Banner 980x90

Mūrniece: Latgales kongress iezīmēja skaidru ceļu uz vienotu latviešu tautu un valsti

Rīga, 24.apr., LETA. Latgales kongress ir vēsturiski svarīgs, jo iezīmēja skaidru ceļu uz vienotu latviešu tautu un valsti, šodien parlamentā atklājot Latgales kongresa dienai veltītu pasākumu, šodien parlamentā atklājot Latgales kongresa dienai veltītu pasākumu sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Kā aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā, Mūrniece akcentēja, ka toreiz uzvarēja ideja par brīvu, demokrātisku Latviju, kas pārstāv eiropeiskās vērtības, saglabājot mūsu identitāti.

"Šis ir skaists un nozīmīgs brīdis, jo parlamentā pirmo reizi svinam Latgales kongresa dienu, ko par atzīmējamo dienu noteica 12.Saeima," teica Saeimas priekšsēdētāja. Atsaucot atmiņā arī 2017.gadā notikušo Latgales kongresa simtgadei veltīto pasākumu Rēzeknē, kurā notikušās debates palīdzēja uz dažādiem latgaliešiem nozīmīgiem jautājumiem palūkoties citādi.

Pie kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas, identitātes nostiprināšanas, ekonomikas jautājumu risināšanas visiem jāstrādā kopā - parlamentam, Saeimā izveidotajai Latgales apakškomisijai, valdībai -, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja, paužot cerību, ka problēmjautājumi tiks sadzirdēti un risināti.

Tāpat Mūrniece akcentēja, ka Latgales kongresa simtgade izcēla arī divus spilgtus valstsvīrus - Franci Trasūnu un Jāzepu Rancānu. Viņi bija vēsturiskā kongresa dalībnieki, garīdznieki, politiķi un skaidru vērtību nesēji. Ja Trasūns ieņēma būtisku lomu Latvijas valstiskuma tapšanā, tad Rancāns bija Latvijas nepārtrauktības idejas nesējs, norādīja politiķe. Abi kopā viņi uzturēja un veidoja valsts gribu.

Pasākuma laikā Saeimas namā arī atklāta izstāde "Pāri slieksnim", kas ir Latgales Kultūrvēstures muzeja veidota ekspozīcija, kas veltīta Latgales kongresa simtgadei. Izstādē iekļauti dažādi materiāli par vēstures avotiem, faktiem un notikumiem, kas bijuši nozīmīgi Latvijas vēsturē.

Par atceres un atzīmējamo dienu Latgales kongresa diena noteikta 27.aprīlī, un tā iedibināta par godu 1917.gada 27.aprīļa Latgales latviešu kongresam un tā pieņemtajiem lēmumiem, kas bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas neatkarīgas Latvijas valsts izveidošanu 1918.gadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)