Banner 980x90

Latgales vēstniecībā "Gors" dziedās "Saucējas"

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Svētdien, 11.septembrī, plkst.16.00 Latgales vēstniecības "Gors" Lielajā zālē notiks koncertzālei mazāk ierasts, taču ļoti skaists koncerts – tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas" izdziedās savu jauno mūzikas albumu "Trīci, munu ustabeni!", kurā ierakstītas 29 Ludzas un Kārsavas dziesmas, pilsētas informācijas portāls Rezekne24.lv uzzināja Rēzeknes pilsētas pašvaldībā.

Albuma prezentācijas koncertā uzstāsies ne vien Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas" (vadītāja Iveta Tāle), bet arī Latvijas Universitātes deju folkloras kopa "Dandari", Bozovas etnogrāfiskais ansamblis, muzikanti Aivars Zeiļuks (Salnava), Ilmārs Mežs un Oskars Patjanko (Rīga). Līdzās muzikālajiem priekšnesumiem pārsteigumu radīs arī Lielās zāles neparastais iekārtojums, kas, turpinot Baroka mūzikas dienu uzveduma "Re: FRICS" scenogrāfiju, būs baudāms arī 11.septembra koncertā.

Latgales vēstniecības "Gors" Mākslinieciskās un pasākumu daļas vadītāja Ilona Rupaine priecājoties saka: "Mums, Latgales vēstniecībai "Gors", ir liels gods un patiess prieks, ka tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas" sava jaunā albuma iznākšanu iedziedās tieši mūsu Lielajā zālē. Ar "Saucējām" jau sadarbojāmies pērn starptautiskā festivāla "Baltica 2015" koncertā "Četri vārdi", radot neaizmirstami skaistu koncerta noskaņu, tādēļ arī svētdien gaidāmajā koncertā netrūkst skaistuma – tradicionālajā dziedāšanas manierē, mums neparastajā telpiskajā izkārtojumā un latgaliskās dziesmas sirsnīgumā."

Jaunajā "Saucēju" albumā iekļautā repertuāra pamatā ir Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas folkloristu XII zinātniskajā ekspedīcijā, kura notika 1958. gadā Ludzas un Kārsavas rajonos, savāktie materiāli. 2014. gadā arī pašas "Saucējas" rīkoja lauka pētījumu, kurā apmeklēja vietas Ludzas un Kārsavas apkārtnē, kurās noritēja folkloras vākšana 1958. gadā, lai iegūtu papildu ziņas par toreizējiem folkloras teicējiem, fiksētā folkloras materiāla tradicionālajiem kontekstiem, ekspedīcijas norises apstākļiem u. tml., kā arī iepazīties ar tradicionālās mūzikas tā brīža situāciju Ludzā un Kārsavā. Nu darbs ir noslēdzies un rezultāts atrodams albumā "Trīci, munu ustabini!", kurā krāšņa vokālā daudzbalsība mijas ar melodiski daudzveidīgiem un niansētiem solo dziedājumiem, ko papildina arī daži instrumentālās mūzikas paraugi.

Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas" izveidojusies 2003.gadā Rīgā. Grupas dalībnieces apvieno kopīgs mērķis – apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot tām lokālajām tradīcijām, kurām raksturīga daudzbalsība. "Saucēju" repertuārā ir plaši pārstāvēti dažādi latviešu tradicionālās polifonijas veidi, kas dokumentēti pārsvarā trīs Latvijas novados – Kurzemē (R), Sēlijā (DA) un Latgalē (A) un sniedz priekšstatu gan par arhaiskās burdondaudzbalsības veidiem, gan dažādām vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formām. Cita prioritāte grupas repertuāra izvēlē rodas no iespējām izmantot arhīvos uzkrātos tradicionālo dziedājumu skaņu ierakstus vai tiešus kontaktus ar dziedātājiem – tradīcijas nesējiem lauka pētījumu laikā. Savas darbības laikā "Saucējas" sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kas veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām. Grupa līdz šim izdevusi trīs mūzikas albumus ("Saucējas" 2007, "Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora" 2012 (saņēmis Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu kā 2012. gada labākais tautas mūzikas albums), "Saucējas. En concert á Paris" 2014), kuriem nu pievienojies arī ceturtais – "Trīci, munu ustabeni!".

Albumu izdevis Kultūras menedžmenta centrs "Lauska", tā izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds. Biļetes uz koncertu "Trīci, munu ustabeni!" nopērkamas Latgales vēstniecības "Gors" kasē un "Biļešu Paradīze" sistēmā, kā arī internetā. Biļetes cena – 5 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)