Banner 980x90

Latvijas meteorologi pievērsušies temperatūras, nokrišņu un vēja vēsturisko datu padziļinātai izpētei

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) eksperti ir pievērsušies temperatūras, nokrišņu, vēja virziena un ātruma vēsturisko datu padziļinātai izpētei, aģentūra LETA uzzināja LVĢMC.

Meteorologi, veicot šo trīs meteoroloģisko parametru padziļinātu izpēti, vēlas noteikt to izmaiņas Latvijā pēdējo 50 gadu laikā. Šis darbs ir nozīmīgs, lai saprastu, kādi ir līdzšinējo klimata pārmaiņu apmēri, to raksturs un dinamika, kas savukārt ir ļoti svarīgi, lai nākotnē varētu pielāgoties klimata pārmaiņām, skaidro centrā.

Īstenojot projektu, ir paredzēts modelēt nākotnes klimata pārmaiņu scenārijus Latvijai līdz 2100.gadam.

Kā uzsver LVĢMC, ar ekspertu iegūtajiem rezultātiem būs iespēja novērtēt līdzšinējās klimata izmaiņas kontekstā ar gaidāmajām nākotnes klimata izmaiņām, kas kalpos par atbalsta rīku, izvērtējot un izstrādājot priekšlikumus nepieciešamo pielāgošanās pasākumu nodrošināšanai dažādās tautsaimniecības jomās.

Jau sākotnēji iegūtie analīzes rezultāti uzrāda vairākas tendences, piemēram, gaisa temperatūras paaugstināšanos, kas jo īpaši strauji notiek ziemā un pavasarī, arī veģetācijai labvēlīgais periods Latvijā pakāpeniski kļūst garāks. Eksperti arī secinājuši, ka nokrišņu raksturs pēdējo 50 gadu laikā Latvijā ir būtiski mainījies - nokrišņu daudzums ir palielinājies un arvien biežāk ir novērojami stipri un ļoti stipri nokrišņi. Tāpat ir palielinājies maksimālais vienas diennakts un maksimālais piecu diennakšu nokrišņu daudzums, ko uzskata par plūdus izraisošu gadījumu indikatoru.

Projekts tiek īstenots saistībā ar Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.-2014.gada programmas "Nacionālā klimata politika" projektu "Priekšlikumu izstrāde Nacionālajai klimata pārmaiņu pielāgošanās stratēģijai, identificējot zinātniskos datus un pasākumus pielāgošanās klimata pārmaiņu nodrošināšanai, kā arī veicot ietekmju un izmaksu novērtējumu".

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)