Banner 980x90

Vējonis: Jaunās valdības politiķiem jābūt ar labu reputāciju un atbalstu sabiedrībā

Foto no video
Foto no video

Vēlams, lai visiem jaunveidojamās valdības politiķiem būtu laba reputācija un atbalsts sabiedrībā, ceturtdienas rītā telefonintervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Tāpat vēlams, lai valdībai būtu visas koalīcijas atbalsts, uzsvēra prezidents.

Vējonis cer, ka jau šogad premjera amatam tiks izvirzīts kandidāts, kuru atbalsta visa koalīcija.

Prezidenta ieskatā jauno valdību varēs vadīt tikai izlēmīgs premjerministrs, kurš ap sevi pulcēs spēcīgu un saliedētu komandu, varēs sastrādāties ar to un uzņemties atbildību par valdības darbu kopumā, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā. Būtiski arī, lai jaunais valdības vadītājs būtu atvērts komunikācijai ar sabiedrību, turklāt izpildvaras darba skaidrošana vairos sabiedrības uzticību valsts varai kopumā.

Ņemot vērā, ka ir izpildvarai ir diezgan daudz darāmu darbu, jaunajai valdībai pamata darbs būtu jāvelta prioritāriem jautājumiem, tostarp, valsts drošībai, tautsaimniecības attīstībai, reformām izglītības sistēmā un veselības aprūpes jautājumiem. Jaunā valdība nedrīkst arī aizmirst par pasākumiem demogrāfiskās situācijas būtiskai uzlabošanai.

"Valsts iekšējo un ārējo drošību pastāvošajos ģeopolitiskajos apstākļos nemainīgi jāsaglabā kā valdības augstāko prioritāti, turklāt ļoti svarīgi drošības jautājumi ir gāzes tirgus liberalizācija un informatīvās telpas stiprināšana." uzsver Vējonis.

Kā ziņots, Saeimā pārstāvētie politiskie spēki ceturtdien sāks un rīt turpinās konsultācijas ar Valsts prezidentu par jaunās valdības izveidi.

Oficiālās politiskās konsultācijas sāksies apstākļos, kad valdības veidošanas iniciatīva ir atdota "Vienotībai", bet tā nav oficiāli nosaukusi premjera amata kandidātu, lai arī vairums politiķu par tādu uzskata partijas līderi Solvitu Āboltiņu.

Politiķi prognozē, ka valdība netiks izveidota ļoti ātri un šonedēļ jaunais premjera amata kandidāts vēl netiks nosaukts. Visticamāk, jaunā valdība tiks izveidota un apstiprināta nākamā gada sākumā.

Demisionējusī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) izteica vēlmi, ka premjera amatā labprāt redzētu iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V). Tomēr viņš vakar paziņoja, ka nekandidēs uz premjerministra amatu un vēlas turpināt pildīt pašreizējos pienākumus. Vaicāts, vai viņš atbalstītu "Vienotības" līderi Āboltiņu kā premjerministra amata kandidāti, Kozlovskis intervijā Latvijas Radio norādīja, ka pagaidām viņa ir vienīgais cilvēks, kas paudis gatavību uzņemties šos pienākumus. Turklāt nedrīkst aizmirst, ka "Vienotība" ir tā, kas uzņēmusies veidot valdību. "Es neredzu citu pretendentu," noteica Kozlovskis.

Vakar jautājums par jaunās valdības veidošanu pārrunāts arī politisko spēku Saeimas frakcijās. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, komentējot Āboltiņas iespējas ieņemt premjera amatu, vakar sacīja, ka premjeram jābūt augstam uzticības līmenim un ar labu reputāciju sabiedrībā. Citādi Straujumas demisija būs izrādījusies bezjēdzīga, ja vietā nāks vēl negatīvāk vērtēta persona, teica politiķis. Arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līderis Raivis Dzintars vakar pēc frakcijas sēdes norādīja, ka Āboltiņas vadībā pašlaik nav iespējams izveidot stabilu koalīciju.

Ja nebūs partneru vienošanās par "Vienotības" premjera kandidātu, tad ZZS varētu virzīt savu kandidātu, un kuluāros izskanējis, ka par piemērotāko posteņa pretendentu partijas politiķi uzskata zemkopības ministru Jānis Dūklavu (ZZS).

Partiju oficiālās savstarpējās konsultācijas par valdības izveidi notiks nākamnedēļ. Sarunas plānotas arī ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA) un pariju "No sirds Latvijai", jo jaunā koalīcija varētu tikt paplašināta. Āboltiņa paudusi, ka koalīcijai jābūt plašākai, bet ZZS un VL-TB/LNNK šo ideju pagaidām nesteidz atbalstīt. Ja koalīcija tiktu paplašināta, kā ticamākais jaunais partneris tiek vērtēta LRA.

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta sagatavotajā video sižetā.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)