Banner 980x90

Noteikta Latvijā gardākā mājās sietā Jāņu siera recepte

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Līgo svētku ieskandināšanas pasākumā, kurā kuplā skaitā pulcējās ēdienu eksperti un cienītāji, "Rimi Gardēži" kopā ar siera vecmeistariem noteica Latvijā gardāko mājās sieto Jāņu sieru, pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja SIA "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.

"Rimi" siera mantojuma meklējumu finālā ar saviem sietajiem sieriem piedalījās siera sējējas no visas Latvijas, un gardākās receptes godu izpelnījās Edīte Jurjāne no Ķekavas ar "Lakstīgalu ielas Jāņu sieru".

Lai noteiktu gardākā siera recepti, "Rimi Gardēži" Mārtiņš Sirmais, Signe Meirāne, Ilze Jurkāne, Liene Zemīte, Normunds Baranovskis un Inga Pūce apvienojās žūrijā ar siera siešanas vecmeistarēm. Izvelēto sieru žūrija raksturoja kā "daudzpusīgu", taču pati Edīte stāsta, ka viņas recepte ir "ar odziņu": "Kad nolēmu izmēģināt siera siešanu, devos savā dārzā atrast pašas labākās garšvielas. Mana izvēle bija dilles un baziliks, kas lieliski viens otru papildina un piešķir bagātīgāku garšu. Mans vīrs nav iecienījis Jāņu sieru, taču šo sieru arī viņš ir atzinis par garšīgu, un prasa gatavot vēl. Panākumi šajā konkursā noteikti iedvesmos mani tālākiem eksperimentiem virtuvē!"

Viena no labākajām siera īpašībām ir tā, ka ar to var mieloties daudz un dažādos veidos, tāpēc konkursā tika noteiktas labākās receptes vairākās papildu nominācijās. Par gardāko mājās sieto Jāņu sieru – desertu - tika atzīta jaunpilnieces Ženijas Liepas siera recepte, kas ieguva arī skatītāju simpātijas balvu. Gardākā mājās sietā Jāņu siera pie vīna titulu izpelnījās Regīna Daņiļeviča no Lauteres Madonas novadā ar Saulgriežu siera recepti. Nominācijā gardākais mājās sietais Jāņu siers kā pamatēdiens uzvarēja Edītes Jurjānes sietais Lakstīgalu ielas Jāņu siers, kas ieguva arī labākā siera titulu.

"Rimi Gardēde" un Latvijas gardāko stāstu stāstniece Ilze Jurkāne atzīst, ka pašu gatavots siers – tā ir arī mūsdienu vērtība: "Man ir liels prieks, ka latviešu tradīcijas siet sieru kļūst aktuālas, un iet roku rokā ar mūsdienīgo un moderno, vienlaikus nezaudējot savu vēsturisko nozīmi. Pat dzīvojot pilsētā, siera siešana pašu rokām nesagādā grūtības – visas izejvielas ir ērti pieejamas, un izmēģināt siera siešanas prasmes var ikviens. Pašā galda viducī starp citiem labumiem novietot pašu sietu sieru – tas svētku mielastam piešķirs pievienoto vērtību un plašāku garšu buķeti. Aicinu šajos svētkos ikvienu celt galdā paša sietu siera rituli – saules simbolu!"

"Rimi Gardēži" iesaka izmēģināt Latvijas gardākā mājās sietā Jāņu siera recepti Lakstīgalu ielas Jāņu siers:

Siera gatavošanai būs nepieciešami pieci litri piena, piecas olas, biezpiens, rūgušpiens, mazliet citronu sula, sāls, sviests, ķimenes, dilles un baziliks.

No sākuma piecus litrus piena karsē, tad pievieno biezpienu, rūgušpienu, citrona sulu. Kad sarec, notecina sietā uz mitras marlītes. Liek atpakaļ katlā, pievieno 5 sakultas olas, sāli, sviestu, ķimenes, dilles, baziliku. Lēni karsē, maisa ar koka karoti, līdz masa kļūst "sierīga". Tad liek uz dēlīša, kas apklāts ar marli, ietin, nopresē un atdzesē. Labu apetīti!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)