Banner 980x90

Rudens slimības un to sekas: kas jāzina ikvienam?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Daudzi cilvēki rudeni uzskata par skaistāko gadalaiku, taču septembris atnes ne tikai spilgtas krāsas un patīkamu vēsumu, bet arī dažādas slimības. Lai izbaudītu gleznainu laiku un piepildītu rudeni ar patīkamām aktivitātēm, neaizmirsti parūpēties par savu veselību! Šajā rakstā atradīsi noderīgu informāciju par rudens slimībām, uzzināsi, kāpēc ikviena saslimšana jāārstē profesionāli, un kā šādās sitācijās var palīdzēt ātrs kredīts. 

Kādas slimības var uzklupt rudenī?
Lietus, vējš un pazemināta gaisa temperatūra rada cilvēkam nedraudzīgu vidi un negatīvi ietekmē organisma imūnsistēmu. Diemžēl rudenī neviens cilvēks nav pasargāts no slimībām, tāpēc ir vērts savlaicīgi sagatavoties aukstajai sezonai. Lūk, izplatītāko rudens slimību saraksts – iepazīsties, lai zinātu, no kādām kaitēm sargāt sevi tuvākajā nākotnē! 

Saaukstēšanās un dažādas elpošanas orgānu slimības ir visizplātītākās rudens kaites. Gaisa temperatūra pazeminās katru dienu, saule gandrīz vienmēr ir aizklāta ar mākoņiem, un rezultātā cilvēka imūnsistēma nespēj tikt galā ar mikrobu un vīrusu uzbrukumu. Tāpēc rodas sezonas elpvadu infekcijas un iekaisumi: angīna, bronhīts, traheīts, laringīts, sinusīts u.c.
♦ Nopietnākā rudens slimība, protams, ir gripa. Lai gan gripas epidēmijas lielākoties notiek ziemā, saslimt ar šo vīrusa izraisīto infekciju diemžēl iespējams arī rudenī. Riska grupā atrodas bērni, cilvēki ar pavājinātu imūnsistēmu, hroniskie slimnieki un cilvēki, kuru darbs ir saistīts ar klientu apkalpošanu.
♦ Daudzas sievietes rudenī saskaras ar tādu nepatīkamu slimību kā cistīts jeb urīnceļu iekaisums. Kopumā runājot, cistīta iemesli mēdz būt ļoti dažādi, taču tieši rudenī to parasti izraisa zema gaisa temperatūra un ilgstoša atrašanās lietū. Cistīts var piemeklēt arī šķietami siltās rudens dienās, sēžot uz aukstām virsmām, piemēram, parka soliņa.
♦ Zema gaisa temperatūra un paaugstināts mitruma līmenis izraisa arī balsta un kustību aparāta slimības. Tās var piemeklēt ne tikai hroniskos slimniekus, bet arī cilvēkus, kuri ilgstoši uzturas ārā bez atbilstoša apģērba.
♦ Rudenī gandrīz vienmēr notiek hronisko slimību saasinājumi. Nelabvēlīgi laikapstākļi, saskarsme ar saslimušajiem, atrašanās nevedinātās telpās izraisa imūnsistēmas darbības pasliktināšanos. Rezultātā saasinās visu veidu hroniskās kaites, un cilvēkam jābūt īpaši piesardzīgam, lai pasargātu savu organismu. Īpaša uzmanība jāpievērš elpceļu stāvoklim, jo tie rudens sezonā cieš visvairāk. 

Rudens slimību iemesls ir ne tikai slikti laikapstākļi, bet arī cilvēka dzīvesveids. Iestājoties rudenim, pagātnē paliek ilgas pastaigas svaigā gaisā un telpu regulāra izvedināšana. Jo vairāk laika cilvēks pavada slēgtā telpā, jo lielāka ir saslimšanas varbūtība. Tieši tāpēc rudenī slimību "līderi" ir biroju darbinieki, skolēni un skolotāji – viņu darba apstākļi ir nelabvēlīgi veselībai, jo mikrobiem un vīrusiem ir ļoti viegli cirkulēt slēgtās mācību un biroju telpās. Šādos apstākļos pietiek ar vienu slimnieku, lai vīruss vai infekcija aplipinātu pārējos.

Par to, kāpēc nedrīkst izturēties pavirši pret rudens slimībām, uzzināsi raksta otrajā daļā!

Slimot mājās vai darbavietā? 
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Mūsdienu straujo dzīves ritmu un nemitīgu stresu var izturēt tikai retais, tāpēc nav brīnums, ka pavājināts organisms kļūst par slimību upuri. Diemžēl ne katrs cilvēks izturas nopietni pret saslimšanu. Tu noteikti vari atsaukt atmiņā, kā pats gāji uz darbu vai skolu ar temperatūru, iesnām un klepu vai kā to ir darījis Tavs studiju biedrs vai kolēģis. Vai tas ir tā vērts? 

