Banner 980x90

Cēsu vecais alus brūzis pārtop par mākslas un zinātnes centru 

Foto: Mailitis A.I.I.M.architecture and design group
Foto: Mailitis A.I.I.M.architecture and design group
Cēsu Vecais alus brūzis pamazām pārtop par zinātnes, mākslas un gastronomijas centru – platformu, kurā pulcēsies labākie pētnieki, mākslinieki un speciālisti no visas pasaules, pilsēta informācijas portālam Cesis24.lv pastāstīja Vides risinājumu institūta izpilddirektore Inese Suija – Markova.

Mākslas un zinātnes centrs

Ēka pamesta stāvēja līdz 2013.gadam, kad VRI būdami Cēsu reģiona pārstāvji un patrioti iegādājās pamesto ēku, lai izveidotu centru, uz kuru brauktu speciālisti no visas pasaules.

"Mākslas un zinātnes centra būtība ir aktualizēt jautājumus, ka saistīti ar vidi mums apkārt - ar vides problēmām, kuras mēs sastopjam mūsdienās un varētu sastapties arī nākotnē. Mūsu mērķis ir radīt telpu un apstākļus, kurā šīs problēmas risināt," centra mērķus skaidro Suija - Markova.

Kompleksam būs vairāks funkcijas, kas saistītas ar telpas radīšanu dažādu nozaru zinātniekiem, dažādu mākslu pārstāvjiem, kā arī atsevišķa kulinārijas sadaļa.

Izpildirektore piebilst: "Plāns ir radīt tādus apstākļus, lai māksliniekiem, zinātniekiem, šefpavāriem un topošajiem pavāriem būtu iespēja satikties un sadarbības rezultātā radīt jaunas pieejas, idejas un risinājumus vides problemātikā".

Māksla, zinātne un kulinārija vienā telpā

Cēsu vecā alus brūža teritorija ir mērāma 11 000 kvadrāmetros. Tas nozīmē, ka visu nozaru pārstāvjiem kompleksā vietas pietiks, taču Inese skaidro, ka mākslu, zinātni un kulināriju var apvienot arī praktiski: "Visos trīs blokos nevari iztikt bez radošuma, zinātkāres, izzināšanas vēlmes un mēģinājumiem radīt kaut ko jaunu - nebijušu. Mums šķiet, ka šīs jomas ir attālas, bet zinātnieku vada ļoti līdzīgi instinkti kā mākslinieku. Zinātnieki iet pragmatisko ceļu un radošos centienus ieliek zinātniskajā metodē, kura ir atkārtojama, pārbaudāma un pierādāma, bet mākslinieks uz radošumu un zinātkāri skatās caur emocionālo prizmu un sajūtām. Šos cilvēkus vada vienoti principi. Viņi ar savu domu gājienu var viens otru ļoti labi papildināt. Arī kulinārijā ir ļoti līdzīga - jauna ēdiena radīšana balstās uz kreativitāti, eksperimentiem un šķietami nesavienojamu lietu savienošanu jaunas garšas meklējumos. Mūsdienās par šo jomu sinerģiju runā ļoti daudz. Patiesā "atslēga" uz veiksmīgu sadarbību ir tajā, ka pa vidu ir cilvēki, kas spēj šo procesu vadīt un tulkot. Runa ir par kopā strādāšanas metodēm, paņēmieniem un pieejām."

Ēkas arhitektoniskā vīzija

VRI sadarbojoties ar Mailīša ahitektūras un dizaina grupu, ir radījuši arhitektonisko vīziju, kā šai vietai būtu jāizskatās. Ir izvēlēta mūsdienīga un netradicionāla koncepcija, ko sauc par "lēno arhitektūru". Tās pamatā ir ideja, ka apmeklētājs un radošie cilvēki, kas uzturas centrā ir daļa no brūža pārbūves procesa. Tas nozīmē, ka vecais alus brūzis atrodas nepārtauktā pārbūvē. Suija - Markova to asociē ar dabu, kur arī vienīgā pastāvīgā lieta ir izmaiņas.

