Banner 980x90

RTA sadarbībā ar Šauļu universitāti veidos sociālos pakalpojumus sociāli izslēgtiem pusaudžiem

Daugavpils, 22.maijs, LETA. Īstenojot kopīgu projektu, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) REGI zinātniskais institūts sadarbībā ar Šauļu universitāti veidos sociālos pakalpojumus sociāli izslēgtiem pusaudžiem un jauniešiem, aģentūru LETA informēja RTA Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Austrumlatvijā un Ziemeļlietuvā pastāv kopīgas sociālekonomiskās problēmas, nabadzība, bezdarbs, kas izraisa sociālo izslēgšanu un rezultātā – augstu stresa līmeni, kā dēļ rodas grūtības saistībā ar psihosociālo funkcionēšanu, sociālo iekļaušanos un iesaistīšanos ekonomiskajā, sociālajā, politiskajā un kultūras dzīvē. Turklāt pārrobežu reģionos psiholoģiskais un sociālais atbalsts ir grūti pieejams, ir vāji attīstīts sociālo pakalpojumu atbalsta saturs un to pieejamība neaizsargātām personām.

Projektā "Sociāli psiholoģiskā atbalsta sistēmas attīstība, ieviešot pozitīvās pārvarēšanas stratēģijas metodi, un sociālās iekļaušanas uzlabošana cilvēkiem no mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām" paredzētās aktivitātes ir vērstas uz sociālo pakalpojumu izveidi un to efektivitāti sociāli izslēgtiem pusaudžiem un jauniešiem.

Projekta gaitā Austrumlatvijā un Ziemeļlietuvā tiks novērtēta pusaudžu un jauniešu sociālā iekļaušanās, stresa intensitāte, pielietotās stresa pārvarēšanas stratēģijas. Izstrādātā metodika, pielietojot multisensorās istabas, sociālās, psiholoģiskās palīdzības metodes (balstoties uz pašregulāciju, informētības veicināšanu, refleksiju, emociju līdzsvarošanu), aktivizēs personīgos resursus mērķgrupas personām tālākai integrācijai mainīgajā kultūrsociālajā vidē. Izstrādātās stresa pārvarēšanas metodoloģijas ieviešana varēs tikt nodotas un izplatītas arī citās valstīs un reģionos, kā arī tikt iekļauta sociālo pakalpojumu katalogā.

Uzkrātā pieredze un metodoloģija tiks izmantota topošo sociālo darbinieku sagatavošanā augstākās izglītības iestādēs abās valstīs un pašreizējo speciālistu kvalifikācijas pilnveides procesā. Projektā plānotās inovācijas ir jaunums visās Baltijas valstīs.

Pārrobežu augstākās izglītības iestādes papildina viena otru un rada pievienoto vērtību, apvienojot pieredzi, zināšanas, profesionalitāti, un paplašina sociāli psiholoģisko pakalpojumu klāstu sociālo pakalpojumu jomā abos reģionos, pilnveidojot prasmes un multividi, risinot problēmas un pieņemot lēmumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)