Banner 980x90

Latgales kultūrvēstures muzejā notiks tradicionālā Vēstures mirkļu pietura

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Otrdien, 13.septembrī, plkst.14.00 Latgales kultūrvēstures muzejā notiks tradicionālā Vēstures mirkļu pietura, kas šoreiz veltīta tematam "Izglītības iestādes Rēzeknē 1920–1940", kurā visiem interesentiem būs iespēja iepazīties ar dažādajām Rēzeknes izglītības iestāžu vēstures lappusēm, kā arī uzzināt skolu ēku vēsturiskos likteņus, pilsētas informācijas portāls Rezekne24.lv uzzināja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Pēc Rēzeknes pilsētas atbrīvošanas no Sarkanās armijas karaspēka daļām 1920.gada janvārī, notika pakāpeniski pilsētas atjaunošanas darbi. Viena no aktuālākajām lietām bija sabiedrības izglītošanas procesa veicināšana, tā rezultātā turpmākajos gados Rēzeknes pilsētā izveidojās vairākas mācību iestādes, kurās bija iespēja apgūt dažādas specialitātes un arodu prasmes. Šajā laika posmā paralēli dažādām pamatskolām un vidusskolām, izveidojās arī vairākas augstākā līmeņa mācību iestādes, kam bija ievērojama loma turpmākajā tautas izglītošanas procesā ne tikai Rēzeknes pilsētas un Latgales reģionā, bet arī visas Latvijas valsts kontekstā (piemēram, Rēzeknes Valsts skolotāju institūts).

Būtisks apstāklis bija Rēzeknes pilsētas daudznacionālais iedzīvotāju sastāvs, tā rezultātā paralēli latviešu izglītības iestādēm, izveidojās arī vairākas skolas, kas bija paredzētas vietējo minoritāšu pārstāvjiem. Piemēram, darbojās krievu, poļu, un ebreju tautības pārstāvjiem izveidotās skolas, kas ne tikai veica savu tiešu funkciju (izglītojošo), bet arī bagātināja pilsētas kultūrvēsturisko vidi.

Kādas izglītības iestādes darbojās Rēzeknes pilsētā pagājušā gadsimta 20.–30.gados un kāds ir bijis šo ēku vēsturiskais liktenis? Kādus mācību priekšmetus apguva pilsētas skolēni? Šos un arī daudzus citus faktus varēs uzzināt tradicionālajā Vēstures mirkļu pieturā "Izglītības iestādes Rēzeknē 1920–1940".

Ieeja muzeja pieturā: pieaugušajiem 1,50 eiro, skolēniem 0,80 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)