Banner 980x90

Vizītē reorganizējamajās internātskolās Rēzeknes novadā ministre uzsver nepieciešamību izvērtēt skolu tīklu

Rīga, 25.febr., LETA. Tiekoties ar Rēzeknes novada reorganizējamo speciālo internātpamatskolu kolektīviem, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) uzsvērusi nepieciešamību izvērtēt skolu tīklu visā Latvijā, aģentūru LETA informēja novada domē.

Ministres vizītes mērķis bijis iepazīties ar Rēzeknes novada izglītības jomas stratēģiju un izvērtēt pašvaldības gatavību reformām.

Šuplinska apmeklēja Tiskādu speciālo internātpamatskolu, kur direktors Žanis Feldmanis iepazīstinājis viņu ar skolas specifiku un izrādījis skolas telpas. Feldmanis pastāstījis, ka skolā mācās skolēni gan no Rēzeknes novada, gan citam pašvaldībām, arī tādi, kuri pirms tam mācījušies citās mācību iestādēs, taču tajās nespēja tikt gala ar šo skolēnu uzvedības un mācību traucējumiem. Iestādes vadītājs uzsvēris, ka Tiskādos ir uzkrātas zināšanas un iemaņas, kā sadarboties ar grūti audzināmiem bērniem, turklāt skolā esot lieliska materiāli tehniskā bāze.

Kā nākamo Šuplinska apmeklējusi Maltas speciālo internātpamatskolu, kuras darbības profils ir speciālā pamatizglītība bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem, ka arī kvalifikācijas līmeņa profesionālā izglītība un interešu izglītība. Ministre apskatījusi mācību telpas, skolas direktors Georgs Ignatjevs izradījis arī darbnīcas, kurās dažādus arodus apgūst jaunieši ar īpašām vajadzībām.

Vēlāk ministre ieradusies Adamovas speciālajā internātpamatskolā, kur direktora vietniece Zigrīda Vasiļkova pastāstījusi par skolas specifiku. Tāpat ministre tikusies ar pedagogiem, ar kuriem pārrunāts Rēzeknes novada domes lēmums par speciālo internātpamatskolu optimizāciju.

Ministre atzinusi, ka pašlaik ļoti daudzām pašvaldībām ir jāizvērtē skolu tīkls. Savukārt Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (V) sacījis, ka izglītības iestādēm vajadzētu atteikties no specializācijas un iekļaut audzēkņus vispārizglītojošā skolā.

Vizītes noslēgumā ministre piedalījusies Rēzeknes novada pašvaldības Jaunatnes gada balvas laureātu apbalvošanas ceremonijā Bērzgales kultūras namā.

Jau vēstīts, ka Rēzeknes novada domē pieņemts lēmums par Maltas speciālās internātpamatskolas nosaukuma maiņu un par Tiskādu un Adamovas speciālo internātpamatskolu likvidāciju. Plānots, ka novadā būs viena speciālā skola - Rēzeknes novada speciālā pamatskola Maltā, savukārt Tiskādos tiks realizētas izglītības programmas, kuras līdz šim tika realizētas abās slēgtajās skolās.

Pašlaik minētajās skolās kopējais audzēkņu skaits ir 252. Tiskādu speciālajā internātpamatskolā mācās 50 bērni, un 28 ir no citām pašvaldībām., Adamovas speciālajā internātpamatskolā ir 72 audzēkņi, un lielākā daļa - 63 - ir no citam pašvaldībām, savukārt Maltas speciālajā internātpamatskolā ir 128 skolēni - 22 no novada, 59 no citām pašvaldībām 59, vēl 47 skolēni ar īpašām vajadzībām apgūst amatus arodklasēs. Skolu darbību finansē no valsts budžeta proporcionāli audzēkņu skaitam mērķdotācijas formā.

Pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Selecka skaidroja, ka jau pērnā gada oktobrī pašvaldībā izveidota darba grupu, kura izvērtēja speciālo izglītības iestāžu darbību funkcionālā un finansiālā griezumā. Tāpat novērtēts katras skolas infrastruktūras stāvoklis.

Darba grupa secinājusi, ka, sarūkot izglītojamo skaitam speciālajās izglītības iestādēs, attiecīgi tiek samazināta mērķdotācija skolu darbībai. Tikai 2019.gada astoņu mēnešu darbam pašvaldības budžetā bija jāparedz papildus 50 000 eiro skolu ikdienas uzturēšanai - skolēnu ēdināšanai, algām, apkurei, tehniskajiem izdevumiem.

Turklāt, atbilstoši spēkā esošajiem normatīviem, no 2020.gada 1.septembra valsts budžetā netiks paredzēts finansējums izglītības programmām, kuras pašlaik realizē Adamovā un Tiskādos.

Novada pašvaldība izstrādā skolu likvidācijas plānu, kurā noteiks ar skolu slēgšanu saistīto darbu realizēšanas laiku un atbildīgās personas. Novada pašvaldības vadība, tiekoties ar visu minēto skolu darbiniekiem, ir izrunājusi reformu nepieciešamību, apgalvoja Selecka, piebilstot, ka skolu kolektīvi izprot optimizācijas nepieciešamību un ir gatavi iesaistīties turpmākajā reorganizācijas procesā.

Tuvākajā laikā tiks izvērtēti risinājumi Adamovas skolas infrastruktūras turpmākai izmantošanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)