Banner 980x90

"Eiropas Zinātnieku nakts 2019" RTA ļauj ielūkoties nākotnes tehnoloģijās

Foto:Māris Justs
Foto:Māris Justs
27. septembris Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) vēstures lappusēs atstājis divus spilgtus notikumus – oficiāli tika atklāts jaunuzbūvētais Lāzertehnoloģiju centrs, un notika jau 11. zinātnes iepazīšanas svētki – Eiropas Zinātnieku nakts –, kuras noslēgumā visus apmeklētājus gaidīja pārsteigums – vairāk nekā divus metrus garš robots, kurš gan dejoja, gan labprāt fotografējās ar pasākuma apmeklētājiem.

Eiropas Zinātnieku nakts ir tradicionāls RTA pasākums, kura laikā gan RTA pārstāvji, gan pieaicinātie dažādu jomu speciālisti ikvienu spēj ievest aizraujošā pasaulē – zinātnes, eksperimentu, pārsteigumu, jaunu atklājumu un izaicinājumu. Pasākums paver jaunus apvāršņus, nojauc robežas un ikvienā cilvēkā iededz spožu entuziasma liesmu – meklēt, darīt, pārbaudīt, noskaidrot utt. Šajā dienā RTA varēja satikt daudzas jo daudzas ģimenes, skolēnu grupas, kuras bija mērojušas tuvus un tālus ceļus, lai apmeklētu Eiropas Zinātnieku nakti RTA. Pavisam RTA viesojās 1150 dalībnieki no Latgales un pārnovadiem.

Foto:Māris JustsFoto:Māris Justs

RTA varēja sekot līdzi jaunākajām attīstības tendencēm lāzertehnoloģijās, gatavot un eksperimentēt ar uzturu, vērot paraugdemonstrējumus inženierzinātņu jomā, redzēt ezera māla skaistuma procedūras un ar instrumentāliem testiem noteikt sejas ādas stāvokli pirms un pēc procedūras. Jauniešu iedvesmotāja Ieva Elvīra Garjāne un pārdošanas līderis Jānis Viegliņš aizrāva klātesošos ar savu stāstījumu un lika aizdomāties par gluži ikdienišķām tēmām. Īpašs notikums bija latgaliešu kultūras cienītājiem, kuri RTA vēroja dokumentālās filmas "Latgalīši Sibirī" pirmizrādi. Bērnu istabā "No rotaļām līdz zināšanām" interesanti bija gan bērniem, gan vecākiem. Varēja izbaudīt sajūtu taku, piedalīties veiklības vingrinājumos, pārbaudīt zināšanas dažādu produktu atpazīšanā. Aktivitāte tapa, pateicoties profesora, Izglītības, valodu un dizaina fakultātes dekāna Jāņa Dzervinika iniciatīvai, sadarbojoties ar studiju programmas "Pamatizglītības pirmā posma skolotājs" 3. kursa studentēm. Ikviens interesents varēja apmeklēt Eiropas zinātnes un foto stūrīti. RTA Zinātņu daļas vadītāja Dr.philol. Antra Kļavinska kopā ar studiju un zinātņu prorektori asoc.prof. Angeliku Juško-Štekeli apmeklētājiem piedāvāja pārbaudīt savas zināšanas un nofotografēties.

Foto:Māris JustsFoto:Māris Justs

Neizpalika arī vairākas sportiskas aktivitātes. Dr. paed. Aivars Kaupužs sadarbībā ar Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas skolēniem organizēja tradicionālo aktivitāti "Nakts orientēšanās", RTA students Deniss Morozs piedāvāja pārbaudīt veiklību disciplīnā "Labirintu labirints" ar laika kontroli, bet biedrība "Austrumlatvijas radošo iniciatīvu centrs" ļāva izmēģināt roku loku šaušanā, pārvarēt bailes iešanā pa virvi, kā arī ielūkoties dažādās citās ar tūrismu saistītās lietās. Labākie un rezultatīvākie dalībnieki tika pie balvām un piemiņas veltēm.

Foto:Māris JustsFoto:Māris Justs

Eiropas Zinātnieku nakts pasākuma laikā notika akcijas "Mans skolotājs/-a" laureātu sveikšana, bet svinīgajam pasākumam muzikālas krāsas piešķīra bērnu rokgrupas "Žvūrgzdyni" koncerts. Jaunie mūziķi – Marta Paula Sejāne, Arta Višķere, Andžejs Rasims un Mareks Gusāns – pārsteidza ar atraktīvo sniegumu, radot svinīgi patriotisku svētku atmosfēru. Paldies jauniešiem par lielisko sniegumu un Guntim Rasimam par organizatorisko darbu!

Eiropas Zinātnieku nakts Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā noslēdzās sadarbībā ar transformers.lv, un apmeklētājus priecēja iespaidīgs un košs robots. "Zinātne nākotnei" – šāds bija pasākuma nosaukums, un robots lika katram padomāt par to, kāda būs mūsu dzīve pēc 20 –50 gadiem. Ikvienam bija iespēja nofotografēties ar robotu, un šo iespēju garām nelaida ne lieli, ne mazi pasākuma apmeklētāji.

Foto:Māris JustsFoto:Māris Justs

"Eiropas Zinātnieku nakts pasākums ir zīmīga akadēmijas vizītkarte. To apmeklē ne vien skolēni un skolotāji, bet arī ģimenes ar bērniem. Tas savukārt rada īpašu gaisotni, jo programma jāveido gana krāsaina, atbilstoši dažādu vecumposmu interesēm. RTA akadēmiskais personāls, zinātnieki un pētnieki lieliski tiek galā, spējot skaidrot sabiedrībai saprotamā veidā savus pētījumus, stāstot un rādot to rezultātus. Mēs patiesi varam lepoties ar spēcīgu zinātnes potenciālu reģionā un to, ka ik gadu Eiropas Zinātnieku nakts pasākumu apmeklē daudzi jo daudzi interesenti," saka "Eiropas Zinātnieku nakts 2019" koordinatore Rēzeknē Lolita Kivleniece-Kuzņecova.

Foto:Māris JustsFoto:Māris Justs

Vakara gaitā apmeklētāji varēja aizpildīt anketas, kurās norādīja savu viedokli par zinātnieka darba lietderību un karjeras iespējām. 

Eiropas Zinātnieku nakts pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Eiropas Komisiju, Valsts izglītības attīstības aģentūru un citām zinātniskajām institūcijām. Pasākumu programma tiek finansēta Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 projekta NIGHTLV-2018-2019  (granta līguma nr.819129) ietvaros.       

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)