Banner 980x90

Noslēgsies kandidātu sarakstu pieņemšana pašvaldību vēlēšanām

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
Šodien noslēgsies kandidātu sarakstu pieņemšana 3.jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā statistika, līdz svētdienas vakaram uz visā Latvijā pieejamajām 1614 pašvaldību deputātu vietām bija pieteikti 7513 kandidāti no 484 sarakstiem.

Pagaidām 61% kandidātu ir vīrieši, bet 39% - sievietes. Visvairāk kandidātu - 26,1% - ir vecumā no 41 līdz 50 gadiem, kam seko 51 līdz 60 gadus veci kandidāti un 31 līdz 40 gadus veci kandidāti. Vecākais kandidāts ir 88 gadus vecs, kamēr jaunākajam ir 18 gadi. Vidējais kandidātu vecums ir 45,9 gadi.

99,9% kandidātu ir Latvijas pilsonība, bet pārējiem - ASV, Kanādas, Somijas, Lietuvas un Vācijas pilsonības. Starp kandidātiem latvieši ir 77,2%. 16,8% kandidātu tautība nav norādīta, bet 4,1% pēc tautības ir krievi. Tāpat vēlēšanās kandidē daži desmiti baltkrievu, lietuviešu, poļu un ukraiņu. Vēl starp pašvaldību vēlēšanu kandidātiem avāri, čehi, ebreji, gruzīni, igauņi, lībieši, moldāvi, osetīni, somi, tatāri, vācieši un zviedri.

Pēc vēlēšanu sarakstu pieņemšanas noslēgšanās minētie statistikas rādītāji gan var mainīties.

Pašvaldību vēlēšanām kandidātu sarakstus var iesniegt partijas, partiju apvienības, kā arī vairākas partijas kopīgi, apvienību nereģistrējot. 40 novados, kur iedzīvotāju skaits vēlēšanu izsludināšanas dienā bija mazāks par 5000, kandidātu sarakstus var iesniegt arī vēlētāju apvienības.

Par pašvaldību vēlēšanu kandidātiem drīkst pieteikt Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņus, kuri ir iekļauti Latvijas vēlētāju reģistrā un vēlēšanu dienā būs vismaz 18 gadus veci. Katrs vēlētājs drīkst kandidēt tikai vienas domes vēlēšanās tajā pašvaldībā, kur viņam kandidātu saraksta iesniegšanas dienā bez pārtraukuma ir bijusi reģistrēta dzīvesvieta vismaz pēdējos desmit mēnešus, kurā viņš kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais ir nostrādājis vismaz pēdējos četrus mēnešus vai kur viņam pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Kandidātu saraksti sagatavojami, izmantojot CVK lietojumprogrammu, kuras lietotājtiesības piešķir pašvaldības vēlēšanu komisija. Piesakot kandidātu sarakstu vēlēšanām, jāiesniedz 4000 zīmju priekšvēlēšanu programma un jānorāda dažādas ziņas par deputātu kandidātiem, piemēram, izglītība, darba vieta, amati biedrībās, nodibinājumos, pašnovērtējums par latviešu valodas prasmi un cita informācija.

Par katru sarakstu jāiemaksā arī drošības nauda. Atbilstoši iedzīvotāju skaitam pašvaldībā drošības naudas apmērs var būt 120, 150, 180, 210 eiro vai Rīgas domes vēlēšanās - 850 eiro. Drošības nauda tiek atmaksāta, ja kandidātu saraksts vēlēšanās iegūst vismaz vienu deputāta vietu. Pārējo sarakstu drošības naudu ieskaita pašvaldības budžetā.

Pašvaldību vēlēšanās deputātu kandidātu saraksti netiek numurēti, bet kārtību, kādā sakārtojamas zīmes iecirkņos (kura saraksta zīme būs virspusē), noteiks izlozē.

3.jūnija pašvaldību vēlēšanās būs jāievēl deviņu republikas pilsētu un 110 novadu domes, kopskaitā 1614 deputāti, no tiem 40 pašvaldībās - deviņi deputāti, četrās pašvaldībās - 13 deputāti, 58 pašvaldībās - 15 deputāti, 16 pašvaldībās - 17 deputāti, un Rīgas domē - 60 deputāti.

Pēc kandidātu sarakstu reģistrēšanas pašvaldību vēlēšanu komisijās saraksti, ziņas par kandidātiem un priekšvēlēšanu programmas tiks publicētas arī CVK mājaslapā "www.cvk.lv". No 29.maija ar pašvaldībā pieteiktajiem kandidātu sarakstiem, ziņām par kandidātiem un priekšvēlēšanu programmām varēs iepazīties vēlēšanu iecirkņos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)