Jāņu prieks jeb padsmit svaigas idejas Līgo galdam
Nenogatavinātais ķimeņu siers labi garšos vienkārši sagriezts šķēlītēs ar piemērotu dzērienu. Tajā pašā laikā ķimeņu siers ir sezonāls produkts, tādēļ Līgo svētki ir īstais laiks, lai ļautos jaunu garšu atklājumiem – eksperimentāli pagatavotu uzkodas, kas vizuāli un garšas ziņā patīkami pārsteigs Jāņu bērnus. "Ķimenes piešķir apbrīnojamas nianses ierastiem ēdieniem ar sieru – salātiem, sacepumiem, karstmaizēm un pirkstiņuzkodām," saka R.Tumens. "Viss, kas vajadzīgs, ir "Jāņu Prieks" un izdoma!"
* Sātīgais saulgriezis. Apcep Trikata "Jāņu Prieku" pannā uzkarsētā gī sviestā, pasniedz ar diļļu pesto vai kādu garšaugu mērci.
* Zāļu dienas iesmiņš. Pāris mazus ķimeņu siera kubiņus kārto uz uzkodu iesmiņiem kopā ar vārītas bietes gabaliņiem, pipargurķīšiem, pamīšus liekot pētersīļu lapiņas. Pārslaki ar olīveļļu un kūpinātu jūras sāli.
* Pērkonspēka karstmaize. Ieliec ķimeņu sieru starp divām saldskābmaizes šķēlēm kopā ar mīļāko ievārījumu (vislabāk derēs sīpolu zapte) un cep cepeškrāsnī, līdz siers kļūst mīksts.
* Gardums "Papardes noslēpums". Uz rupjās rīves rīvētu ķimeņu sieru sajauc ar rīvmaizi, šķipsniņu sāls, pildi portobello sēnē vai lielākā brūnajā šampinjonā, pārkaisi ar šķipsniņu sāls un cep uz grila.
* Latvieša kārums pie alus kausa. Pagatavo latviskas karstmaizes, sajaucot rīvētu ķimeņu sieru ar cūkas cauraudža gabaliņiem, tomātu pastu un karoti majonēzes. Kārto uz maizes rikas, pārber ar maltiem melnajiem pipariem un cep krāsnī, līdz siers izkusis.
* Smeķīgā saulgriežu uzkoda. Trikata "Jāņa Prieka" šķēles kārto pa vidu nedaudz atlaidinātai kārtainās mīklas plāksnītei, cep 190 grādos, līdz maliņas zeltainas. Pirms pasniegšanas pārlej ar svaigo medu. Tad sagriez mazākos gabaliņos.
* Līgas puķes kāpostos. Pannā liec vienu centimetru biezās šķēlēs sagrieztu blanšētu puķkāpostu. Pārslaki ar citronu sulu, pa virsu kārto ķimeņu siera šķēles un pēc tam pārber ar Vidusjūras garšvielu maisījumu vai kūpinātas paprikas pulveri, šķipsniņu sāls. Cep cepeškrāsnī 190 grādos, līdz siers izkusis.
* Kraukšķīgā Līgo nakts. Pusotru centimetru platos salmiņos sagrieztu "Jāņu Prieku" ietin nedaudz atlaidinātā Āzijas pelmenīšu mīklas aplītī. Maliņas saspied ar ūdenī samitrinātiem pirkstiem. Fritē eļļā, līdz pelmenītis kļūst zeltaini brūns, pasniedz ar mērci, kas pagatavota no franču sinepēm, medus un karotes ūdens.
* Jāņa bērna našķis. Trikata ķimeņu siera gabaliņus marinē maigā etiķī (labi derēs ābolu sidra etiķis vai baltvīna etiķis) un olīveļļā, eļļu un etiķi sajaucot proporcijā 1:1. Pievieno ķiploka daiviņas, svaigus garšaugus, sinepju sēkliņas un smaržīgos piparus, nedaudz sāls un cukura.
* Namatēva meistarstiķis. Pagatavo kreptīgu otro ēdienu: pildi vistas fileju ar ķimeņu sieru, filejā ar nazi iegriez kabatiņu, kurā pildi rīvētu sieru sajauktu ar sinepēm. Notin ar bekona šķēlītēm. Cep 25 minūtes 200 grādos.
* Sātīgās līgotāja brokastis. Mazus jaunos kartupelīšus pārgriez uz pusēm, izgrebj vidu, pildi ar "Jāņu Prieku", kas sajaukts ar bekona gabaliņiem. Cep cepeškrāsnī, līdz siers izkusis. Pasniedz ar skābo krējumu un sīpollokiem.
"Vēl pāris idejas krāšņākiem svētkiem – galda dekorēšanai sarūpē māla traukus, linu galdautu un svaigus pļavas ziedus. Krēslas stundā glīti izskatīsies vaska svecītes. Ja tuvumā ir dīķis vai upe, sagatavo Jāņu zālēm un ziediem īpaši dekorētu plostu, uz kura izkārto svecītes, un to pusnaktī ielaid ūdenī. Iekārto fotostūrīti – ar ozollapu virteni izgrezno palielu, improvizētu fotorāmi, kurā Jāņa bērni varēs iemūžināt svētku izjūtu!" iesaka L.Tellgrena. "Arī pati saulgriežus svinu ārpus pilsētas, pinu vainagus, pušķoju istabas ar meijām, grīdas kaisu ar kalmēm. Līgo vakars ir labs laiks tējas vākšanai – zālītēm piemīt maģisks spēks. Kopā ar ģimeni skābējam jaunos gurķīšus. Desertā ēdam zemeņu putukrējuma kūku, kas ir zviedru tradīcija."
Uz sarakstu