Tāpat izpilddirektore piebilst, ka saglabāsies elementi no pašreizējā brūža izskata: "Daļa no brūža ir valsts nozīmes kultūrvēsturiskais mantojums un mēs pret to izturamies ar visdziļāko cieņu. Attiecīgi pārējā daļa kaut kādā mērā transportēsies, bet arī saglabājot pašreizējos vaibstus. Cilvēkiem patīk, ka komplekss ir eklektisks. Tajā ir sajaukušies ļoti daudz dažādu stilu un mums ir jārespektē ēkas unikalitāte."

Speciālisti no visas pasaules

Centieni strādāt ar dažādu jomu speciālistiem konkrēta mērķa labā ik pa brīdim projektu līmenī ir dzirdami, taču fiziskā telpa ar šādām funkcijām Latvijā vēl nav izveidota un mēģinājumu krustot attiecīgos sektoru arī ir ļoti maz. Tāpēc VRI nekoncentrējas tikai uz Latvijas zinātniekiem vai mākslniekiem, bet plāno telpu izmantot staptautiskā līmenī.

"Latvijā mēs nevaram būt eksperti visās jomās. Mums ir ierobežoti resursi gan cilvēku, gan finansu ziņā. Pasaule ir bagāta ar procesiem, iniciatīvām un aktivitātēm. Skaidrs, ka turīgās valstis investē daudz līdzekļus tehnoloģiju izstrādē. Neredzu jēgu sekot tam, kur jau ir ieguldīti miljardi. Izvēlos pieeju, ka mēs atrodam labākos speciālistus no visas pasaules un atvedam šeit, lai viņi iedotu mums tās vērtības, kas pašiem uz vietas nav. Nav nozīmes, kas šis cilvēks ir pēc dzimuma, rases vai tautības. Ja viņš ir unikāls un zinošs savā jomā, tad aicinām viņu šeit uz kādu brīdi pastrādāt. Mēs uzskatām, ka Latvijā cilvēkiem ir uzliktas ļoti daudzas domāšanas barjeras - mēs nevarēsim atļauties zinošus cilvēkus un viņi pie mums nebrauks, taču pieredze rāda, ka vajag tikai uzrunāt un darīt. Cilvēki ar mirdzošām acīm, dziļu domu un vēlmi darīt labu darbu ir gatavi braukt pie visdažādākajiem nosacījumiem, tajā skaitā arī brīvprātīgi," par plāniem piesaistīt pasaules līmeņa speciālistus stāsta Suija - Markova. 

Darbība jau ir aizsākta 

Pirmie pieteikumi uz zinātnes un mākslas centru jau ir realizēti šajā un iepriekšējos gados. Šogad brūža telpās notika Rīgas Tehniskās universitātes starptautiskā arhitektūras skola, kuru praktiskie darbi bija par un ap brūzi. Vasarā tajā tika uzņemta jauno mākslinieku biennāle - 56 jaunie mākslinieki no astoņām valstīm, kuri atveda savus darbus uz Cēsīm.

Tāpat šogad uz vasaras sezonu pie brūža atvērta "pop-up" ēdinātava "Būvlaukums", kas simboliski parādīja – Brūža rekonstrukcijas process ir uzsākts.

"Mēs jau esam sākuši darboties un apvienojot spēkus mēs jau ģenerējam interesi. Saprotam, ka cilvēkiem tas interesē un viņiem tas ir vajadzīgs," piebilst izpilddirektore.

Cēsu vecais alus brūzis celts 1878.gadā un tā ēka dēvēta par vienu no senākajām Baltijā. Tās īpašnieks bija grāfs Emanuels Zīverss, taču 1922.gadā vairāki Cēsu uzņēmēji atpirka darītavu no Zīversu dzimtas, un šajā laikā darītavā ražoja arī vīnu, sulas un minerālūdeni. No 1976.gada līdz 2001.gadam alu un atspirdzinošos dzērienus šeit ražoja "Cēsu alus", Cesis24.lv uzzināja Cēsu novada TIC.

 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)