Banner 980x90

Gribu baltākus zobus – ar ko sākt un kā iegūt labākus rezultātus

Skaists smaids ir vislabākā vizītkarte, kas palīdz veidot komunikāciju ar apkārtējo sabiedrību, ceļ pašapziņu, pozitīvi ietekmē gan profesionālo, gan privāto dzīvi. Ja spogulī pretī veras smaids, kas neapmierina, tad jāmeklē cēloņi un iespējas tos novērst. Ja zobu tonis nav tik balts, cik gribētos, tad pirmā doma parasti ir par zobu balināšanu. 

Zem vārdu savienojuma "zobu balināšana" slēpjas daudzas un dažādas nianses, iespējas un arī rezultāti. Tāpēc šī ir tēma, ko vērts apskatīt nedaudz tuvāk. 

Kāpēc zobi kļuvuši dzeltenīgi vai pelēki?
Vispirms vajadzētu saprast, kā ietekmē zobi ir zaudējuši savu balto toni. Jo tas ļaus izvēlēties atbilstošāko veidu, kā novērst šo problēmu. Bieži vien nopietna zobu balināšana nemaz nav nepieciešama, pietiek ar savu paradumu maiņu un kādu "vieglāku" metožu izmantošanu. 

Viens no iemesliem, kāpēc zobi paliek dzeltenīgi vai dzeltenpelēki, ir nepietiekama vai nepareiza zobu kopšanas rutīna. Tādā gadījumā vēlamo efektu var dot zobu kopšanas paradumu pastiprināšana. Tāpat nepieciešams arī apmeklēt zobu higiēnistu, kurš veiks pamatīgāku zobu virsmas tīrīšanu un grūti aizsniedzama aplikuma noņemšanu, kas jau zobu virsmu padarīs baltāku.

Zobi iekrāsojas arī dažādu medikamentu ietekmē, tāpēc, ja regulāri tiek lietotas kādas zāles, tad ieteicams noskaidrot, vai tās var veicināt zobu iekrāsošanos. Tad var konsultēties ar ārstu par iespējamajām alternatīvām. 

Zobu emalju iekrāso arī dažādi dzērieni un pārtikas produkti. Ja ikdienā daudz lietojat kafiju, tēju, dārzeņu sulas, tad tas var likt zobiem iekrāsoties. Samazinot šo produktu patēriņu un pastiprinot zobu kopšanas paradumus, iespējams veiksmīgi risināt šo problēmu.

Smēķēšana – viens no lielākajiem zobu kaitniekiem
Ja esat smēķētājs, tad iemesls, kāpēc zobi ir dzelteni, tālu nav jāmeklē, jo cigaretēs esošās vielas ļoti ātri nogulsnējas zobu virsējā slānī, padarot tos neestētiskus. Ja vēl smēķētājs nepievērš pienācīgu uzmanību zobu higiēnas pasākumiem, tad zobu izskats var būt pavisam nepatīkams gan pašam, gan apkārtējiem. Protams, ka vislabāko rezultātu dos atteikšanās no cigaretēm, bet, ja tā nav alternatīva, tad droši vien vajadzēs izmantot aktīvākas un agresīvākas zobu balināšanas metodes. Jārēķinās, ka ar laiku cigaretes zobus iekrāsos atkal.

Vai tautas metodes zobu balināšanā strādā?
Lai padarītu zobus baltākus, izsenis izmantotas dažādas tautas metodes un "līdzekļi", kas taisīti no virtuves plauktos esošajiem produktiem vai citām mājsaimniecības vielām. Ja ierakstīsiet interneta meklētājā īstos atslēgvārdus, atradīsiet daudzas receptes, kā mājās pagatavot līdzekli zobu balināšanai. Tas būs salīdzinoši lēti un pieejami. 

Tomēr tam ir arī savas ēnas puses. Nekad nevarat zināt, kā jūsu zobi un mutes dobums reaģēs uz šīm vielām un kāds būs rezultāts. Tāpat nevajadzētu cerēt uz izteikti pamanāmiem rezultātiem. Jā, zobi var kļūt nedaudz gaišāki, bet arī tas var prasīt laiku un pacietību, kas ne katram ir. Kā arī netīšām zobiem var tikt nodarīti bojājumi, kas vēlāk ietekmē to izturību un izskatu.

Zobu pastas ar balinošu efektu
Lai mājas apstākļos kontrolēti un droši uzlabotu zobu toni, ar labiem panākumiem var izmantot balinošās zobu pastas, kas lielā izvēlē nopērkamas gan aptiekā, gan specializētos veikalos. Zobu pastas lietošana nebūs papildu apgrūtinājums, jo tāpat taču katru dienu tīrāt zobus. Nevajadzēs kaut ko jaukt, maisīt, smērēt uz zobiem, gaidot, kamēr iedarbosies. Tomēr, ja zobu tonis ir tiešām slikts, tad baltinošā zobu pasta var nespēt tikt ar šo problēmu galā tik efektīvi, kā jums gribētos.

Profesionāla balināšana mājās – vajadzīga pacietība un disciplīna
Un te jau nonākam pie profesionāliem zobu balināšanas līdzekļiem. Tos iespējams izmantot mājas apstākļos, sekojot ražotāja vai zobārsta norādēm. Parasti jāizmanto speciāls balinošs gels, ko ieliek zobu kapēs un tur mutē noteiktu laiku katru dienu vai katru otro dienu. Un šāds režīms jāievēro vismaz divas nedēļas vai ilgāk. 

Ja ievēro visus nosacījumus, šādā veidā iespējams iegūt labu balinošo efektu, tomēr vairums cilvēku negrib katru dienu ar to nodarboties, viņiem nav laika un pacietības. Protams, profesionālie balināšanas līdzekļi jau vairs arī nav tik lēti kā balinošā zobu pasta vai vizīte pie zobu higiēnista.

Ātram un patiesi redzamam efektam – zobu balināšana klīnikā
Vēloties taupīt savu laiku un iegūt tūlītēju balinošo efektu, šobrīd arvien populārāka kļūst zobu balināšana zobārstniecības klīnikās. Viena no efektīvākajām un saudzīgākajām metodēm, ko piedāvā mūsdienīgās klīnikās, ir zobu balināšana ar lāzeru. Tā ļauj dažu stundu laikā tikt pie vairākus toņus baltākiem zobiem. Vairāk par zobu balināšanu ar lāzeru varat uzzināt: https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/zobu-balinasana/

Jāatceras, ka zobu balināšanu drīkst veikt tikai veselā mutes dobumā, tāpēc pirms tam jāpārbauda zobi un vajadzības gadījumā jāsalabo. Būtiska nianse ir tā, ka izbalināti tiek tikai īstie zobi, plombas paliks tādā pašā tonī, arī mākslīgie zobi. Tāpēc var nākties pēc balināšanas plombas mainīt, ja tās ir labi pamanāmās vietās. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)