Banner 980x90

13 jautājumi mājas vīnu meistaram Džonam Braunam

Anglijas izcelsmes latvietis un viesu nama "Jokas" saimnieks Džons Brauns nav parasts vīndaris - viņa darbos tradicionālais savijas ar eksperimentālo, reizēm radot līdz šim vēl nedzirdētas un nebaudītas receptes.

"Es ticu, ka ja no kaut kā var pagatavot tēju, no tā var pagatavot arī vīnu," par savu dzīves aizraušanos - vīnu darīšanu - intervijā pilsētu informācijas portālu tīklam Pilseta24.lv stāsta Džons.

1. Vīnu dēvē par dievu dzērienu. Kāpēc, Jūsuprāt, tieši vīns ir nolikts visu dzērienu Olimpa virsotnē?


Laikā, kad senie grieķi iedomājās Olimpa dievus, vīns bija vienīgais alkoholiskais dzēriens. Eksistēja arī kaut kas līdzīgs alum, bet tā darīšanas process bija stipri sarežģītāks. Turpretī vīna darīšana no vīnogām ir ļoti vienkārša – jāļauj vīnogu sulai nostāvēties aptuveni trīs nedēļas, un vīns ir gatavs. Kaut tagad mēs saprotam vīna rūgšanā iesaistītos bioloģiskos un ķīmiskos procesus, tas joprojām ir maģisks process. To var uztvert kā dievišķu.

2. Vai vīnu, kas netiek darīts no vīnogām, vispār drīkst dēvēt par īstu vīnu?

Vārds "vīns" jau gadu simtiem tiek lietots, lai apzīmētu no augļiem, ogām un citām sastāvdaļām raudzētus dērienus.

3. Jūs esat neparasts vīndaris – spējat pagatavot vīnu praktiski no jebkā, pat ozollapām un nātrēm. Kas iedvesmo atklāt aizvien jaunas un jaunas vīna darīšanas iespējas?

Vairumā gadījumu manis darīto vīnu receptes ir iekļautas standara grāmatās par mājas vīnu gatavošanu, tās pieejamas arī internetā (piemēram - http://www.jackkeller.net/) . Reizi pa reizei radu jaunas receptes eksperimentālā ceļā.

4. Tātad tālu no patiesības nav apgalvojums, ka vīnu var darīt no visa, kas vien rūgst...?


Es ticu, ka ja no kaut kā var pagatavot tēju, no tā var pagatavot arī vīnu.

5. Kā Jūs definētu – kādam jābūt patiesi labam vīnam?


Mans spriedums šeit nav svarīgs. Katrs indivīds ir eksperts savā gaumē. Katram būs pilnīgi citādāka izpratne par to, kurš vīns ir labs vīns.

6. Vai patērējat arī veikalā nopērkamos vīnus?

Pašlaik es veikalos nopērkamo vīnu dzeru reti. Reizēm pamēģinu kādus Latvijā darītus vīnus – daži no tiem man patīk.

7. Vīns ierasti saistās ar dienvidu zemēm – Itāliju, Franciju, Portugāli, Gruziju... Taču mājas vīnu tradīcijas ir arī Latvijā. Cilvēki aizvien raudzē ābolu, ķiršu, jāņogu vīnu. Kas, Jūsuprāt, ir vislatviskākais vīns?

Lai vīnogas pareizi nobriestu, nepieciešams silts klimats. Tāpēc vīnu ierasti gatavo siltās zemēs. Tomēr Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrība ir pētījusi, kuras vīnogu šķirnes vislabāk piemērotas Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Kurš ir vislatviskākais vīns? Grūti teikt, iespējams melleņu vīns…

8. Vīns – tas vairāk ir dzēriens ikdienai vai tomēr svētkiem un īpašām reizēm?


Tas nu ir katra paša ziņā.

9. Latvijā gan tradicionāli biežāk tiek dzerts alus. Pats esat alus cienītājs?

Jā, man patīk baudīt labu, kvalitatīvu alu.

10. Kurš no Jūsu darītajiem vīniem ieguvis vislielāko popularitāti Jūsu viesu vidū?

Sarkanie pussaldie vai saldie vīni.

11. Vai kādreiz esat apsvēris iespēju paša darīto vīnu tirgot plašākā apjomā? Varbūt pat atvērt mazu ražotni?


Jā, jau esmu palielinājis ražošanas apjomus. Tomēr grūti teikt, vai es vēlos atvērt vīna "fabriku".

12. Esat mēģinājis brūvēt arī citus alkoholiskos dzērienus? Alu, sidru, destilētos dzērienus?

Esmu gatavojis sidru, bet galu galā tomēr dodu priekšroku ābolu vīnam. Neesmu mēģinājis darīt alu vai stipros alkoholiskos dzērienus, arī neplānoju to darīt.

13. Nobeigumā – vai ir kādas vēl neizmēģinātas idejas vīna darīšanas mākslā, ko cerat realizēt?

Ideju man ir daudz. Viena lieta, ko esmu sapratis – ir neiespējami saprast visu par vīna darīšanas mākslu. Ir ļoti daudz grāmatu par vīnogu vīna darīšanas tehnoloģisko procesu, bet pavisam nedaudz izpētīta vīna darīšana no citām ogām, augļiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)