Banner 980x90

Šogad Eiropas kopīgo maģistra studiju programmu "Stratēģiskā robežu pārvaldība" absolvē divi Latvijas pārstāvji

Rīga, 27.jūn., LETA. Eiropas kopīgās maģistra studiju programmas "Stratēģiskā robežu pārvaldība" otrajā izlaidumā diplomus saņēmuši divi Latvijas pārstāvji, aģentūru LETA informēja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) rektore Iveta Mietule.

Šodien Melngalvju namā notikušajā studiju programmas izlaidumā maģistra diplomu saņēma kopskaitā 24 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tiesībaizsardzības iestāžu pārstāvji no Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Grieķijas, Ungārijas, Itālijas, Lietuvas, Nīderlandes, Portugāles, Rumānijas, Spānijas un Latvijas.

Latvijas absolventi ir VRS Ventspils pārvaldes priekšnieka vietnieks (jūras jautājumos) pulkvežleitnants Raimonds Garais un VRS Ludzas pārvaldes Robežkontroles un imigrācijas kontroles dienesta priekšnieks majors Raimonds Kublickis. Maģistra studiju programmas pirmā izlaiduma absolvents ir VRS Eiropas Savienības lietu pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Andrejs Rogozins.

Mietule stāstīja, ka, izvērtējot nepieciešamību nodrošināt vienotu pieeju ES integrētajai robežu pārvaldībai, Eiropas Savienības (ES) robežapsardzības aģentūra "Frontex" sadarbībā ar dalībvalstīm 2011.gadā sāka maģistra grāda studiju programmas izstrādi.

Maģistra grāda studiju programmas mērķis ir sniegt augstākā līmeņa robežsargiem vienotu eiropeisko izpratni par robežkontroles un sadarbības jautājumiem, kā arī attīstīt Eiropas robežsargu kultūru. Projekta realizācijai tika izveidots Eiropas Universitāšu konsorcijs, kurā ietilpst RTA un Valsts robežsardze kā papildu iestāde, Nīderlandes Aizsardzības akadēmija un Nīderlandes Karaliska Gvarde kā papildus iestāde, Salamankas Universitāte Spānijā un Spānijas nacionālā policija un Civilā Gvarde kā papildus iestādes, kā arī Tālmācības Valsts universitāte Spānijā un Mikolas Romeris Universitāte Lietuvā.

"Īstenojot Eiropas kopīgās maģistra studiju programmu "Stratēģiskā robežu pārvaldība", RTA ir unikāla iespēja iesaistīties Eiropas augstākās izglītības telpā, radot pievienoto vērtību RTA un tām kompetencēm, kuras iegūst akadēmiskais personāls, kas sniedz būtisku ieguldījumu studiju programmas īstenošanā. Ir būtiski, ka vienu no studiju programmas moduļiem varam īstenot Rēzeknē, kas atrodas 70 kilometru attālumā no ES ārējās robežas. Studentiem ir iespēja apmeklēt robežkontroles punktus un gūt reālu priekšstatu," stāstīja Mietule.

Viņa pauda cerību, ka jūlijā, kad sāksies jaunu studentu uzņemšana, studijām pieteiksies vairāk Latvijas VRS amatpersonas.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs uzsvēra, ka šī Latvijai ir unikāla maģistra studiju programma, kas nozīmē Latvijas augstākās izglītības eksportu. Studijām īpašā atlasē tiek izvēlēti labākie ES valstu robežsardzes aģentūru darbinieki. Tās amatpersonas, kas šodien saņem diplomu, veidos savu valstu un ES robežapsardzības nākotni, sacīja Trofimovs.

Viņš piebilda, ka līdz 2027.gadam "Frontex" tiek būtiski stiprināts un līdz 2023.gadam būs jāievieš Eiropas Ceļojumu informācijas un autorizācijas sistēma (ETIAS), tādēļ ir svarīgi, ka šajā maģistra programmā ir iespējams sagatavot profesionālus darbiniekus.

Maģistra studiju programmas pirmā izlaiduma absolvents Rogozins lepojas, ka visi programmas absolventi ieņem augstus amatus robežapsardzības jomā. Studiju laikā viņiem ir iespēja pilnveidot gan akadēmiskas, gan profesionālas iemaņas starpnacionālā vidē. Studiju laikā īpaša uzmanība tiek veltīta līderības prasmju izkopšanai, kā arī attīstītas pētnieka prasmes.

Maģistra grādu stratēģiskajā robežu pārvaldībā piešķir, ja pusotra gada pilna laika studijās apgūta kopīgā studiju programma 60 kredītpunktu apjomā, pretendentam ir vismaz triju gadu pieredze operacionālajā robežapsardzes darbā vismaz vidējā posma vadības līmenī un kopējais bakalaura un kopīgās studiju programmas īstenošanas ilgums ir vismaz četrarpus gadu pilna laika studijās un apjoms vismaz 180 kredītpunkti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)