Banner 980x90

Lūdz atzīt par neesošiem Rēzeknes pilsētas pašvaldības vēlēšanu rezultātus

Rēzekne, 9.jūn., LETA. Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) sūdzību iesniegušo politisko sarakstu līderi aicina atzīt par spēkā neesošām Rēzeknes pašvaldību vēlēšanas rezultātus un aicina rīkot atkārtotas vēlēšanas.

Savu rīcību viņi pamatoja ar vairākiem vēlēšanu gaitā konstatētiem pārkāpumiem.

Apvienotā Latvijas Reģionu Apvienības, "Latvijas attīstībai" un politiskās partijas "Alternative" saraksta līderis Vjačeslavs Dubovskis minēja, ka pašvaldības izdevumā, kas tika izdots par pašvaldības līdzekļiem, Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartašēvičs (S) brīdinājis iedzīvotājus, ja pie varas nāks citi politiskie spēki, tad pilsētā nebūšot bezmaksas sabiedriskā transporta un citu labumu. To preses konferences rīkotāji raksturo kā draudus vēlētājiem.

Viņi apgalvoja, ka nav pārliecības par to, ka vēlēšanu urnas visu laiku bijušas kārtībā un, ka balsošana esot bijusi pilnībā godīga.

Kā piemēru Dubovskis minēja 242.vēlēšanu iecirkni, kultūras namā "Ziemeļblāzma", kur pēc vēlēšanu rezultātu pārskaitīšanas tie atšķirušies par 20%,. Tika saskaitīti rezultāti, atklājies, ka 80% nobalsojuši par "Saskaņu", kas vienam no novērotājiem šķitis aizdomīgi un viņš palūdzis pārskaitīt balsis. Pēc vairākkārtēju balsu pārskaitīšanas izrādījies, ka par "Skaskaņu" atdoti 60% balsu. Protokolā ierakstīts, ka tā esot matemātiska kļūda, tomēr politisko spēku pārstāvji uzskata, ka tas ir noziegums, un viņi nav pārliecināti, ka līdzīga situācija nav bijusi arī citos iecirkņos.

Politiķu rīcībā arī esot informācija, ka cilvēkiem vēlēšanās maksāts par balsošanu. Vairumā tie esot bijuši sociāli nelabvēlīgie cilvēki. Cilvēki esot vesti uz balsošanu ar autobusiem un par balsošanu ir maksāta ne tikai nauda, bet piedāvāti arī alkoholiskie dzērieni. Balsošana notikusi pēc shēmas - nobalso, atdod lapiņas un saņem naudu, stāstīja Dubovskis.

Antons Ludboržs (NSL) teica, ka balsu pirkšana pašvaldību vēlēšanās nav jaunums un tas notiekot regulāri. Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, balsis esot pirktas ne tikai par "Saskaņu", bet arī par ZZS un "Vienoti Rēzeknei".

Viņš uzskata, ja nekas netiks darīts, tad var vienkārši nosaukt cenu balsij un sadalīt vietas domē. Kā risinājumu viņš piedāvāja pilnveidot vēlēšanu sistēmu, padarot to drošāku un caurspīdīgāku. Šim nolūkam viņš piedāvāja uzstādīt iecirkņos videokameras, kas strādātu tiešsaistes režīmā un kurās būtu redzams, kas notiek pie vēlēšanu urnas. Nevajadzētu arī ļaut iznest no iecirkņa atlikušos deputātu kandidātu sarakstus, kā atskaiti naudas maksātājiem.

Edmunds Teirumnieks no apvienotā "Latgales partijas", Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un partijas "Vienotība" saraksta teica, ka eksperimentos rezultāti, kuros kļūda ir 20%, netiek ņemti vērā. Šāda kļūda esot nevis kļūda, bet gan falsifikācija, kā arī uzsvēra, ka šāda kļūda varētu būt ietekmējusi mandātu skaita sadalījumu un vietu skaitu domē starp politiskajiem spēkiem. Līdz ar to te esot darbs tiesībsargājošajām iestādēm.

Uz jautājumu, kādēļ netika veikta balsu pārskaitīšana citos iecirkņos, Dubovskis atbildēja, ka citos iecirkņos balsis jau bija saskaitītas un nevarēja veikt balsu pārskaitīšanu.

Rēzeknē pašvaldību vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi pie varas jau astoņus gadus esošā partija "Saskaņa" ar tās līderi un pilsētas galvu Bartaševiču priekšgalā, liecina informācija Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Par "Saskaņu" savas balsis šajās vēlēšanās atdeva 59,03% pilsētā deklarēto iedzīvotāju. Šis politiskais spēks četru gadu laikā ir būtiski kāpinājis vēlēšanās gūto balsu skaitu - 2013.gadā "Saskaņas centrs" guva 48,34 vēlētāju balsis. Līdz ar to "Saskaņa" nostiprina savas pozīcijas Rēzeknes pašvaldībā.

"Saskaņa" jaunajā domes sasaukumā ieguvusi deviņas deputātu vietas, kas ir par vienu vietu vairāk nekā 2013.gadā.

Ar krietni mazāku balsu skaitu otrajā vietā ierindojas partiju apvienība, kuras sastāvā ir "Latgales partija", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un "Vienotība". Par šo partiju apvienību nobalsoja 12,18% iedzīvotāju. Šai partijai domē būs divi deputāti.

Tālāk seko Zaļo un zemnieku savienība un partija "Vienota Rēzekne", kurām katrai domē būs pa vienam deputātam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)