Banner 980x90

Novembrī Rēzeknē notiks vienīgā dziesmu spēles "Eslingena" izrāde Latvijā

Jelgava, 5.okt., LETA. 10.novembrī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", notiks ārzemēs uzvestās dziesmu spēles-mūzikla "Eslingena" vienīgā izrāde Latvijā, aģentūru LETA informēja Štutgartes Latviešu kultūras biedrība "Saime".

2017.gada vasarā, godinot 70.gadadienu kopš lielākajā latviešu bēgļu nometnē Vācijā, Eslingenā, 1947.gadā notikušajiem Dziesmu svētkiem un ieskandinot 2018.gada novembrī gaidāmo Latvijas valsts simtgadi, rīkots pasākums "Eslingenas Dziesmu svētkiem 70!", par kura kulmināciju kļuva mūzikls, trimdas latviešu stāsts "Eslingena". Dziesmu spēles-mūzikla autori ir "Čikāgas piecīšu" solists Alberts Legzdiņš, "Emmy" balvas laureāte Lolita Ritmane un Andris Ritmanis. Mūzikls pirmo iestudējumu piedzīvojis vairāk nekā pirms desmit gadiem, otro iestudējumu Latvijā bija iespēja vērot pirms pāris gadiem, bet 2017. gada vasarā Eslingenas svētkos tas piedzīvoja jauniestudējumu režisora Jāņa Mūrnieka vadībā.

"Eslingena" ir aizkustinošs stāsts par latviešu likteni, kultūras un sabiedrisko dzīvi vienā no lielākajām bēgļu nometnēm pēckara gados, kura izveidojās kara neskartajā Eslingenā, Vācijā, latviešiem dodoties bēgļu gaitās no okupētas Latvijas. Te satiekas likteņi, kultūras darbinieki un mākslinieki, veidojas skolas, teātris, baleta skola un tiek izdotas avīzes. Eslingenā jeb tā dēvētajā "mazajā Rīgā" netrūkst aizraujošu notikumu, spilgtu pārdzīvojumu, tik latviešiem piemītošā gaumīgā humora, intrigu un tam visam caurvijoša jaunu cilvēku mīlas stāsta ar šķiršanos, ilgām un atkalsatikšanos," skaidroja izrādes veidotāji.

Diasporas latviešu dziesmu spēles iestudējumā apvienojušies vairāk nekā 60 dalībnieki no septiņām valstīm - Dānijas, Itālijas, Īrijas, Šveices, Vācijas, Luksemburgas un Latvijas. Mūziklā satiekas gan profesionāli mūziķi, dejotāji, aktieri, gan amatieri, kuri dzīvo savās jaunajās mītnes zemēs. Dziesmu spēli "Eslingena" veido režisors Mūrnieks, muzikālā vadītāja Ilze Atardo, horeogrāfe Liene Stepena, bet galvenās lomas izdzīvos Šveicē dzīvojošais diriģents un dziedātājs Raitis Grigalis, Dānijā dzīvojošā diriģente un dziedātāja Sabīne Soida un Itālijā mītošā dziedātāja un diriģente Līga Liedskalniņa.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)