Banner 980x90

Latgales Kultūrvēstures muzejs saņēmis nozīmīgu keramikas darbu dāvinājumu

Jelgava, 2.aug., LETA. Latgales Kultūrvēstures muzejs papildinājis keramikas kolekciju, pateicoties Latgales podniecības tēva un mākslas zinātnieka Jāņa Pujāta māsas dēla Mārtiņa Kroņa vērtīgajam dāvinājumam ar apmēram 300 keramikas vecmeistaru un mūsdienu šī amata pratēju darbiem, aģentūru LETA informēja muzeja muzejpedagoģe Inga Klīdzēja.

Dāvinājums ir unikāls gan vecmeistaru darbiem, gan ar tādu meistaru darinājumiem, kas līdz šim muzeja krājumā nav nemaz vai ir maz pārstāvēti. Muzejā uzsver, ka visi darbi ir dzīvs atspoguļojums Latgales podniecības tradīcijai, kurai raksturīgas tādas būtiskas nianses kā pārmantojamība dzimtā, vecmeistaru un mācekļu mijiedarbība, podniecības "puduru" īpatnības.

Dāvinājumu veido Pujātu dzimtas keramikas kolekcija, kurā lielākoties ir pārstāvēti darbi, kurus Jānis Pujāts, būdams īsts Latgales keramikas augšupcēlājs un zinātājs, ir kolekcionējis un apzinājis no vecmeistariem kā redzamus podniecības tradīcijas paraugus Latgalē. Tajā ir arī paša Pujāta, māsas Gabrielas Krones un viņas dēla Mārtiņa Kroņa veidotie darbi. Pateicoties šim dāvinājumam, Latgales Kultūrvēstures muzeja krājumā būs pārstāvēta apmēram 2800 keramikas darbu liela kolekcija.

"Viens no galvenajiem Latgales Kultūrvēstures muzeja darbības virzieniem, neapšaubāmi, ir šī mūsu tautas kultūras kanona saglabāšana nākamajām paaudzēm, pētot un saglabājot Latgales podniecībai raksturīgo dažādu laikposmu ietekmē. Nu jau vairāk nekā 50 gadus muzejā norit nopietns darbs pie Latgales keramikas kolekcijas mērķtiecīgas komplektēšanas, keramiķu biogrāfiju, podnieka amata un keramikas tapšanas procesu pētniecības," skaidroja Klīdzēja.

Viņa arī piebilda, ka Latgales podniecība ir viena no spilgtākajām Latgales tēla un Latvijas tradicionālās kultūras zīmēm, kas ir paaudžu paaudzēs caurausta gan Latgales podnieku dzimtās, gan celta godā dažādās mākslas izstādēs, gan mīlēta gadatirgos Latvijā un ārpus tās.

Rēzeknes novadā un Latgales Kultūrvēstures muzejā ik gadu norisinās Jāņa Pujāta aizsāktās Latgales podnieku dienu tradīcijas, kur liela nozīme ir arī teorētiskajiem lasījumiem par tautas lietišķās mākslas jautājumiem. Savukārt klātienē muzejā apmeklētāji tiek aicināti sastapt "Māla un uguns pārvērtību radītu brīnumu" - lielāko Latgales keramikas pastāvīgo ekspozīciju Latvijā un pasaulē, kā arī izspēlēt virtuālo spēli "Māla pārvērtības" un piedalīties "Māla pikuča piedzīvojumos" muzejpedagoģiskajā programmā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)