Banner 980x90

Viļānu novada pensionāre var pieprasīt kompensāciju par nogrieztajām kaņepēm

Rīga, 18.okt., LETA. Viļānu novadā dzīvojošajai pensionārei, kuras dārzā likumsargi nogrieza vairākus simtus kaņepju stādu, kas vēlāk izrādījās narkotiskas vielas nesaturoši, ir tiesības pieprasīt par tiem kompensāciju, noskaidroja aģentūra LETA.

Latvijas Radio šonedēļ vēstīja, ka policija bija ierosinājusi kriminālprocesu par gadījumu, kad 72 gadus vecās pensionāres Dzidra Bruzgules dārzā atrastas kaņepes. Kaņepes sievietes dārzā bijušas jau no laika gala un šogad, pateicoties siltajai vasarai, tās saaugušas īpaši lielas. Līdz šim kaņepes nav sagādājušas problēmas un nav šķitušas nevienam aizdomīgas, taču augustā pie sievietes mājās ieradusies policija un nogriezusi 363 kaņepju stādus, jo bijušas aizdomas, ka tie satur narkotiskās vielas.

VP Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Ksenija Belova aģentūrai LETA skaidroja, ka, iegūstot informāciju par iespējamu kaņepju audzēšanu lielā apjomā, policijai ir jāreaģē un jāveic savs darbs. Tā tas notika arī minētajā gadījumā, kad, saņemot informāciju par iespējamu nelikumīgu marihuānas audzēšanu, policija sāka kriminālprocesu un veica sankcionētu kratīšanu, kurā izņemti 363 augi ar marihuānai raksturīgu smaržu.

Pēc policijas pārstāves teiktā, mājas saimniece likumsargiem neesot varējusi paskaidrot šo augu izcelsmi, vien sacījusi, ka tos audzējot mājsaimniecības vajadzībām. Lai noskaidrotu, vai šie augi satur narkotiskas vielas, tika nozīmētas ekspertīzes, taču kriminālprocess izbeigts, jo ekspertīzē aizliegto vielu klātbūtne netika konstatēta.

Belova skaidroja, ka VP rīcībā nav metožu, lai uz vietas pārbaudītu, vai augs satur narkotiskās vielas.

Gadījums Viļānu novadā ir vienīgais šogad Latgalē reģistrētais, kad izņemtajos augos nav atrastas aizliegtas vielas, viņa stāstīja. "Viens no policijas uzdevumiem ir cīņa ar marihuānas nelikumīgu apriti un līdzīgās situācijās kā šī policija vienmēr reaģēs un veiks nepieciešamās pārbaudes, tostarp nozīmējot augu ekspertīzi, tos izņemot. Šogad Latgales reģionā kopumā likvidētas 15 marihuānas audzētavas, no kurām deviņos gadījumos likumpārkāpēji audzējuši narkotikas brīvā dabā," norādīja Belova.

Jebkurā gadījumā, ja persona nepiekrīt kādam policijas lēmumam un uzskata, ka nodarīti zaudējumi, tad tai ir tiesības vērsties ar iesniegumu Valsts policijā, prokuratūrā vai arī tiesā, viņa piebilda.

Saskaņā ar likuma normām fiziskajai personai ir tiesības uz kaitējuma atlīdzinājumu, ja kriminālprocess pilnībā izbeigts personu reabilitējošu apstākļu dēļ. Kriminālprocesā nodarīto kaitējumu atlīdzina no valsts pamatbudžeta.

Zaudējuma apmēru nosaka, novērtējot pierādījumus. Tāpat ņem vērā iestādes, prokuratūras vai tiesas rīcības raksturu, kā arī privātpersonas rīcību. Ja zaudējuma summa nepārsniedz 145 000 eiro, tad tos atlīdzina 100% apmērā. Nemantiskā kaitējuma atlīdzību nosaka līdz 7000 eiro apmērā.

Tapis zināms, ka likumsargi izņēmuši kaņepju augus arī Ventspils Livonijas ordeņa pils dārzā. Ventspils muzeja mājaslapā ievietotajā paziņojumā teikts, ka 12.septembrī pilī ieradās policijas pārstāvji, kā apmeklējuma iemeslu minot augu pārbaudi pils dārzā.

Livonijas ordeņa pils darbinieki pavadīja policistus uz muzeja vēsturisko garšaugu dārzu, kur valsts amatpersonas, apskatot augus - sējas kaņepes, tos izņēma nosūtīšanai uz ekspertīzi. Muzejs atgādina, ka sējas kaņepju audzēšana ir atļauta.

Livonijas ordeņa pils dārzā augi netiek izvēlēti nejauši - pagalmā jau kopš 2002.gada ir iekopts garšaugu dārzs, kas pēdējos astoņus gadus ik gadu tiek papildināts ar dažādiem augiem, kam pievienotas plāksnītes ar nosaukumiem un aprakstiem, norāda muzejā.

"Policijas pārstāvju izņemtās sējas kaņepes ir sens un nozīmīgs Latvijas kultūraugs, jo no tām iegūst divu veidu produkciju - šķiedru un sēklas. Lai arī 20.gadsimta vidū to audzēšanu Latvijā aizliedza, tomēr vēlāk noteica, ka tās drīkst audzēt tikai ar atļaujām. Mūsdienās sējas kaņepju audzēšana ir atļauta šķiedras un sēklu ieguvei, kā arī dārzkopības mērķiem, taču tās nedrīkst audzēt telpās un segtās platībās," teikts muzeja paziņojumā.

Paziņojumā arī minēts, ka saskaņā ar VP pārstāvju sniegto informāciju ekspertīzes slēdziens tiks saņemts mēneša laikā. VP Kurzemes reģiona pārvaldē aģentūrai LETA apliecināja, ka policijā tika sākts kriminālprocess, taču pārvaldē vēl nevarēja precīzi pateikt, cik tālu ir pavirzījusies izmeklēšana.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)