Banner 980x90

LIZDA: Divas nedēļas pirms mācību gada sākuma daudz neskaidrību par mācību procesu un skolotāju algām

Rīga, 15.aug., LETA. Divas nedēļas pirms mācību gada sākuma joprojām ir daudz neskaidrību par mācību procesu un skolotāju algām, šodien telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" teica Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vanaga skaidroja, ka no jaunā mācību gada sagaidāmas daudzas pārmaiņas, kas saistās gan ar pedagogu kvalitātes pakāpēm, internātskolām, jauno, kompetencēs balstīto mācību saturu u.c.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sola 18.augustā sniegt plašāku informāciju. Taču tas nav normāli divas nedēļas līdz mācību gada sākumam uzzināt jaunumus, kas saistās ar mācību saturu, teica LIZDA vadītāja.

Vanaga piebilda, ka jau vairākus gadus pedagogi līdz mācību gada sākumam tikai nojauš, kāds būs viņu atalgojums. Tas esot saistīts ar principu - nauda seko skolēnam, jo rudenī tiekot veiktas pēdējās korekcijas.

Kā ziņots, LIZDA jau iepriekš pauda, ka IZM būtu jāliedz veikt grozījumus būtiskos normatīvos aktos, kas saistīti ar pedagogu darbu, jo vasaras laikā izglītības sektorā strādājošajiem ir atvaļinājuma laiks un sektors zaudē modrību, lai iebilstu kādām nepilnībām.

Viņa atzina, ka šogad vasara nedaudz atšķiras no iepriekšējām, kad minētajā laikā izskatīšanai tika virzīti normatīvie akti, kas saistīti ar izmaiņām pedagogu atalgojumā. Tomēr arī šovasar IZM bez izdiskutēšanas ir virzījusi grozījumus likumā, kas noteiktu agrāku skolas gaitu sākšanas vecumu, paredzot, ka 1.klasē skolēni varētu doties jau sešu gadu vecumā, un vienlaikus nosakot, ka 1.klasē apgūstamo mācību programmu īstenos tās vispārējās izglītības iestādes, kuras attiecīgajā situācijā būs spējīgas nodrošināt sešgadīgiem bērniem nepieciešamo mācību vidi un šim darbam sagatavotus pedagogus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)