas vēsturi, par tās restaurāciju, kā arī par to, kā mūsu sinagogā notiek iepazīšanās ar ebreju tautas tradīcijām un paražām.

Svētdien tūres dalībnieki apmeklēja ebreju kapus, kur pieminēja nogalinātos un apmeklēja savu radinieku kapu vietas. Pēc kapu apmeklēšanas grupa devās uz sinagogu, lai tiktos ar Rēzeknes ebreju kopienas locekļiem un pasniegtu dāvanas gan kopienai, gan sinagogai. Viesi atveda no Izraēlas mezuzu, kuru saskaņā ar tradīciju, piestiprināja pie ieejas durvju stenderes. Vēl viena dāvana sinagogai – brīnišķīgs Toras izdevums, kas ieņēma savu vietu uz Bimas. Turklāt Eli Valks uzdāvināja vairākas grāmatas un vērtīgu 1934. gada fotogrāfiju ebreju vēsturei Rēzeknē veltītās virtuālās ekspozīcijas papildināšanai.

Viesiem no Izraēlas bija prieks redzēt restaurēto sinagogu un iepazīties ar vēsturisko ekspozīciju. Viņi tāpat uzzināja, ka jau pavisam drīz (no 2016. gada 1. septembra) sāks darboties sinagogas mājaslapa "www.sinаgoga.lv", kur varēs redzēt daudzu Rēzeknē dzīvojušo ebreju fotogrāfijas, un solījās atsūtīt savu senču fotogrāfijas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)