Banner 980x90

Aptauja: 55% darba meklētāju būtu gatavi pāriet uz zemāk apmaksātu darba vietu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Vairāk nekā puse jeb 55% darba meklētāju Latvijā, mainot darbu, ar nosacījumiem būtu gatavi saņemt mazāku atalgojumu, liecina speciālistu darba portāla "cvmarket.lv" aptauja.

Aptaujā "Vai tu būtu gatavs, mainot darbu, pieņemt mazāku atalgojumu?" 20% respondentu atbildējuši, ka būtu gatavi saņemt zemāku atalgojumu ar norādījumu, ka "jaunā darba vieta piedāvā lielāku karjeras izaugsmi nākotnē". Tikmēr 19% aptaujāto tam piekristu, ja jaunais darba devējs piedāvātu citus labumus - apdrošināšanu, darba auto. Savukārt 16% respondentu būtu gatavi mazākai algai, ja vien tas ir uz pārbaudes laiku - trīs mēnešiem.

No tiem aptaujātajiem, kuri mazākam atalgojumam jaunā darba vietā nebūtu ar mieru, lielākā daļa jeb 27% kā iemeslu minējuši faktu, ka "mājsaimniecības tēriņi neļauj samazināt ienākumu līmeni". Tikmēr 18% respondentu mazākai algai nebūtu gatavi, atzīmējot atbildi - "ticu, ka, mainot darbu, ir jāpaaugstina atalgojuma līmenis".

Portāla "cvmarket.lv" pārstāvis Kristaps Kolosovs norāda, ka pozitīvi ir tas, ka lielākā daļa aptaujāto darba meklētāju Latvijā ir gatavi jauniem izaicinājumiem, pat ja sākotnēji tas paredz mazākus ienākumus. Par to liecina arī fakts, ka vairākums šādu iespēju pieļautu tieši ar nosacījumu, ka jaunais darbs paredz karjeras izaugsmi nākotnē. Tikmēr fakts, ka daudzi zemāku algu nevarētu atļauties mājsaimniecības tēriņu dēļ, norāda uz tendenci, ka Latvijā joprojām liela daļa cilvēku dzīvo "no rokas mutē" un saņem tādu atalgojumu, kas sedz tikai nepieciešamākos izdevumus.

Apkopojot "cvmarket.lv" reģistrēto lietotāju aptaujas datus, secināts, ka pielaidīgākas zemākam atalgojumam, mainot darbavietu, ir sievietes visu vecumu kategorijās. Šī tendence izteiktāk ir jūtama starp darba meklētājām Rīgā un Rīgas rajonā. Savukārt citās pilsētās un rajonos noraidošu atbildi darba iespējām par zemāku atalgojumu izvēlas proporcionāli vairāk sieviešu.

Vīriešu vidū uzskati dalās visai līdzvērtīgi. Tomēr atšķirībā no sievietēm nepiekrist mazākam atalgojumam uzdrīkstas daudz vairāk gados jaunu vīriešu, kas meklē darbu ārpus galvaspilsētas. Pozitīvo atbilžu gadījumā Rīgas darba meklētāji būtu gatavi samierināties ar mazāku algu, cerot uz karjeras iespējām nākotnē, bet citos Latvijas rajonos vairāk respondentu piekristu strādāt par mazāku samaksu, ja tiktu piedāvāti citi labumi, atzīmē Kolosovs.

Tikmēr pasaules mērogā lielākā daļa strādājošo ir pārliecināti, ka gadījumā, ja zaudētu esošo darbu, tā vietā atrastu līdzvērtīgu, stāsta Kolosovs.

"Globālās sociālo pētījumu kompānijas "Gallup" šī gada aprīlī veiktais starptautiskais pētījums atklāj, ka 33% aptaujāto ir pārliecināti, ka darba zaudēšanas gadījumā tā vietā atrastu citu ar tādām pašām iespējām. Tikmēr 30% norādījuši uz vidēju iespējamību, ka esošā darba vietā atrastu līdzvērtīgu, 20% par to nav īsti pārliecināti, un tikai 17% necer atrast tikpat labu darbu kā līdzšinējais," norāda Kolosovs.

"Cvmarket.lv" aptauja veikta laikā no 9.augusta līdz 23.augustam, un tajā piedalījās 567 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem.

Speciālistu darba portāls "cvmarket.lv" Latvijā darbojas kopš 2003.gada. Portālu lieto vairāk nekā 160 000 reģistrētu lietotāju 21 līdz 40 gadu vecumā ar profesionālo vai augstāko izglītību. "CV Market" zīmols darba meklētāju vidū ir populārs Latvijā un Lietuvā, "CV Keskus" - Igaunijā.

"CV Keskus" OU Latvijas filiāle 2015.gadā strādāja ar 137 123 eiro apgrozījumu un 121 724 eiro zaudējumiem, liecina "Firmas.lv" informācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)