Banner 980x90

Viļānos notiks 17. Tautas muzikantu svētki

Valmiera, 28.jūl., LETA. 5.augustā Viļānos sāksies XVII Tautas muzikantu svētki, kuri šogad noritēs folkloristes Stefānijas Uļanovskas zīmē, un kopā pulcēsies ne tikai muzikanti un kapelas no tuviem un tāliem novadiem, bet arī zinātnieki un tautas amata meistari, aģentūru LETA informēja Tautas muzikantu biedrības pārstāve Maija Upeniece.

Tautas muzikantu svētki Viļānos notiks jau 17.reizi, apliecinot tautas muzicēšanas tradīcijas dzīvotspēju mūsdienās. Tomēr pirmo reizi, līdzās dzīvajai muzicēšanai, notiks brīvdabas zinātniskie lasījumi, kuros pētnieki aktualizēs jautājumu par etnogrāfisko materiālu izpēti un atklās 19. gadsimta beigās folkloristes Stefānijas Uļanovskas Viļānos pierakstīto mūzikas materiālu (dejas, rotaļas, dziesmas un melodijas).

Folkloriste Uļanovska ir 19.gadsimta poļu izcelsmes pētniece, kas Viļānu apkaimē savākusi un apkopojusi līdz šim vienu no apjomīgākajiem un pilnvērtīgākajiem etnogrāfiskajiem pētījumiem, kas veltīts konkrētai apdzīvotai vietai. Grāmatas pirmā daļa satur etnogrāfisku apcerējumu par Viļānu apkaimes iedzīvotāju valodu, ieradumiem, raksturu, mājas un saimniekošanas kārtību, svētku svinēšanu, ticējumiem, laika vērojumiem un tautas ārstniecības aprakstiem..

Zinātniskie lasījumi brīvā dabā noritēs no plkst.10 līdz 13 āra lasītavā pie Viļānu kultūras nama, bet pēc tiem plkst.13 Viļānu novadpētniecības muzejā notiks 2016. gada ekspedīcijas fotogrāfiju izstādes "Pa Stefānijas Uļanovskas pēdām" atklāšana.

Plkst.14 sāksies un līdz vēlam vakaram laukumā pie Viļānu kultūras nama notiks amatnieku darbu tirgus un radošās darbnīcas, kur īpašu svētku noskaņu radīs individuālie tautas muzikanti. Pēc amatnieku prezentācijām un godināšanas plkst.17 lielie un mazie svētku apmeklētāji varēs iesaistīties Uļanovskas pierakstīto mīklu konkursā un rotaļu meistarklasē, ko vadīs horeogrāfs Ilmārs Dreļs.

Vakarpusē plkst.19 laukumā pie Viļānu kultūras nama sāksies XVII Tautas muzikantu svētku dižais koncerts, kas vēlāk pāries zaļumballē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)