LLU pārtikas zinātnieki izstrādās sausās uzturdevas militārām vajadzībām
Noslēgtais līgums paredz, ka tuvāko gadu laikā LLU zinātnieki nodrošinās NBS apstiprinātās un lietošanā ieviestās sausās uzturdevas uzlabošanu, papildināšanu ar jaunu pārtikas produktu sortimentu, iepakojuma materiālu izpēti un testēšanu, pārtikas produktu realizācijas termiņa pagarināšanu. Plānots, ka tiks ne tikai uzlabotas esošās receptūras, bet arī radītas jaunas, kuras būs iespējams ieviest ražošanā.
Ņemot vērā militārās jomas specifiku, zinātnieki veiks visu sausajā uzturdevā iekļauto pārtikas produktu derīguma termiņa pagarināšanas izpēti, lai maksimāli pagarinātu katra pārtikas produkta un kopējā vienas ēdienreizes iepakojumam derīguma termiņu. Turklāt tiks nodrošināta sausās uzturdevas variantu izpēte un izstrāde dažādiem klimatiskajiem apstākļiem un dažādiem militārajiem uzdevumiem.
Jelgava ir vienīgā vieta Latvijā, kur jauniešiem iespējams iegūt gan akadēmisku, gan profesionālu izglītību pārtikas zinībās un pārtikas tehnoloģijā, līdz ar to pētījumu izstrādē un jaunu produktu radīšanā, tostarp arī sauso uzturdevu pētniecībā, ļoti bieži piedalās jaunie zinātnieki.
Līgumu par sauso uzturdevu pētniecības pakalpojuma īstenošanu Nodrošinājuma pavēlniecībā parakstīja LLU rektore I. Pilvere un NBS Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris pulkvežleitnants Kaspars Zdanovskis.
Pakalpojums tiks nodrošināts Aizsardzības ministrijas 2014.gada 17.septembrī noslēgtā sadarbības līguma "Par Aizsardzība ministrijas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātniski tehnisko sadarbību" ietvaros.