Banner 980x90

Par apstādījumu aizsardzības noteikumu pārkāpšanu Rēzeknē var draudēt sods līdz 1400 eiro

Rīga, 26.aug., LETA. Par apstādījumu aizsardzības noteikumu pārkāpšanu Rēzeknē, ja tas izdarīt atkārtoti gada laikā, juridiskajā personām var draudēt sods līdz 1400 eiro, liecina pilsētas domes apstiprinātie saistošie noteikumi "Par koku ciršanu ārpus meža un apstādījumu aizsardzību Rēzeknes pilsētā".

Dokuments nosaka, ka iesniegumus par koku ciršanu ārpus meža izskata domes Pilsētas saimniecības pārvalde. Tā arī veic vizuālu koku apskati dabā un noformē apsekošanas aktu. Ciršanas atļauja ir derīga vienu gadu no paziņošanas brīža, cērtot nokaltušu koku - vienu mēnesi.

Ciršanas gadījumā pārvalde aprēķina zaudējumu atlīdzību saskaņā ar normatīvajiem aktiem un pašvaldības noteikto koeficientu, un Rēzeknē zaudējumu atlīdzības koeficients par dabas daudzveidības samazināšanu ir 0,3.

Savukārt būvdarbu laikā sakņu saglabāšanai jānorobežo sakņu aizsardzības zona, uzbūvējot pagaidu žogus vai izvietojot informatīvās zīmes. Noteikts, ka koka stumbrs jāapliek ar dēļu vairogu divu metru augstumā, nebojājot koka mizu, bet koka sakņu sistēmas teritorijā jāizvieto slodzi izlīdzinošas pagaidu laipas vai plāksnes, zem tām uzber 20 centimetrus biezu grants vai šķembu slāni.

Noteikumi arī paredz, ka koka sakņu sistēmas rajonā kabeļus un cauruļvadus iegulda, nebojājot koka saknes. Ja darbu veikšanas gaitā saknes tiek bojātas, bojāto sakņu galus rūpīgi nolīdzina un tranšeju piepilda ar barības vielām bagātu augsni. Savukārt atraktās saknes jāpasargā no izžūšanas un saules staru iedarbības, tās jāietin elpojošā audumā un jāmitrina. Tāpat būvdarbu laikā nedrīkst pieļaut koku un krūmu apbēršanu vai atrakšanu, savukārt būvmateriālus aizliegts nokraut tuvāk par diviem metriem no augošiem kokiem.

Pašvaldība ar jaunajiem noteikumiem lēmusi arī, ka apstādījumu teritorijā ir aizliegts apkraut augošus kokus vai to sakņu sistēmu, stādīt jaunus kokus, krūmus un puķes bez labiekārtošanas un apzaļumošanas projekta vai saskaņojuma ar pašvaldību, kā arī braukt un novietot mehāniskos transportlīdzekļus, ja tas nav saistīts ar apstādījumu apsaimniekošanu. Apstādījumi šo saistošo noteikumu izpratnē ir visas ar augiem dabīgi apaugušas vai mākslīgi apaudzētas teritorijas uz pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošās zemes. Apstādījumi ietver pagalmu un būvju apstādījumus, dārzus, skvērus, ielu apstādījumus, parkus, mežaparkus, kapsētas.

Par noteikumu noteikto prasību neievērošanu izsaka brīdinājumu vai piemēro naudas sodu fiziskām personām no 20 līdz 100 eiro, bet juridiskajām personām - no 100 līdz 500 eiro. Ja pārkāpumi izdarīti atkārtoti gada laikā, sods fiziskām personām svārstās no 100 līdz 350 eiro, juridiskām personām - no 500 līdz 1400 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)