Banner 980x90

RTA atklāta Fizikālo procesu un lāzertehnoloģiju pētnieciskā centra Lāzertehnoloģiju laboratorija

Pirms trīs gadiem atklājot Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) jaunuzbūvēto Inženieru fakultāti, gluži likumsakarīga bija tālāka akadēmijas izaugsme inženierzinātņu jomā.

Piektdien, 25. novembris RTA kļuva zīmīgs ar to, ka tika īstenots sen lolots sapnis, – atklāta Fizikālo procesu un lāzertehnoloģiju pētnieciskā centra Lāzertehnoloģiju laboratorija, kurā studenti varēs profesionāli darboties lāzertehnoloģiju virzienā, informēja RTA Sabiedrisko attiecību nodaļas informācijas speciāliste Inga Kaļva.

Svinīgā pasākuma laikā piedalījās gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji, gan Saeimas deputāti, gan Rēzeknes novada vadība, kā arī akadēmijas vadība, mācībspēki, studenti, ciemiņi gan no Latvijas, gan ārzemēm, mediju pārstāvji.

Pasākuma svinīgajā daļā Inženieru fakultātes (IF) dekāne Ērika Teirumnieka atgādināja, ka, pasaulei strauji attīstoties, līdzi mainās un pilnveidojas arī RTA. Pirms trīs gadiem atvērtā Inženieru fakultāte, kurā ir Baltijā modernākās laboratorijas un labi attīstīta mehatronikas bāze, ir lielisks piemērs tam, ka vajag iet līdzi laikam. Neapstājoties pie sasniegtā, visu laiku tiek ģenerētas arvien jaunas idejas. Tieši pateicoties sadarbības partneriem gan Bulgārijā, gan Vācijā, radās doma, ka Rēzeknē ir jāattīsta lāzertehnoloģijas

 "RTA fokusējas uz lāzertehnoloģijām, kas ir makroapstrāde, mikroapstrāde, nākotnē varbūt – nanoapstrāde," atklāja IF dekāne, sakot paldies pētniekiem, profesoriem, studentiem, kuri darbojas attiecīgajā jomā un rada zinātniskās un materiālās vērtības, jaunas tehnoloģijas.

"Darboties lāzertehnoloģiju jomā – tas bija izaicinājums, un šķita, ka šis sapnis nav nemaz tik viegli īstenojams, bet, ja dara, tad ir arī rezultāti. Šajā īsajā periodā ir daudz sasniegumu, kas galvenokārt saistīti ar krāsaino lāzermarķēšanu uz nerūsējošā tērauda virsmas. RTA zinātnieki ir iesnieguši arī četrus patentus attiecībā uz šīm novitātēm, prezentējuši sasniegtos rezultātus konferencēs, izstādēs. Esam guvuši atzinību no pasaulē atzītiem lāzerražotājiem "Trumpf", "Rofin-Sinar Laser", kuri ir atzīmējuši mūsu sasniegumus," teica Teirumnieka.

Arī RTA rektors Edmunds Teirumnieks akcentēja, ka Lāzertehnoloģiju laboratorijas atklāšana ir nozīmīgs brīdis RTA, jo "solis, ko spērām pirms trīs gadiem, ir vainagojies ar rezultātiem – ir iesniegti patenti, augsti rezultāti izstādēs".

Viņš pateicās profesoram Lubomiram Lazovam, kurš ir augsti kvalificēts speciālists un palīdzēja ar savām idejām un kontaktiem, un LR 12. Saeimas deputātam Jānim Trupovniekam, kurš iniciēja finansiālā atbalsta sniegšanu lāzeriekārtu un augstas veiktspējas datoru iegādei. Ar nozīmīgo notikumu un ieguldījumu reģiona attīstībā sveica un jaunas idejas un veiksmi vēlēja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, Saeimas Ilgtspējīgās attīstības komisijas vadītāja Laimdota Straujuma, 12. Saeimas deputāts Aldis Adamovičs, Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, kuri uzsvēra, ka RTA ir augstākās izglītības iestāde ar augstu potenciālu inženierzinātnēs.

Savukārt 12.Saeimas deputāts Jānis Trupovnieks atgādināja, ka "Latgales cilvēki ir spēruši soli uz priekšu, lai par latgaliešiem vairs nerunātu kā par lēto darbaspēku celtniecībā tirdzniecībā, lauksaimniecībā, kas pārvietojas no Latgales uz Rīgu vai ārpus Latvijas. Šobrīd Latgalē, Rēzeknē veidojas silikona ieleja". Pēc laba vēlējumiem un svinīgajām uzrunām Fizikālo procesu un lāzertehnoloģiju pētnieciskā centra vadītājam Pāvelam Naricam tika pasniegta simboliska lielizmēra atslēga ar vēlējumu, lai tā sargā jauno Lāzertehnoloģiju centru. Pēc tam interesenti devās apskatīt Lāzertehnoloģiju laboratoriju un noklausījās prof. Lazova lekciju par lāzertehnoloģiju pielietošanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)