Banner 980x90

Bondaram bažas par drošības dienestu pārraudzības nonākšanu "Vienotības" rokās

Latvijas Reģionālās apvienības līderis Mārtiņš Bondars ceturtdien, 6.novembrī, aicināja nebalsot par "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas apstiprināšanu Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētāja amatā, norādot, ka tādējādi drošības dienestu pārraudzība nonāks vienas partijas - "Vienotības" - rokās.

Savukārt Āboltiņa žurnālistiem sacīja, ka Bondaram būs iespēja, strādājot NDK, vērot notiekošo, paust savas bažas un uzdot jautājumus drošības iestāžu pārstāvjiem, vai ir kāds politiskais spiediens. Viņa skaidroja, ka iekšējās un ārējās drošības jautājumi nav politiski vai politizēti.

Bondars savu viedokli izteica pirms komisijas balsojuma, kurā Āboltiņa tika ievēlēta par NDK priekšsēdētāju.

Attiecībā uz "Vienotības" pārraudzību pār drošības dienestiem izņēmums būšot tikai militārā pretizlūkošana, norādīja Bondars. Līdz ar Āboltiņas ievēlēšanu NDK vadītāja amatā Nacionālās drošības padomē no astoņiem locekļiem pieci pārstāvēs "Vienotību", uzsvēra politiķis.

Viņš skaidroja, ka viens no drošības dienestiem, Drošības policija, pašlaik veic ļoti nopietnu izmeklēšanu par iespējamu balsu pirkšanu, kura skar tieši "Vienotību". Politiķis pauda, ka līdz ar Āboltiņas ievēlēšanu "Vienotības" kontrolē būs Ministru prezidenta, iekšlietu ministra un Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētaja postenis, tāpēc vajadzētu rūpīgi apsvērt balsošanu par viņas ievēlēšanu amatā.

Tikmēr Āboltiņa žurnālistiem norādīja, ka koalīcijā vienošanās par ministru amatiem paredzēja līdzsvaru starp spēka, resursu un atbildības ministrijām, līdzīgi arī lemjot par komisiju vadības sadali. Viņa ir izbrīnīta par Bondara sacīto, un politiķe pieļāva, ka nav pārgājis priekšvēlēšanu drudzis - ar domu "es esmu tribīnē, man pret kaut ko ir jāprotestē". Politiķe norādīja, ka Tieslietu ministrija, kura pārrauga Satversmes aizsardzības biroja darbu, vadīs nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, nevis "Vienotības" pārstāvis.

Āboltiņa arī norādīja, ka ir bijušas drošības iestāžu skatītas lietas, kurās ir iesaistīti politiķi, kuri ir lūgti izdot attiecīgām procesuālām darbībām. Taču tas nenozīmē, ka tajā brīdī atkāpjas visa politiskā spēka frakcija un premjers, pauda politiķe, piebilstot, ka šādi uzskati vērtējami kā ģeniāls izdomājums un nekompetences demonstrējums par to, kā strādā drošības iestādes, ja kāds politiskais spēks vada ministriju vai Ministru kabinetu.

Saskaņā ar likumu Nacionālās drošības padomes locekļi ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs un iekšlietu ministrs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)