Banner 980x90

LRA deputāti pieprasa valdībai novērst bezdarba pieaugumu Latgalē

Daugavpils, 20.okt., LETA. Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas frakcijas deputāti sagatavojuši Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) pieprasījumu nekavējoties pievērst uzmanību situācijai Latgales plānošanas reģiona teritorijā un arī novados ārpus tā, ar mērķi saglabāt esošās darbavietas un veicināt nodarbinātības pieaugumu ārpus Rīgas, aģentūru LETA informēja LRA frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Juris Viļums.

Šī gada vasarā Saeimas vairākums apstiprināja nodokļu sistēmas reformu un, pamatojoties uz to, 29.augustā Ministru kabinetā (MK) tika pieņemti noteikumi kas paredz jau nākamgad minimālās algas palielināšanu no 380 uz 430 eiro.

Viļums uzskata, ka nodokļu sistēmas reformas apstiprināšana bijusi sasteigta. "Valdība ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību iedzīvotājiem sola lielākas algas, bet sava solījuma izpildīšanu pieprasa no darba devēja - uzņēmēja vai pašvaldības - budžeta. Vai tiešām Kučinskis nezina, ka pēdējos divos gados apgrozījums uz darbinieku Latgalē ir krities par 8%? Darbaspēka izmaksu kāpums par 13% nav paceļams un Latgalē ir paredzami uzņēmumu bankroti," brīdina Viļums.

Šis lēmums pēc deputāta domām turpinās valdības kļūdu radītās sekas visos Latvijas reģionos un īpaši kritiska situācija šobrīd ir Latgalē, kur bezdarbs jau ilgstoši ir trīs reizes lielāks nekā galvaspilsētā un veicina cilvēku ar visiem bērniem masveida aizplūšanu uz Rīgu vai ārzemēm. Rezultātā ir jāslēdz skolas un veidojas apburtais loks. "Izskatās, ka mērķtiecīgi Latgale tiek pārvērsta par neapdzīvotu teritoriju," secina Viļums.

Latgales mērķis nav izdzīvot uz bagātāko novadu rēķina vai no izlīdzināšanas fonda līdzekļiem. Gan vienkāršie cilvēki, gan uzņēmēji vēlas strādāt un par saņemto atalgojumu iespēju uzturēt ģimeni, nevis statistisko "vidējās darba algas pieaugumu valstī" un kopējā IKP pieauguma procentu prognozes izpildi, pamatā uz Rīgas un Pierīgas ekonomikas karsēšanas rēķina. "Vai tiešām valdība domā, ka valstiski pareizāk ir maksāt pabalstus un burtiski padzīt cilvēkus no dzimtenes, nedodot iespēju strādāt un nopelnīt iztiku pašiem? Uzņēmumu iznīdēšana neliecina par tālredzīgu pieeju," pārliecināts Viļums.

LRA deputāti uzskata, ka šī brīža situācija Latgalē ir ilgstošu, bezatbildīgu lēmumu sekas, tādēļ pieprasa nekavējošu valdības rīcību, lai pārtrauktu tālāku tās eskalāciju.

Kopā ar aktīvākajiem Latgales uzņēmējiem izstrādāti un Ministru prezidentam adresētajā pieprasījumā izteiktie priekšlikumi situācijas risināšanai paredz: nepieļaut minimālās algas kāpumu vairāk nekā par 20 eiro gadā; vismaz Latgalē noteikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu minimālās algas apmērā - īstermiņā, paredzot kompensējošu mehānismu pašvaldībām; uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu un uzņēmējiem vienoties par straujas uzņēmējdarbības attīstības darbībām, ieskaitot "Latgales plānā 2010-2030" paredzēto Uzņēmējdarbības Attīstības fonda radīšanu.

Priekšlikumu mērķis ir saglabāt esošās darbavietas un veicināt nodarbinātības pieaugumu, lai bezdarba līmenis Latgales reģionā nepārsniegtu 10%. Latgales uzņēmēji jau agrāk ir vairākkārt norādījuši, ka minimālās algas palielinājums vēl vairāk apdraud nodarbinātību reģionā. Katram, kam ir kaut vai elementāras zināšanas ekonomikā, ir skaidrs, ka, ceļot minimālo algu, neizbēgami augs bezdarba līmenis, kas visas Latvijas, bet īpaši Latgales gadījumā, nav pieļaujams.

Valdības pārstāvju paustais ieteikums uzņēmējiem izmantot jau "ierasto sistēmu" – lai samazina kopējo maksājamo darbaspēka nodokļu apmēru, norādot lielāku bruto algu, bet uzskaitot aizvien mazākas darba stundas, ir nepieņemams un cinisks. Ir kategoriski nosodāma prakse, kad valdība apzināti pieņem lēmumus, kas pieprasa no uzņēmējiem negodprātīgu rīcību, ir pārliecināti pieprasījuma autori.

Pašlaik valsts ekonomikas un nodokļu politika ir piemērota galvaspilsētai un vairāk attīstītajiem Pierīgas novadiem, ignorējot reģionālās atšķirības. Nodokļu politika, Nodarbinātības valsts aģentūras un izglītības iestāžu stratēģija nerada priekšnoteikumus tam, lai Latgales ekonomikā būtu iespējama izaugsme. Arī Latgales attīstības plāns un Latgales speciālās ekonomiskās zonas likums ne tuvu nespēs kompensēt minimālās algas straujas pacelšanas negatīvo ietekmi uz tautsaimniecību. Lai darbinieki paši nopelnītu sev algas kāpumu ar palielinātu produktivitāti, Latgales uzņēmumu apgrozījums būtu jādubulto. Tas ir izdarāms ar saprātīgu un tālredzīgu politiku, teikts pieprasījumā.

Pieprasījums sagatavots pēc tam, kad Latgales uzņēmēji vērsās ar lūgumu pie Saeimas deputātiem, kuri ievēlēti no Latgales vēlēšanu apgabala. Pieprasījumu atbalsta un ir parakstījuši arī citi 12.Saeimas opozīcijas deputāti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)