Banner 980x90

"Lursoft": Pēdējos gados Latvijā strauji audzis likvidēto uzņēmumu skaits

Rīga, 18.febr., LETA. Pēdējos gados Latvijā strauji audzis likvidēto uzņēmumu skaits, tajā skaitā šā gada 14.janvārī vienas dienas laikā tika likvidēti  6 647 komersanti, kas ir vairāk nekā 2013.gadā kopumā, aģentūru LETA informēja "Lursoft".

"Lursoft" izpētījis, ka 2019.gada 14.janvārī likvidēto uzņēmumu vidējais vecums bija astoņi gadi. Vairums jeb 75,8% no visiem 14.janvārī likvidētajiem uzņēmumiem bija reģistrēti Rīgā, bet vēl 14,7% - Pierīgā. Vismazāk likvidēto uzņēmumu ir Latgalē - vien 40 uzņēmumi. Tikmēr Kurzemē šajā dienā likvidēti 202, Vidzemē - 207, bet Zemgalē - 179 uzņēmumi.

Likvidēto uzņēmumu vidējais vecums ir astoņi gadi, bet starp likvidētajiem bijis arī viens uzņēmums - "Cleveroad", kas pastāvēšanu beidzis vēl pirms savas pirmā pastāvēšanas gada aizvadīšanas un kurš kā pamatdarbības veidu bija norādījis datorprogrammēšanu.

Apskatot, kurās nozarēs iepriekš darbojušies vai vismaz vēlējušies strādāt 14.janvārī likvidētie uzņēmumi, redzams, ka populārākā to vidū ir joma, kas saistīta ar citur neklasificēto individuālo pakalpojumu sniegšanu. Šajā nozarē ietilpst uzņēmumi, kas nodarbojas ar tetovēšanas, eskorta, iepazīšanās dienestu pakalpojumiem, tāpat arī veic astrologu un spirituālistu darbību. Tostarp šajā nozarē iekļauti uzņēmumi, kas ekspluatē ar monētām darbināmus pašapkalpošanās automātus, piemēram, fotokabīnes. Likvidēšanas vilnis 14.janvārī skāris arī vairāk nekā 200 būvniecības uzņēmumus, no tiem neviens nav iesniedzis gada pārskatu par saimniecisko darbību 2017.gadā.

Šā gada 14.janvārī likvidēto uzņēmumu vidū liels "klupšanas akmens" bijusi gada pārskatu neiesniegšana, jo no 6 647 uzņēmumiem pārskats par 2017.gadu pieejams vien par 12 firmām. "Lursoft" izpētījis, ka vairāk nekā puse jeb 58,4% no pētījumā analizētajiem uzņēmumiem savas darbības laikā nav iesnieguši nevienu gada pārskatu, savukārt 5,3% uzņēmumiem pēdējais pārskats bijis vien par 2010.gadu.

Izpētot padziļinātāk likvidēto uzņēmumu datus, secināts, ka likvidētie uzņēmumi nebūt nav aktīvas un strādājošas kompānijas un šiem komersantiem nav bijusi doma par uzņēmuma attīstīšanu nākotnē. Pēc "Lursoft" datiem, no šā gada 14.janvārī likvidētajiem uzņēmumiem 90,1% jau bijusi apturēta saimnieciskā darbība, 87,2% likvidēšanas brīdī bijis reģistrēts nodrošinājums. Teju trešdaļai no šiem uzņēmumiem likvidēšanas brīdī bijis arī nodokļu parāds, kas pārsniedz 150 eiro.

Likvidēto uzņēmumu kopējais nodokļu parāds janvāra sākumā sasniedzis 10,48 miljonus eiro. Tostarp lielākais nodokļu parādnieks bijis 2006.gadā dibinātais "Logistics consulting service", kam jau ilgstoši nodokļu parādu apjoms pārsniedzis vienu miljonu eiro, bet likvidācijas brīdī - jau 1,76 miljonus eiro. Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju tā pamatdarbība bijusi saistīta ar konsultēšanu komercdarbībā un vadībzinībās, kā arī metālu un metāla rūdu vairumtirdzniecību.

Gandrīz trešdaļai jeb 30,1% gadījumu likvidēto uzņēmumu 100% visas daļas piederējuši ārzemniekiem un to kopējais pamatkapitāls bijis 12,4 miljoni eiro. No tiem 17,9% uzņēmumi piederējuši personām no Krievijas, 15,1% - no Lietuvas, bet 13,3% – no Baltkrievijas.

Uzņēmumu reģistra (UR) galvenā valsts notāre Guna Paidere uzsvērusi, ka UR aktīvi strādā, lai ieviestu "Moneyval" ziņojumā sniegtās rekomendācijas un uzlabotu situāciju naudas atmazgāšanas novēršanas jomā Latvijā. Tas arī bijis galvenais iemesls, kāpēc UR janvārī veica automatizētu ekonomiski neaktīvo kapitālsabiedrību izslēgšanu no reģistra. Šogad vēl tiks izslēgtas īpaši augsta riska komercsabiedrības, kas nebūs atklājušas to patiesos labuma guvējus, kā arī tiks turpināta ekonomiski neaktīvo kapitālsabiedrību izslēgšana no komercreģistra vienkāršotās likvidācijas kārtībā. Šo pasākumu rezultātā šā gada 13.februāri likvidēti 3408 uzņēmumi, kuriem saskaņā ar prognozēm sekos citi likvidēšanas viļņi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)