Banner 980x90

Siltumnīcas sagatavošana sezonai

Iespējams, ka diezgan liela daļa cilvēku izvēlas pašu spēkiem izaudzēt dārzeņus un augļus. Lai to varētu izdarīt pēc iespējas veiksmīgāk, uzmanība ir jāpievērš ne tikai pašiem augiem, kas tiek audzēti siltumnīcā, bet arī augsnei. Tā ir rūpīgi jāsagatavo jaunajai sezonai, lai tajā izaugtu pēc iespējas lielāki un gardāki dārzeņi. 

Kā sagatavot siltumnīcu un kas jāņem vērā sagatavošanas darbos, uzziniet raksta turpinājumā!

Tīrība
Netīrā vidē sāk vairoties dažādi kaitēkļi, kas nenāk par labu ražai, tāpēc siltumnīcu ir nepieciešams iztīrīt un dezinficēt. Vislabāk šīs darbības veikt rudenī, kad visa raža jau ir novākta. Tomēr, ja nav sanācis laika to izdarīt rudenī, nebūs par vēlu to izdarīt arī pavasarī. Rūpīgi jānotīra siltumnīcas konstrukcija, segums un visi instrumenti, kas tajā atrodas.

Substrāts
Lai augsne būtu bagātāka ar nepieciešamajām minerērālvielām, nepieciešams lietot piemērotu mēslojumu. Jūs varat iegādāties purvu kūdru, jo tā būs labs risinājums, kā bagātināt augsni. Vēl var izmantot arī melnzemi, kompostētus kūtsmēslus vai pašu veidotu kompostu. Tomēr, izmantojot pašu veidotu kompostu, pastāv risks, ka no tā vēlāk izaugs nezāles vai arī parādīsies nevēlami kaitēkļi.

Laistīšana
Lai augi netiktu traumēti laistīšanas procesā, ir jāizvēlas labākais variants, kā tos apliet. Visuzmanīgāk ir jālaista dēsti, kā arī garšaugi. Vislabāk būs ierīkot speciālas pilināmās caurules, kas noteiktā laika intervālā aplaistīs augus. Ar šādu laistīšanas iekārtu tiks ietaupīts arī ūdens. Par to, kā rūpēties par siltumnīcas stādiem, var vairāk izlasīt https://www.diena.lv/raksts/citi/reklamraksti/rupejies-par-siltumnicas-iemitniekiem-vasara-pareizi-14200059.

Ventilācija
Siltumnīcā obligāti ir jābūt ventilācijai, citādi augi pārkarsīs un aizies bojā. Vislabāk ir ierīkot lielāka izmēra logus un durvis, kas nodrošinās vienmērīgāku gaisa plūsmu. Ja logi būs pārāk mazi, tie radīs spēcīgu caurvēja efektu. Vēl viens variants ir ierīkot siltumnīcā pašregulējošas vēdlūkas. Šīs vēdlūkas pašas regulēs temperatūru siltumnīcā.

Aizsardzība pret kaitēkļiem
Tieši vasaras laikā parādās dažādi kaitēkļi, kas bojā vai pat iznīcina augus, kas atrodas siltumnīcā, tāpēc ir jāparūpējas par augu aizsardzību. Viens no drošākajiem veidiem ir vēdvirsmu nodrošināšana ar pretinsektu tīkliem, tādējādi kaitēkļi nespēs iekļūt siltumnīcā. Vēl var izmantot dzeltenos līmes vairogus. Tāpat vajadzētu novākt bojātos augļus vai dārzeņus un to bojātās lapas. Ik pa reizei ieteicams dezinficēt instrumentus, ar kuriem darbojaties siltumnīcā. 

Aprīkojums
Patiesībā siltumnīcā ir nepieciešams diezgan liels skaits aprīkojuma, pat, ja sākumā tā nešķiet. Protams, viss atkarīgs no augiem, kādi tiks audzēti siltumnīcā. Piemēram, ja siltumnīcā tiks audzēti tomāti, ir nepieciešamas stieples, pie kurām varēs uzsiet stādus, klipši, ar kuriem stādus stiprināt pie auklām, kā arī tomātu ķekaru turētāji. 

Vēl siltumnīcā noteikti vajag kādu spaini, kurā var jaukt nepieciešamo mēslojumu, kā arī vajadzīgi trauki, kuros novākt gatavo ražu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)