Banner 980x90

"Barkavas enerģija" un "Jumis Geo" pārsūdzēs EM lēmumus atcelt uzņēmumiem OIK atļaujas

Rīga, 23.jūl., LETA. SIA "Barkavas enerģija" un SIA "Jumis Geo" vadība kategoriski nepiekrīt Ekonomikas ministrijas (EM) lēmumiem abiem uzņēmumiem liegt pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros un šo lēmumu pārsūdzēs, aģentūru LETA informēja uzņēmumu pārstāvji.

Kompānijās atgādināja, ka EM atcēlusi lēmumus par tiesībām pārdot obligātā iepirkuma ietvaros "Jumis Geo" koģenerācijas elektrostacijā, kura uzbūvēta blakus "Mežvidu" siltumnīcu kompleksam Kārsavas novada Mežvidu pagastā, un SIA "Barkavas enerģija" koģenerācijas elektrostacijā Barkavā saražoto elektroenerģiju.

Uzņēmumos arī vērš uzmanību tam, ka abu staciju izveidē ieguldīti vairāk nekā 13 miljoni eiro. Mežvidu koģenerācijas elektrostacijā saražotā siltumenerģija nodrošina apkuri blakus esošajam ziemas siltumnīcu kompleksam "Mežvidi" un tajā saražoto siltumu bija paredzēts izmantot arī siltumnīcu kompleksa otrajā kārtā, augļu un dārzeņu pārstrādes cehā un Mežvidu lauksaimniecības un tehnoloģiju parka ražotnēs. Barkavas koģenerācijas elektrostacijā saražotā siltumenerģija nodrošina siltumnīcu kompleksa "Aiva G" un Barkavas ciemata apsildi.

"Viena no aktuālākajām valsts prioritātēm enerģētikas jomā ir maksimāli efektīva vietējo atjaunojamo resursu izmantošana. Tādā veidā gan tiek stiprināta valsts energoneatkarība, gan veicināta reģionu attīstība. Šīs prioritātes tiek īstenotas dzīvē Mežvidos un līdzīgos projektos citur Latvijā. Šobrīd Mežvidos uzsākta lauksaimniecības un tehnoloģiju parka attīstīšana, kurā darbosies lauksaimniecības (tomātu audzēšana, kaņepju audzēšana un pirmapstrāde, zemeņu audzēšana segtajās platībās), metālapstrādes (metālapstrādes rūpnīca) un elektronikas (energoefektīvu apgaismes sistēmu ražošanas rūpnīca) klasteri. Nepamatotais EM lēmums apdraud minēto ieceru īstenošanu, tādēļ tiks izmantotas visas likumā paredzētās iespējas, lai panāktu šī lēmuma atcelšanu," uzsvēra "Jumis Geo" valdes loceklis Edgars Romanovskis.

Viņš arī pauda cerību, ka ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) personiski apmeklēs koģenerācijas elektrostacijas Mežvidos un Barkavā, lai pārliecinātos par to, ka uzņēmumi ievēro visas šo elektrostaciju ekspluatācijas prasības un veiks nepieciešamos pasākumus, lai atjaunotu tiesiskumu. Pretējā gadījumā tiek nopietni apdraudēta Barkavas ciema siltumapgāde, kā arī vairāku būtisku ražošanas projektu īstenošana Kārsavas, Madonas un Jēkabpils novados, ko EM pasludinājusi par prioritāti un kuru realizācijā iesaistītas Latvijas vadošās augstskolas - Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Lauksamniecības universitāte.

Uzņēmumu pārstāvji norāda, ka par EM lēmumiem ir informētas lielākās lauksaimnieku organizācijas un pašvaldības, kuru teritorijā darbojas minētās koģenerācijas elektrostacijas un ar tām saistītie ražošanas un siltumapgādes objekti.

Jau ziņots, ka EM izlēmusi atcelt atļaujas vēl divām atjaunojamo energoresursu (AER) koģenerācijas elektrostacijām - SIA "Barkavas enerģija" un SIA "Jumis Geo" -pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, jo konstatēts, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijā noteiktajā termiņā atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav uzsākta.

"Ja elektroenerģijas ražotājs nepārdod elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, tam ir tiesības darboties brīvā tirgus apstākļos un vienoties ar jebkuru elektroenerģijas tirgotāju par elektroenerģijas pārdošanu par vienošanās cenu. Tāpat ražotājs koģenerācijas stacijā var turpināt ražot un pārdot arī siltumenerģiju, par cenu vienojoties ar siltumenerģijas pircēju un lietotāju," skaidroja EM.

Kompānijās informēja, ka Kārsavas novada Mežvidos lauksaimniecības un tehnoloģiju parkā jau ieguldīti 5,5 miljoni eiro biomasas koģenerācijas stacijā un biomasas katlu mājā, kuru pašlaik izmanto blakus esošā siltumnīcu kompleksa apsildei, industriālo un potenciāli "premium" granulu ražošanai, 5,6 miljoni eiro ieguldīti koksnes šķeldošanas un pārkraušanas pakalpojumos, kā arī koksnes koģenerācijas stacijā, 2,5 miljoni eiro ieguldīti ziemas siltumnīcu kompleksā tomātu audzēšanai.

Tāpat norit darbs pie citiem projektiem - eksperimentāla zemeņu audzēšanas tuneļu projekta, kas ļautu ieviest efektīvākās audzēšanas tehnoloģijas un attīstīt šo nozari Latvijā, kaņepju audzēšanas un pārstrādes ceha izveides sākotnēji kaņepju šķiedras un spaļu ražošanai. Balstoties uz pētniecības projekta rezultātiem nākotnē būtu iespējams attīstīt kaņepju celulozes, diegu un tekstilizstrādājumu, kompozīta materiālu ražošanu. Pašlaik notiek arī aktīva sadarbība ar Malnavas lauksaimniecības koledžu un Rēzeknes tehnoloģiju akadēmiju darbinieku/speciālistu sagatavošanā metālapstrādei. Kopumā visos iepriekš minētajos projektos ieguldīti 13,6 miljoni eiro un radīti vairāki desmiti darba vietu.

Madonas novada Barkavā ar biomasas koģenerācijas stacijā saražoto siltumnenerģiju apsilda Barkavas ciematu, siltumnīcu kompleksu un nākotnē - graudu kalti. Līdz šim projektos ieguldītas investīcijas 6,5 miljonu eiro apmērā. Savukārt projekta Jēkabpilī, industriālajā zonā bijušā lidlauka teritorijā būs biomasas koģenerācijas stacijas un saplākšņa ražošanas rūpnīca, kur līdz šim ieguldīti 10 miljoni eiro, bet plānoti tālāki ieguldījumi.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, SIA "Barkavas enerģija" reģistrēta 2012.gadā. Tās pamatkapitāls ir 2840 eiro. 30% uzņēmuma daļu pieder AS "Barkava Holding", pa 24,47% - Edgaram Kamišovam un Vilnim Buholcam, bet 21,06% - SIA "Projektgrupa". 2017.gadu uzņēmums noslēdza ar 171 eiro apgrozījumu un 8841 eiro zaudējumiem.

SIA "Jumis Geo" reģistrēta 2010.gadā. Tās pamatkapitāls ir 4058 eiro. 55,99% uzņēmuma daļu pieder SIA "Mocken", 30,01% Lielbritānijā reģistrētai kompānijai "Enertecgreen limited", bet 14% Edgaram Romanovskim. 2017.gadu "Jumis Geo" noslēdza ar 292 689 eiro apgrozījumu un 84 361 eiro peļņu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)