Banner 980x90

Aicina parakstīt iniciatīvu vēža pacientu atbalstam

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv

Pēc Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses iniciatīvas portālā "ManaBalss.lv" uzsākta parakstu vākšana "Lai vēzis būtu ārstējama slimība". Pacientu organizācijas aicina iedzīvotājus būt aktīviem un izdarīt labu darbu, parakstoties vēža pacientu atbalstam, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informē iniciatīvas autori. 

Savāktie paraksti ļaus iesniegt Saeimā priekšlikumu palielināt vēža ārstēšanai un diagnosticēšanai budžetu par 10 miljoniem eiro gadā, kā to savās vīzijās paredz Veselības ministrijas jaunajās politikas iniciatīvas.

Alianse ir pārliecināta, ka šāda iniciatīva un papildu budžeta piešķiršana palīdzēs samazināt mirstību un nodrošinās pacientu tiesības uz pilnvērtīgu ārstēšanos un uz kvalitatīvi nodzīvotu dzīvi. Viens iedzīvotāja paraksts dod cerību palielināt ārstēšanas budžetu onkoloģijai par 1000 eiro gadā.

Veselības ministrijas izsludinātais Vēža modrības gads iet uz beigām, bet vajadzību onkoloģijā ir tik daudz. Pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā valstī nav uzlabojusies, tostarp arī tāpēc, ka nepietiekams ir atvēlētais finansējums vēža diagnosticēšanai un ārstēšanai.

Pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, pasaulē vēzi vairs neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan kā hronisku slimību ar labākiem ārstēšanas rezultātiem, slimnieku dzīvildzes pagarināšanu un mazāk izteiktām blakusparādībām. Latvijā ārsti atsevišķās vēža formās un diagnozēs ir spiesti izmantot metodes pretēji praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, kur aizvien vairāk izmanto efektīvākas un pacientu veselību saudzējošākas metodes.

Krūts vēža pacienšu biedrības "VITA" vadītāja Irīna Jaunuma norāda: "Valstij vēl vairāk ir jāatbalsta onkoloģisko slimnieku ārstēšana, diagnostika un rehabilitācija, ņemot vērā, ka vēža slimnieku skaits tikai nākotnē būtiski pieaugs sabiedrības novecošanās dēļ. Šobrīd vēža diagnostika un ārstēšana pasaulē strauji attīstās un Latvija nedrīkst atpalikt. Ja valsts neieklausās onkoloģijas jomas ekspertos, tad aicinām  ieklausīties tautā! Diemžēl neviens no mums nav pasargāts no vēža – slimība var skart ikvienu no mums personīgi vai arī tuviniekus, draugus, kolēģus, paziņas un kaimiņus."

Kā dažus piemērus papildu finansējumam alianse min izmeklējumu uzlabošanu pacientiem, kuriem diagnoze vēl tiek noteikta vai arī jau uzsākta ārstēšana, jo šobrīd, piemēram, uz kompjūtertomogrāfu, ir jāgaida vairākus mēnešus garās rindās. Onkoloģiskiem pacientiem arī nākas gaidīt rindās uz ķirurģiskām operācijām slimību ārstēšanā. Valsts neapmaksā specifiskas analīzes, piemēram, gēnu mutāciju testus, ar kurām var noteikt piemērotību ārstēšanai ar modernu mērķterapiju. Nepieciešami būtiski uzlabojumi paliatīvajā aprūpē un onkoloģisko pacientu rehabilitācijā. Virknē onkoloģisko diagnožu, piemēram, zarnu vēzim, olnīcu vēzim, prostatas vēzim, valsts neapmaksā ārstēšanu ar modernu terapiju, bioloģiskiem medikamentiem.

Līdz šim Finanšu ministrija ir aizbildinājusies ar fiskālo disciplīnu un nepieciešamību taupīt finanšu līdzekļus. Jāmin, ka šobrīd vēzis pēc finansējuma piešķīruma ir ceturtajā, piektajā vietā, kaut gan pēc mirstības un saslimstības otrajā vietā. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem pērn uzskaitē esošo onkoloģisko slimnieku skaits ir 74,6 tūkstoši, kas ir par 39% vairāk nekā 2004.gadā.

Nepieciešami vismaz 10 000 Latvijas pilsoņu paraksti, lai Saeimā iesniegtu pacientu alianses iniciatīvu par papildu finanšu līdzekļu piešķiršanu vēža mūsdienīgai diagnosticēšanai un ārstēšanai. Tas dos juridisku spēku iniciatīvai, lai to iekļautu Saeimā izskatāmo jautājumu dienas kārtībā un atbildīgajai Finanšu ministrijai būtu uzdevums lemt par papildu finansējuma atrašanu un piešķiršanu onkoloģijai.
Alianse kā vienu no avotu papildu finansējumam redz budžeta ieņēmumus, ko sākot ar 2017.gadu plānots iegūt no mikrouzņēmumu plānotās režīma maiņas.

Portālā "Mana Balss" iniciatīvas nosaukums ir "Lai vēzis būtu ārstējama slimība".

Onkoloģisko pacientu organizāciju aliansē ir apvienojušās vairākas biedrības: krūts vēža pacienšu biedrība "VITA", kolorektālā vēža pacientu biedrība "EuropaColon Latvija" un dzemdes un olnīcu vēža pacienšu biedrība "Gino".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)