Banner 980x90

Leģendu naktī Lūznavā atklās cimboļu stāstus

Foto: Rezekne.lv
Foto: Rezekne.lv
Sestdien, 29.oktobrī visā Latvijā jau piekto reizi vairāk nekā 30 pilīs un muižās notiks Leģendu nakts, kuras laikā Lūznavas muižā pirmajos Cimboļu mūzikas svētkos atklās stāstus un leģendas par savdabīgo instrumentu – cimboli, kurš Latvijā vislabāk saglabājies tieši Latgalē, pilsētas informācijas portāls Rezekne24.lv uzzināja Rēzeknes novada pašvaldībā.

Cimbole ir ar īpašiem āmuriņiem skandināmais stīgu instruments, kura izcelsmi saista ar Tuvo Austrumu zemēm. Instruments laika gaitā radis vietu daudzu pasaules tautu tradicionālajā mūzikā, bet 19.gadsimtā cimboles bija labi pazīstamas visā Latvijas teritorijā un visilgāk saglabājušās Latgales ciemos, Daugavpils, Dagdas un Krāslavas novados.

Biedrības "Skaņumāja" un Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotajos Cimboļu mūzikas svētkos, kuru notikumi būs gan Rīgā, gan Leģendu naktī arī Lūznavā, pulcēsies nedaudzie pašmāju tradicionālās cimboles spēlmaņi un viesi no ārvalstīm. Koncertos un instrumentu spēles meistarklasēs būs iespēja izbaudīt šī savdabīgā instrumenta skanējumu dažādos tradicionālo instrumentu sastāvos, uzzināt par instrumenta vietu Latvijas un kaimiņzemju mūzikas tradīcijās, kā arī praktiski iepazīties ar dažādiem cimboles spēles paņēmieniem.

Svētkos piedalīsies cimboļu spēlmanis un meistars Ales Losj ar grupu (Baltkrievija), Klaipēdas danču kluba muzikanti (Lietuva), ansamblis "Cimbalova muzika Bača" (Čehija), kapela "Dziga" (Rēzekne), Rēzeknes mūzikas vidusskolas tautas mūzikas programmas audzēkņi un tautas mūzikas kapelas "Cielava" spēlmaņi (Salacgrīva).

Leģendu nakts ir notikums, kuru organizē Latvijas piļu un muižu asociācija. Tās laikā stāsti, nostāsti, vēsturiski fakti kļūst par realitāti un ceļotājs par daļu no tās. Leģendu nakts ir iespēja iepazīt vēsturiskās ēkas, izdzīvot neparastus notikumus un satikt pārsteidzošas personības. Lūznavas muiža šī gada Leģendu naktī līdzās muižas iepazīšanai aicina iedvesmoties arī cimboļu stāstos un leģendās.

Cimboļu mūzikas svētku koncerts Lūznavā notiks sestdien, 29.oktobrī, no plkst.19.00. Biļetes uz koncertu iespējams sarūpēt visās "Biļešu Paradīze" kasēs, internetā kā arī uz vietas Lūznavas muižā, biļešu cena 4 eiro. Ierobežotā vietu skaita dēļ – aicinājums biļetes iegādāties laicīgi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)