Karjeras izaicinājumi, nepieciešamība rūpēties par bērniem, paļaušanās uz organisma spēju izārstēties pašam – tie ir izplatītākie iemesli, kāpēc daudzi ignorē rudens saslimšanas. Tā vietā, lai paņemtu slimības lapu un dotos pie sava ģimenes ārsta, mēs bieži iegādājamies bezrecepšu medikamentus vai izmantojam tautas medicīnas līdzekļus: medu, zāļu tējas un citas no vecmāmiņām mantotās pašārstēšanās receptes. Daudziem veicas un rudens iesnas pāriet pašas, taču ikviena slimība potenciāli var atstāt graujošu ietekmi uz organismu. Lasi tālāk, lai uzzinātu, kāpēc pret katru slimību jāizturas nopietni un kādas var būt slimības ielaišanas sekas!

Laiks neārstē jeb kāpēc nedrīkst ielaist slimības?
Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Hroniskie slimnieki parasti zina, ka uzmanība jāpievērš ikvienam, pat sīkākajam simptomam, bet tie cilvēki, kuri slimo salīdzinoši reti, itin bieži ignorē temperatūru, iesnas un citas saslimšanas pazīmes. Lai gan atsevišķos gadījumos spēcīgs organisms patiešām var izārstēties patstāvīgi, slimību ielaišana var nopietni kaitēt cilvēka veselībai. Nav iespējams uzminēt, vai ierastās rudens iesnas pāries pašas vai pārtaps par hronisko sinusītu. 

Katrai sezonas slimībai ir vieglāka un smagāka versija, piemēram:
• neārstēts klepus negatīvi ietekmē visus elpošanas sistēmas orgānus no trahejas līdz bronhiem un plaušām. Rezultātā elpceļu iekaisumi var pārtapt par nopietnām slimībām: angīnu, bronhītu un plaušu karsoni. Hroniskā bronhīta, sinusīta un astmas slimniekiem ir ļoti ieteicams rudens mēnešos apmeklēt savu ārstu un pievērst pastiprinātu uzmanību slimības gaitai;
• urīnceļu iekaisums, ko ārstē ar bezrecepšu augu izcelsmes medikamentiem, nevis ārsta izrakstītajām antibiotikām, var gan pārtapt par hronisko cistītu, gan kaitēt nierēm. Sievietēm jāņem vērā arī tas, ka urīnceļu slimības var negatīvi ietekmēt reproduktīvās sistēmas veselību, tāpēc labāk nenodarboties ar pašārstēšanos, bet doties pie ārsta;
• ieilgušas locītavu sāpes, stīvums un diskomforts var liecināt par dažādiem artrīta veidiem. Šādas slimības nevar izārstēt ar sildošām ziedēm, tāpēc noteikti dodies pie ārsta, ja, sākoties rudenim, Tev kļūst grūtāk kustēties un nākas ierobežot ikdienas aktivitātes;
• rudens saaukstēšanās var nopietni iedragāt imūnsistēmas darbību, un rezultātā cilvēka organisms zaudē spēju pretoties vīrusiem. Iesnas un klepus nevar pārtapt par gripu, taču, ignorējot vieglākas slimības, cilvēks var kļūt par bīstama vīrusa upuri. Ja katrā rudenī Tev nākas cīnīties ar sezonas iesnām, ir vērts apsvērt vakcināciju pret gripu, lai pēc iespējas samazinātu saslimšanas varbūtību.

Ja Tu šaubies, vai ir nepieciešams doties pie ārsta, noformēt slimības lapu un tērēt naudu recepšu zālēm, ņem vērā, ka izārstēt slimību sākuma stadijā ir daudz vieglāk un lētāk nekā ielaistu kaiti. Ilgtermiņā ietaupīt uz veselības rēķina nav iespējams, tāpēc labāk apmeklē ārstu bez liekas kavēšanas. Taču kvalitatīvai medicīniskajai palīdzībai ir sava cena. Ko darīt, ja Tavā bankas kontā konkrētajā brīdī pietrūkst naudas, uzzināsi raksta noslēgumā!

Steidzama finanšu palīdzība Tavai veselībai
Novērst slimības pilnībā nav iespējams, tāpēc ikvienam cilvēkam var gadīties neplānoti tēriņi poliklīnikā un aptiekā. Ja līdz algas dienai vēl tālu, bet medicīniskā palīdzība vajadzīga nekavējoties, parocīgs risinājums var būt ātrs kredīts. Īstermiņa aizdevumu cilvēkiem ar atbilstošu maksātspēju piedāvā nebanku kredītdevējs "VIA SMS". Ātrs kredīts ir pieejams bez galvojuma un ķīlas, un to var noformēt mazāk nekā pusstundas laikā. 

Detalizētu informāciju par to, kā darbojas "VIA SMS" ātrs kredīts, atradīsi aizdevēja mājaslapā www.viasms.lv. Baudi rudeni un parūpējies par savu veselību savlaicīgi!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)