Kanēļa izteiksmīgais valdzinājums - piecas aromātiskas receptes
Uzskata, ka šīs aromāts palielina darbaspējas, labsajūtu un veicina smadzeņu darbību. Kanēlis sevī apvieno gan saldeno, gan rūgto, reizēm pat sīvo garšu, tāpēc tiek plaši pielietots ēdienu pagatavošanā. Vairāk zinām to kā saldo ēdienu un karstvīna sastāvdaļu, kā kafijas aromatizētāju, taču lieliski tas papildina dažādus gaļas ēdienus, marinādes, arī medījumus. Pamēģini to nedaudz pievienot pankūkām, rīta biezputrai vai kefīram. Tas noteikti liks pasmaidīt tavām garšas kārpiņām.
Populārākais ir Ceilonas un ķīnas jeb aromātiskais kanēļkoks. Kanēļa miza tiek žāvēta līdz pieņem cauruļveida formu, ko mēs saucam par kanēļa standziņu. Izdevīgāk uzglabāt jau pieminētās kanēļa standziņas nekā pulveri, jo pulveris ātrāk izvadēsies un zaudēs gan sākotnējo garšu, gan aromātu.
Viduslaikos jaunieši, lai izrādītu savu mīlestību un maiguma jūtas, dāvāja viens otram pušķus, kuros ieslēpta kanēļa miziņa. Nav brīnums, ka brīnišķīgo garšvielu prata novērtēt jau senatnē - kanēlis ir izslavēts ar tam piedēvētajām afrodīzija īpašībām.
Īpaši noderīgs kanēlis ir tieši sievietēm, jo novērš menstruāciju spazmas. Ja gatavojies kļūt par māmiņu, der zināt, ka lietojot kanēli, vari mazināt arī dzemdību izraisītās sāpes. Laboratoriskajos pētījumos pierādīts, ka kanēlim piemīt antibakteriālas īpašības. Bagātinot uzturu ar kanēli aukstajos mēnešos, stiprināsi savu imūnsistēmu. Tādā veidā pasargājoties no dažādām vīrusu infekcijām un baktērijām. Lieto kanēli arī tad, ja esi salīga un nespēj sasildīties pat ar vairākās kārtās savilktiem džemperiem. Tam piemīt sildošs efekts, tāpēc uzreiz jutīsies labāk un būsi gatava darboties, neskatoties uz apkārt esošo aukstumu.
Ieplāno tuvākajā laikā izmēģināt kādu no šīm receptēm, lai varētu nodoties kanēļa maģiskajam vilinājumam.
Kanēļa kafija
Nepieciešamās sastāvdaļas 4 porcijām:
4 kanēļa standziņas
1 tējkarote kanēļa
4 tējkarotes kakao
4 ēdamkarotes medus
400 ml piena
400 ml karsta, stipra kafija
Pienu uzkarsē, tajā iemaisa medu un kanēli, uzvāra. Iegūtajai masai pievieno kakao, un to sadala četrās krūzēs vienādās daļās. Tad pielej jau iepriekš sagatavotu karstu un stipru kafiju. Krūzēs liek pa vienai kanēļa standziņai. Pasniedz uzreiz karstu.
Deserts ar āboliem un kanēli
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1 tējkarote želatīna
2 tējkarotes kanēļa
4 olu dzeltenumi
200 g piena
100 g cukura
50 g sviesta
200 g saldā 35% krējuma
4 skābi āboli un 200 g ābolu sulas
60 g rozīņu
Želatīnu iemaisa aukstā, pirms tam uzvārītā ūdenī, un pagaida līdz tas uzbriest (10 – 15 minūtes). Uzvārītā pienā iemaisa kanēli un ieputo olas dzeltenumus, pieliek cukuru. Iegūto masu lēnām karsē un nelielas uguns un maisa, neuzvāra! No želantīna nolej pāri palikušo ūdeni, masu izkausē pienā. Iegūto ķīseli liek aukstumā, lai tas sastingst. Kad tas nedaudz atdzisis, vēl iemaisa saputoto krējumu. Nomizotus un sagrieztus ābolus liek uzkarsētā sviestā kopā ar rozīnēm, kad āboli kļūst gandrīz mīksti, pievieno ābolu sulu un sautē apmēram 8 minūtes. Masu atdzesē. Saldā ēdiena traukos pilda ķīseli, tam pa virsu ābolu un rozīņu sacepumu. Ja vēlas, var vēl papildus pārkaisīt ar kanēli, tas piešķirs ēdienam izteiktāku garšu.
Karstie āboli ar kanēli
Nepieciešamās sastāvdaļas:
5 ne pārāk lieli āboli
200 g saldā 35% krējuma
cukurs un kanēlis pēc garšas
Āboliem no augšas izgriež serdi, atstājot tukšu vidiņu. Tos liek ar tukšajiem vidiņiem uz augšu dziļā pannā vai katlā. Pielej ūdeni, lai tas būtu apmēram līdz ābola pusei, un sautē līdz tie kļūst gandrīz mīksti. Tad ābolu tukšajos vidiņos ielej saldo krējumu un katru ābolu apber ar cukuru, cukuru ņem atkarībā no tā, cik saldu vēlas un cik skābi ir āboli. Turpina sutināt līdz tie pilnīgi mīksti. Karstu ābolu liek uz šķīvja pārlej ar atlikušo suliņu no katla un apber ar kanēli.
Kotletes ar kanēli
Ja esi gatava eksperimentēt un nebaidies atklāt jaunu garšu horizontus, izmēģini kotletes ar kanēli.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
300 g maltas liellopa gaļas un 300 g maltas cūkgaļas
1 ola
1 sīpols
50 g baltmaizes
1 ēdamkarote krējuma
1 ēdamkarote kanēļa, sāls un pipari
Ņem visu gaļu un sajauc kopā ar ūdenī izmērcētu baltmaizi un sīki sagrieztu sīpolu. Masu kārtīgi izmīca. Tad pievieno krējumu un olu, kurā iejaukts sāls, pipari pēc garšas un kanēlis. No iegūtās masas veido nelielas ovālas lodītes un cep taukos brūnas.
ļoti labi garšo kopā ar vārītiem rīsiem un saldskābo mērci.
Karstvīns ar kanēli
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1 pudele tava iecienītā sarkanvīna
2 vidēja lieluma apelsīni
1 muskatrieksts
3 kanēļa standziņas
1 tējkarote krustnagliņu
3 tējkarotes cukura
Katlā apgrauzdē kanēļa standziņas, pāršķeltu muskatriekstu un krustnagliņas. Pievieno ūdeni, cukuru un nomizota apelsīna gabaliņus un karsē līdz izkūst cukurs. Pie iegūtās masas pievieno sarkanvīnu un turpina sildīt uz lēnas uguns, neuzvārīt! Garšas bagātināšanai, vari pievienot pēc savām izjūtām arī dažādus augļus, citronu, ingveru, piparmētru u.c. Ja vēlies, lai karstvīns ir maigāks, pievieno vairāk cukura.
Raksts tapis sadarbībā ar "Espati.lv".
Uz sarakstu