Banner 980x90

Lūznavas muižā izspēlēs un izdejos Francijas karaļa galma mūziku

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Sestdien, 6.augustā, plkst.13.00, Rēzeknes novada Lūznavas muižas Sarkanajā zālē izskanēs koncertprogramma "Francijas karaļa galma mūzika un deja", kuru izspēlēs senās mūzikas grupa "Inégalité Mystique" un izdejos deju grupa "La Maison Noble", aģentūru LETA informēja Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Drele.

Koncertā klausītāji varēs baudīt ievērojamāko franču baroka mūzikas komponistu De Lalandes, Rebela un Marais mūziku.

17. un 18.gadsimta franču muzikālo estētiku noteica Versaļas pils izvirzītie noteikumi un karaļa muzikālā gaume. Koncertā skanēs mūzika, kas tika rakstīta un atskaņota vai varēja būt atskaņota tieši Francijas karalim un viņa galmam. Viena no spilgtākajām figūrām Francijas vēsturē neapšaubāmi bija Francijas karalis Luijs XIV jeb Saules karalis. Viena no viņa lielākajām kaislībām bija balets. Šajās baleta izrādēs viņš visbiežāk arī pats dejoja. Deju mūzika bija visnozīmīgākais mūzikas žanrs Francijā. Līdz ar franču kultūras izplatīšanos, franču deju formas kļuva populāras gandrīz visās Eiropas valstīs. Daudzi franču mūziķi tajā laikā dzīvoja un mācījās Itālijā, tāpēc visai bieži franču baroka mūzikā parādījās tieši itāļu baroka mūzikai raksturīgās iezīmes. Franču baroka mūzikas virtuozitāte slēpjas vissīkāko detaļu precīzā atskaņojumā. Franču baroka mūzikas burvība valdzina ar savu nepiespiesto vieglumu un noslēpumainību.

"Inégalité Mystique" ansamblis vieno mūziķus, kuri seno mūziku sauc ne tikai par savu aizraušanos, bet arī par profesiju. Ansambļa dalībnieces prezentē 17. un 18.gadsimta komponistu darbus, kā arī spēlē uz vēsturisko instrumentu oriģināliem un kopijām, lietojot baroka laika kamertoni. Mūziķu sniegums bieži dzirdams Latvijas koncertzālēs un pilīs. Ikdienā daļu mūziķu vieno kopīgs darbs baroka orķestrī "Collegium Musicum Riga", senās mūzikas vēstneša Latvijā, Māra Kupča, vadībā. Ansamblī "Inegalite Mistique" spēlē: Ieva Nīmane (blokflauta), Anna Naudžūne (baroka vijole), Danuta Ločmele (baroka čells) un Veronika Rinkule (klavesīns).

Baroka deju ansamblis "La Maison Noble" specializējas 17. un 18.gadsimta galma deju horeogrāfijā, apgūstot arī baroka laika estētiku, ļaujot augusta sākumā arī Lūznavas muižas apmeklētājiem izbaudīt Francijas galma skaistās un smalkās dejas.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)